Türkiye'de, Kırklareli'nin eğitimde ilerde bir İl olduğu bilinmektedir. Ancak bilinmeyen bir şey var ki Kırklareli eğitim-öğretim alanında nasıl ilerde olmuştur, bunun nedenleri nelerdir bilen yoktur. Tek kelime ile Kırklareli bu imkanı eğitime önem veren Vali Mustafa Yaman, Vali Yardımcısı Tacettin Özeren gibi eğitime, kültüre önem veren yöneticiler sayesinde elde etmiştir. İlin imkanlarını, kaynaklarını daha çok eğitim için kullanmışlardır. Örneğin, Cumhuriyetin ilk hükümeti sırasında Kırklareli'nin bütçesi 200 bin lira idi, bunun 170 bin lirası eğitime ayrılmıştır, bir gerçek ki Türkiye'de iyi yöneticiler, işi bilen, akılcı ve gerçekçi hareket eden yöneticiler bulundukları, görev yaptıkları yerlerde hep iyi işler yapmışlar, halkın durumunu önlerine koyarak hareket etmişlerdir. Kırklareli'nde birkaç yıldan beri Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki bu havayı teneffüs eder gibiyim. Mesela Valiliğin, Sevgi Dünyamız Kültür Sanat Eğitim Derneği'nin, Belediyenin, Kırklareli Üniversitesi'nin kültürel, sanatsal etkinlikleri Kırklareli'nin 1940'lı, 1960 ve 1970'li yıllarındaki yoğun etkilerini hatırlatmaktadır. Geçmişte Kırklareli çok etkinliklere tanık olmuş ve yaşamıştır, Kitap Sergileri, Resim Sergileri, tiyatrolar, sportif faaliyetler, şiir geceleri, Helva Sohbetleri, konferans, panel, Açık Oturum münazara gibi faaliyetleri görmüş, dinlemiş, seyretmiştir ama KİTAP FUARI gibi bir etkinliği şimdi görmektedir. Bu Kırklareli'nin kültür hayatında önemli bir olaydır. Bunda en büyük rolü SEVGİ DÜNYAMIZ KÜLTÜR SANAT EĞİTİM DERNEĞİ oynamıştır. Valiliğin, Milli Eğitim'in destekleri olmuştur. İlk olmasına rağmen iyi organize, iyi dizayn edilmiştir.
Bir yerde kültürel mekan varsa, imkan varsa kültür insanları faaliyet yaparlar. İdarecisi olsun, gönüllüsü olsun, yer varsa kültür de vardır. Sayın Vali Mustafa Yaman'ın desteğinde Sevgi Dünyamız Derneği'nin Başkanlığını yapan Vali Yardımcısı Sayın Tacettin Özeren bir KÜLTÜR İNSANI'dır, toplumsal faaliyetleri düzenlemeyi, hangi yöntemle bilgiyi, aydınlanmayı halka götürmeyi bilmektedir. Başarılı bir organizatördür. KIRKLARELİ KİTAP FUARI, bunu düşünenleri, Vali Mustafa Yaman'ı, Vali Yardımcısı Tacettin Özeren'i, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz'ı unutturmayacaktır. Gelecek kuşaklara bırakılacak bilgide denecektir ki, "KIRKLARELİ'NDE İLK KİTAP FUARI VALİ MUSTAFA YAMAN ZAMANINDA AÇILDI. KIRKLARELİ KÖKENLİ YAZARLAR ve ŞAİRLER DE O ZAMAN BİR KİTAP FUARINDA YER ALDILAR." Bu hizmeti yapanlar ve başarıya götürenler için önemli bir nottur. Kırklareli'nin Kültür Tarihi'nde iz bıraktıkları için kendilerini bir Cumhuriyet yurttaşı olarak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "CUMHURİYETİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR" sözünü hatırlayarak kutluyorum.
Kitap Fuarı'nda her şeyden önce bütün kesimlere hitap edecek kitap seçimi yapılmıştır ki bu günümüz toplumsal konjonktüründe önemli idareciliktir. Buna dikkat etmiş olmaları, olaya ne kadar önem verdiklerini, kitap okurlarının tercihine ve düşüncesine ne kadar saygı gösterdiklerini kanıtlamaktadır. Sayın Vali Mustafa Yaman'ın Vali Yardımcısı Tacettin Özeren'in Kırklareli kökenli şair ve yazarları Fuara davet etmeleri de Fuara verdikleri önemi göstermektedir. KİTAP FUARI muhteşem bir KÜLTÜR HAREKETİ olmuştur. Gezdim, gördüm, memnun oldum, gurur duydum, Kırklareli için sevindim. Çinlilerin bir sözünü hatırladım. Onlar der ki, "İLK ADIMI ATAN DÜNYAYI DOLAŞIR." Bu Kitap Fuarı geleneğin İLK ADIM'ı olmuştur. Gelecek yıllarda da devam edecek demektir. Bilginin, kültürün gücüne inanmak gerekir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol