KIRKLARELİ'NDE GEÇMİŞTE "TOPLUMSAL KALKINMA" MODELİ OLUŞTURULMAK İSTENMİŞTİ

1960'lı yılların başıydı. Devlet Planlama Teşkilatı yeni kurulmuştu. Planlama Teşkilatı kurulduktan bir süre sonra Türkiye'de "TOPLUMSAL KALKINMA" hareketi başlamıştı. Hareket için Pilot Köyler seçilmişti. Devlet Planlama'da bu konuda yeterli ve yabancı planlamacılar, uzmanlar vardı. Dünyanın ünlü birkaç plancısı da Türkiye'de danışmanlık yapıyorlardı. Özellikle İsmet İnönü, Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına büyük önem veriyordu. Devlet savurganlığının, plansız yatırımların önleneceğini umuyordu. Kendisi Atatürk'ün 12 yıl Başbakanlığı'nı yapmış biri olarak Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki kalkınmayı planlı yatırımlarla gerçekleştirmişti.
Devlet Planlama ilk aşamada köyler, kasabalar için TOPLUMSAL KALKINMA'yı öngörmüştü. Bu planlamanın başında Hintli Hüseyin Abit vardı. Hareket, geri kalmış bir ülkeyi maddi ve manevi yönüyle değiştirip geliştirmek temel ilke olarak alınmıştı.
TOPLUMSAL KALKINMA ya da TOPLUM KALKINMASI bir kalkınma yöntemi idi. Yöntem Avrupa'dan ithal edilmişti. Bu konuda Kırklareli'nde geri kalmış köylerden DOLHAN, Pilot Köy olarak seçilmişti. Vali Mehmet Saraçoğlu, Kırklareli'nin sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyelini, kalkınmada rol alacak kuruluşları biliyordu. Daha önce Babaeski'de Kaymakamlık yapmıştı.
Dolhan Merkez köylerden olmasına rağmen Ana Yollar'a çıkışı olmayan, içine kapanık bir köydü. Köyden birkaç öğretmen yetişmişti.
Dolhan'da çalışmalara köyde HALKODASI açmakla başlandı. Halkodası, Atatürk'ün kurduğu HALKEVLERİ'nin köylerde açılan şubeleridir. Bir çeşit KÜLTÜR EVLERİNİN BİR BENZERİDİR. Halkodası kendi doğrultusunda dokuz kol üzerinden çalışmalarını sürdürürken ünlü Gazeteci Yazarlar, ünlü Din Adamı, Ankara İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bahriye Üçok'un aile dostu, “KEMAL ATATÜRK VE DİN" kitabının yazarı Ercüment DEMİRER Dolhan’da konuşmalar yapmaya, konferanslar vermeye başlamıştır. Olay yerel ve genel basının desteğinde idi. Köyün yetiştirdiği Su Teknikeri İsmet Yenigün köyü Edirne-Kırklareli anayola bağlayacak yolun açılmasında büyük başarı sağladı. Köyün kasaba ile düzenli sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari münasebetlerini sağladı. "ATZAMBAKLAR ÜLKESİ FİNLANDİYA" kitabı köylüler arasında okuma yarışına konuldu. Olay ulusal basında büyük ilgi gördü. Bu haber üzerine Türkiye ve Birleşmiş Milletler'deki Finli diplomatlar DOLHAN OLAYI ile ilgilenmeye başladılar. Köylü TOPLUMSAL KALKINMA'nın içinde kendiliğinden yer ve rol aldı. Tabii köyde kalkınmaya, değişime yönelik başka girişimler, faaliyetler de oldu. Birkaç yıl sonra köyde Ortaokul ve lise açıldı. Bugün Dolhan okumuş, eğitim görmüş insan yönünden Merkez Köyler içinde başta gelmektedir. Köyün traktör ve binek araba sayısı artmıştır. Daha fazla ürün almak mümkün olmuştur.
Özet olarak "Köylünün, gençliğin ruhunu, işlemeyen bir tarla gibi kendi haline bırakırsanız, orada ısırganlar, dikenler yetişir."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol