KIRKLARELİ'NDEN BİR KARDELEN NAZİF KARAÇAM -3-

1969 yılında "Atatürk Kırklareli'nde", 1970 Yılında "Bütün Yönleri İle Kırklareli ve İlçeleri", 1984 yılında "Ulusal Kurtuluş Savaşında Trakya / Bir Mücadelenin Perde Arkası", son olarak 1995 yılında 720 sayfalık "Efsaneden Gerçeğe Kırklareli" kitaplarını yazdı. 1974 yılında Cumhuriyet Gazetesinde "Şahane Rumeli'nin Ölümü Balkan Savaşı" dizi yazısını yayımladı. Ayrıca Çeşitli savaşlara katılmış 400'e yakın Savaş Kahramanı ile yaptığı röportajları "Yurt Sevgisiyle Yaşayanlar" adı ile yayınladı.
1979 yılında Bulgaristan ve Romanya'ya yaptığı geziyi "Balkanlarda On Gün" başlığı altında 60 gün süren dizi yazısı halinde yayınladı.
65 yıldan bu yana araştıran ve yazan Nazif KARAÇAM bu süreçte yerel, özel radyo ve TV'lerde, panel, açıkoturum ve sempozyumlara konuşmacı olarak davet edilmiş, bildiriler sunmuş, konferanslar vermiş, yorum ve değerlendirmeler yapmıştır. Gazetecilik ve Yazarlık hayatında şimdiye kadar toplam beş ulusal, 17 yerel gazetede, 11 dergide 25 binin üstünde makale yazdı.
Nazif KARAÇAM, bu süreçte "Türk Edebiyatı", "Türkiye'de Kim Kimdir" ve "Türk Kültür ve Edebiyat Adamları" Ansiklopedilerinde yer aldı. 2006 yılında İstanbul Gazeteciler Derneği'nin Babıâli'de 50 Altın Yıl ve 2007 de ise Türk Gazeteciler Cemiyeti'nin 50 yılın üstünde Burhan FELEK Basın Ödülleri'ni aldı.
1999 yılında kurucuları arasında bulunduğu Kırkların Sesi Şairler Grubu'na ve 2008 yılında Kırklareli Kültür sanat ve Edebiyatçılar Derneği (KIRKSEDER) adını alan bu topluluğa uzun yıllar başkanlık yaptı. Yirmi beşe yakın şairi tanıttı. Şiirlerini değerlendirdi, kitap çıkarmalarına öncülük etti. Kırklareli'nde 80'e yakın Trakyalı şairin katılımı ile şiir dinletileri gerçekleştirdi. Kırklareli'nde ilk defa şairler ve yazarlar gecesi yapılmasını ve ödüllendirilmelerini sağladı. Yine ilk defa Trakya Şairlerinin buluşmasını ve ilk şiir dinletisini gerçekleştirdi.
Nazif KARAÇAM, evli, iki çocuk babasıdır. on yıl süre ile Alzheimer hastası ve Beyni Karanlığa Gömülmüş olarak yaşayan eşine bakmış olup, vefatından sonra dünyadaki varlığının tamamına yakınını kaybettiğini belirtmektedir. Zamanının büyük kısmını yazmakla ve kültürel sohbetlere katılmakla geçirmektedir. Arandığında genel olarak öğleden sonraları Karanlığa şiirler yazan şair Mülayim TİRFİL'in mekânında bulunur.
Halen başyazarı olan Kırklareli Önadım'da günlük, Tekirdağ Yeni İnan, Şarköy'ün Sesi Gazetelerinde haftalık, Yöre Dergisi'nde ise aylık olarak araştırma yazıları ve makaleler yazmakta,"Kırklareli'ni Geçmişten Geleceğe Taşıyanlar", "Yeryüzünün İtilmişleri / Romanlar", "Trakya'nın Aydınlanmasında Şeyh Bedrettin Etkisi" ve "Pınarhisar'ın Tarihi" adlı kitapları üzerinde çalışmaktadır.
 Kısaca Nazif KARAÇAM, Kırklareli'nin sesi soluğu, Trakya kültürünün misyoneridir. Misyoner birçok anlamda kullanılabileceği gibi " Bir düşünceye, bir ülküye kendini adayan, bunu yapmaya çalışan kimse" olarak ta kullanılabildiği için ben bu amaçla yorumluyorum. Nazif KARAÇAM Trakya'nın misyoneridir dedim. Çünkü etrafımıza baktığımızda eğitim almış, okumuş birçok insanı görürüz. Ancak bu kişilerin ya emekliye ayrılarak, "ben yeterince çalıştım, biraz da hayatımı yaşayayım" diyerek emekli maaşları ile suya sabuna dokunmadan kahve köşelerinde oyun oynadıklarını, zaman katili olarak birikim ve bilgisini toplumsal fayda sağlayacak düzeyde paylaşmadan beyinlerine hapsedip öldürdüklerini yada çalışanları ve üretenleri eleştiren, konuştuğu zaman mangalda kül bırakmayan kendilerini doğa üstü varlık gibi görüp insanları küçümseyen kişiliğe büründüklerini görürüz. İşte bu açıdan da baktığımızda Nazif KARAÇAM gibi birikimlerini mezarda değil yaşamı anında paylaşmak gerektiğine inanıyorum.
Bir vatandaş olarak değerlerimize sahip çıkmak insanlık görevidir. Kırklareli'nin ıstranca dağlarının kokusuyla bezenmiş Poyralı köyünde toprak kokulu bir evden yetişen, araştırmaları, röportajları, yazıları ile beyaz sayfalarda alın teriyle çalışmış, bu çalışmalarıyla başarılara imza atmış ve ödüllendirilmiş, Kırklareli'nin tarih ve kültürüne yaptığı katkıları hafızalardan silinmeyecek araştırmacı, yazar, gazeteci  Nazif KARAÇAM gibi insanların devamını ve çoğalmasını diliyorum.
Sevgiyle kalın, hoşça kalın.
Alâeddin İKİCAN
İLESAM İl Temsilcisi
e - posta :  alaeddinikican@gmail.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol