KIRKLARELI'NDEN ATATÜRK'ÜN YANINA GITTI
Kirklareli'nde yasayanlar Ali Riza Dursunkaya'yi tanirlar mi bilmem. Ancak Kirklareli'ne büyük hizmetleri olan kimsedir. Örnegin Kirklareli'nde ilk gazete çikaran kimsedir. Trakya-Pasaeli Cemiyeti içersinde yer almistir.
Ve en önemlisi Kirklareli'nde sehir hayatini ilk ele alip anlatan kisidir. Kirklareli tarihi üzerine kisa bilgilerden çok, Kirklareli sehir hayatinin yüzyillik geçmisini anlatan bilgiler önemlidir.
Son yillarda "ATATÜRK'LE 30 YIL" kitabinda anilari anlatilan, 1915'li yillarda Kirklareli mutasarrifligi yapmis olan Ibrahim Süreyya Yigit hakkinda verdigi bilgiler ve onun döneminde Kirklareli'nde nelerin yasandigi hakkinda bizlere ulastirdigi notlar önem tasimaktadir. Çünkü Ibrahim Süreyya Bey'in Kirklareli'nde bulundugu yillar Birinci Dünya Savasi yillaridir ve çalkantili bir dönemdir. 1912 Balkan Savasi ile baslayan, 1914 Birinci Dünya Harbi ile devam eden Osmanli Ordularinin beslenme sorunu bütün Il ve Ilçelerde SORUN olarak ortaya çikmistir.
Kirklareli'nde bu sorun vardir ve bazi idareciler bu iase konusunda rüsvetle suçlanmislardir. Ibrahim Süreyya Bey böyle bir ortamda Kirklareli'ni yönetmeye gelmistir. O yillarda Kirklareli Edirne'ye bagli Ilçe konumunda bir yerdir.
Yine o yillarin Türkiye'de önemli sorunu çesitli cephelerde sehit olan, anasiz babasiz kalan çocuklari barindirmaktir. Kâzim Karabekir soruna el atmis, toplanan 4-5 bin dolayinda çocugun bakimini bazi Il ve Ilçelere havale etmistir. Sorun, Kirklareli'nde de gündeme gelmis, 150 kadar yetim çocugun Kirklareli'nde barindirilmalari için Kirklarelili Yarbay Nazmi Bey, Yayla'da, Tevfik Fikret Okulu karsisindaki evini Darüleytam (Öksüz ve Sehit Çocuklar Yurdu Okulu) için tahsis etmistir. Bu ev iki yil içersinde Kirklareli'nde Darül Muallimin Yuvasi adi ile Sehit Çocuklari Okulu olmustur. Mutasarrif Ibrahim Süreyya Bey bu okulun (Yuvanin) açilmasinda önemli rol oynamistir. O sira Kirklareli Belediye Baskani Arizbaba Çiftligi Sahibi, Siyasal Bilgiler Okulu mezunu Muhittin Özenbas'tir. Muhittin Özenbas Kirklareli'nde, Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinden önce kurulan Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin kurucularindandir ve cumhuriyetin ilanindan sonra Istiklal Madalyasi ile onurlandirilmis kisidir. O, Ibrahim Süreyya Bey'in zayif, naif ve titiz bir kimse oldugunu söyler.
Yurtsever ve idare ettigi Kirklareli'ne bir seyler kazandirmaktan baska düsüncesi olmayan ve Selanik'ten beri Atatürk'ün yakininda bulunan Ibrahim Süreyya Bey, bu öksüz ve sehit çocuklari için Kirklareli'nde ÇIRAKLIK OKULU'nu açmistir. Bu çocuklarin ilerde birer meslek sahibi olmalarini amaçlamistir. Padisah Birinci Murat zamaninda Balkanlar'da büyük kahramanlik gösteren KARAHIDIR adina o zaman köy, simdilerde Kirklareli'nin bir mahallesi olan Karahidir'da, yolun Edirne'ye çikisinda solda, dört ayakli bir Türbe Anit yaptirmistir. Karahidir Mahallesi Macar Krali Vilâdislas'in kafasini uçuran bu kahramanin adini tasimaktadir. Ancak Karahidir'da halkin bildigi Yatir "Hidir Baba" ile Karahidir'in bir ilgisi yoktur. Hidir Baba da bir savas kahramanidir fakat onun adi Ibrahim Süreyya Bey zamaninda yani 1915 ve 1916'li yillarda, o zamana kadar adi Hamidiye Nümune Kebiri Ibdidai Mektebi (Hamidiyi Örnek Ilkokulu) olan Kocahidir, yani Hidir Baba adli yatirin adini almistir. Okulun HAMIDIYE adini tasimis olmasi Sultan Hamit zamaninda yapilmis olmasindan dolayidir.
Ali Riza Dursunkaya'nin verdigi bilgiler arasinda Ibrahim Süreyya Bey sehirde ayni zamanda bir Bando Takimi meydana getirmistir.Demek ki 1916'li yillarda bu sehrin halki bando dinliyordu. Zaten o yillarda Kirklareli evlerinde piyanosu olan aileler de vardir. Simdi Kirklareli'nde piyanolu tek bir aile vardir ki o da Melek Ovali'dir.
Atatürk'ün daima yaninda olmus, milli mücadele kadrosundan Ibrahim Süreyya Bey, Kirklareli'nde iki yil kalmis, buradan Balikesir'e tayin olmustur. Tayini durdurmak için Kirklareli halki çok büyük bir direnç göstermis ise de gidisi durduramamistir. Cumhuriyetin ilanindan sonra Ibrahim Süreyya Bey Kocaeli Milletvekilligi yapmistir. Ogulu Nuyan Yigit babasinin Atatürk ile olan beraberligini "ATATÜRK'LE 30 YIL" adli kitapta toplamistir. Bu kitabi herkese tavsiye ederim. Atatürk'e bagli, yürekli, cesur, namuslu , Yurtsever Ibrahim Süreyya Yigit'i ögrenmeye su siralar çok ihtiyacimiz oldugunu düsünüyorum.
nazifkaracam@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol