“Kentsel Dönüşüm” değil, “Köysel Dönüşüm”

Köyü’nün 2014 yılından 2021 yılına kadar yapılan çalışmalarını özetleyen Armağan Köyü Muhtarı Recep Dal, maliyeti 550 bin TL’yi bulan üç projeyi daha gerçekleştirdiklerinde köylerinin önümüzdeki 50 yıllık yatırımlarını tamamlamış olacaklarını söyledi. Bu son projelerine “Köysel Dönüşüm” adını verdiklerini kaydeden Recep Dal, 5000 metrekare kilit parke taşı, içme suları için Güneş Enerji Projesi ve Köyün giriş ve çıkışlarına kurulacak güvenlik kamera sistemi ile yıllardır süren çalışmaların tamamlanacağını ifade etti. Dal, “Bu 3 projeyi de 2 ay içerisine gerçekleştirmeyi düşünüyor ve planlıyoruz. Hali hazırda Kırklareli İl Özel İderesi’nden aldığımız 20 bin TL’miz var. Kamera sistemleri halkımızın bağışı ile olacak. Yine İl Özel İdaresi’nden alacağımız kısmi bir destekle de 550 bin lirayı bulacak olan bu üç projede bitmiş olacak. Armağan Köyümün bu üç proje tamamlandığında önümüzdeki 50 yıllık yatırımları da bitmiş olacaktır. Köysel Dönüşüm adını verdiğimiz projenin bu yaz açılış ve kapanış programı gerçekleşecek” dedi.

Kırklareli Merkez’e bağlı Armağan Köyü son yıllarda yapılan projelerle dikkat çekiyor. Birçok projenin hayata geçtiği Armağan Köyü bu yönüyle de hem şehir içinden hemde şehir dışından dikkatleri çekiyor. Birçok projenin gerçekleşmesinde ise neredeyse aşındırmadığı kapı kalmayan Armağan Köyü Muhtarı Recep Dal’ın emekleri büyük yer tutuyor. Yıllardır Köyde gerçekleştirilen projelerin hayat bulması için çaba gösteren Recep Dal, şimdi “Köysel Dönüşüm” adını verdiği son proje ile Armağan Köyü’nün 50 yıllık yatırımlarının da tamamlanması için uğraş veriyor.
Armağan Köyü Muhtarlığı olarak 2014 yılı ile 2021 yılı arasında yapılan çalışmaları anlatan Recep Dal, Köye yapılan yatırımların bu söz konusu dönemde 5 milyon TL’yi bulduğunu kaydetti. Dal, “Köyümüzün 5500 metre köy içi içme suyu şebekesi yenilendi. 3700 metre köy içi kanalizasyon şebekesi yenilendi. Trakya Kalkınma Ajansı destekli Köy Meydan Projesi yapıldı. Sokak Sağlıklaştırması kapsamında köy içinde 28000 metrekare kilit parke taşı döşendi. Aynı projede 400 metre taş duvar yıkılıp aslına uygun yeniden yapılarak yollarımız genişletildi. Köy içine umumi tuvalet, gasilhane yapıldı. 20 metrelik bayrak direğimiz dikildi ve Atatürk büstü yapıldı. Köyiçi sokak deremize 2 adet menfez yapıldı. 350 metre yol bordürü ve köy girişleri düzenlemesi yapıldı. 4 adet eski YSE çeşmesi dekore edilip su verildi. Bir adet meydana Osmanlı Çeşmesi yapıldı. Çevre çalışmaları için köy içi 40 adet demonte çöp kovaları ve 50 adet 800’lük konteynır tedarik edildi.
55 adet oturma bankı köy içine dağıtıldı ve 5 adet piknik masası tedarik edildi. Meydana bakan ve Köy içinde 45 adet binamızın boya badana işleri yapıldı. Meydan park bahçe çalışmalarında 600 metrekare kayrak taşı çalışması yapıldı. Üretime yönelik üretici destekli projelerimiz içinde Çilek, Fasulye, Yerli Domates ve Bakliyat üretimi artırıldı ve desteklendi.
Şadırvanın 6 tonluk su deposu yapıldı ve şadırvan yenilendi.
Üretime yönelik ekipmanlar alındı. (Fasulye Hasat Makinası, Fasulye Nohut Ekim Makinası, Fasulye Nohut Eleme Makinası, Patates Ekim ve Söküm Makinası, Çilek Malç Makinası)
İçinde 10 bin adet kitap bulunan çok amaçlı Kültür Merkezi ve Kütüphanemiz kuruldu.
Köyümüzün Camisinin tadilatı ve bakımı yapıldı.
Ağaçlandırma çiçeklendirme ve peyzaj çalışmaları yapıldı. Kamelya ve oturma grupları (Cami ve Muhtarlık Bahçesine) yapıldı.
Bu saydığım projelerimiz İl Özel İdaresi ve KÖYDES kaynaklarından gelen bize ayrılan 261 bin TL ödenekle bire on beş katarak oldu. Yapılan çalışmalar için harcanama 5 milyonu buldu” dedi.
Noktayı koymaya hazırlanıyor
Son projeleri ile Armağan Köyü’nün 50 yıllık yatırımını tamamlamayı hedefleyen Muhtar Recep Dal, 2022 yılında 5000 metrekare kilit parke taşı işimiz var. Taşlar hazır Nisan ayı içerisinde döşenecek. Bunun yanı sıra içme suları için Güneş Enerji Projesi’ni Mart ve Nisan ayı gibi kurmayı planlıyoruz. Yine Köyümüz giriş ve çıkış noktalarına 13 adet kameradan oluşan güvenlik kamera kurulum sistemi kurulumu yapacağız. Bunu da Nisan ayı içerisinde kurmayı hedefliyoruz. Bu saydığım 3 projeyi de 2 ay içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyor ve planlıyoruz. Halı hazırda İl Özel İdaresi’nden aldığımız 20 bin TL’miz var. Kamera sistemleri halkımızın bağışı ile olacak. Yine İl Özel İdaresi’nden alacağımız kısmi bir destekle de 550 bin lirayı bulacak olan bu üç projede bitmiş olacak.
Armağan Köyümün bu üç proje tamamlandığında önümüzdeki 50 yıllık yatırımları da bitmiş olacaktır. ‘Köysel Dönüsüm’ adını verdiğimiz projenin bu yaz açılış ve kapanış programını gerçekleştireceğiz” diye konuştu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. büyük dönüşümde 12 Mart 2022 Cumartesi 15:30:32

    Tarımın hayvancılığın imhasıyla şehirlere istiflenen köylüler yeni yönetimin "köysel dönüşüm" uygulamasıyla köylerine topraklarına dönüp ülke soluk hayatına yaşam katarak renk verecekler el kapıları da kapanacak böylece.