Katı yakıtlara dikkat!

Havaların soğuması ile birlikte soba ve kaloriferler yanmaya başladı. Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de kömür gibi dikkatli ve kurallarına göre yakılması gereken katı yakıtlar konusunda vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada ayrıca kalitesiz yakıtların hava kirliliğine de neden olduğuna işaret edildi.
Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, katı yakıt yakılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, gerekli tedbirleri almadan yakılan kömürün karbon monoksit zehirlenmelerine neden olabileceği belirtildi. Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek amacıyla alınması gereken tedbirlerin sıralandığı açıklamada, karbon monoksit zehirlenmelerinin çok büyük bir bölümünün, soba veya kaloriferlerin kurallara uygun yakılmamasından ve uygun olmayan baca sistemlerinin kullanılmasından kaynaklandığına işaret edildi.
Ayrıca, kalitesiz yakıtların da hava kirliliğine neden olduğu vurgulandı. Muhtemel can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için kömürün doğru yakılması konusunda soba ve bacalarda dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle sıralandı;
Sobalarda;
1. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli,
2. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı,
3. Aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli,
4. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı,
5. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı,
6. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse, alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli,
7. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı,
8. Sobanın bulunduğu yer havalandırılmalı,
9. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli,
10. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından en az 1 m yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.
Kömür, kalorifer kazanlarında;
1. Yakıt, "sağa/sola yastıklama" yöntemi ile yakılmalı, yeni kömür kazan içindeki yanan kor halindeki kömürün üzerine rastgele atılmamalıdır.
2. Kazana kömür atmadan önce ateş süngü ve şiş ile yeteri kadar karıştırılmalı, yakma sırasında kömüre yüzde 4 oranında toz kireç atılmalıdır.
3. Izgaranın ön kısmındaki ateşi geriye doğru iterek ızgaranın ön kısmı tamamen boşaltılmalıdır.
4. Kömür ızgaranın ön kısmında boşaltılan yere düzgün bir şekilde atılmalı, hiçbir zaman yanan ateşin üzerine kömür atılmamalıdır.
5. Yeni atılan kömürün üzerini gelberi kullanarak arkadaki kor tabakası ile örtülmeli, kömür tamamen korlaşıncaya kadar kazan kapağı açılmamalıdır.
6. Kalorifer kazan boruları ve bacası periyodik olarak temizlenmelidir.
7. Karbon monoksit kömür veya yakıt içindeki karbonun yetersiz hava ile yanması sonucu oluştuğundan alev rengine bakarak karbonmonoksit oluşup oluşmadığı belirlenebilir.
Mavi alev tam yanmanın olduğunu ve karbon monoksit oluşmadığını, portakal rengi alev eksik yanma ve karbon monoksit oluşumunun olduğunu, sarı alev ise tamamen karbon monoksit oluştuğunu ve yakıcının hiçbir şekilde yakılmaması gerektiğini ifade eder.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan bu tedbirlerin alınması hususunda. Saygıdeğer Kırklareli halkımızın göstereceği hassasiyete teşekkür eder, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamanın temini noktasında halkımızın hizmetinde olduğumuz bir kez daha teyit ederiz."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol