Kasım Ayı Uzunköprü’ye Bereketiyle Geldi

Uzunca bir süre yağmura hasret kalan Uzunköprü’de Kasım ayı adeta bereketiyle geldi. Ay başından bu yana lokal yağışlarla birlikte kuraklığın izleri silinmeye başlandı. Ay ortasında ise uzun süreli yağış sistemleri adeta Uzunköprü’yü etkisi altına aldı. Kuraklıktan kaynaklanan tarım alanlarındaki derin yarıklar yağmur suyu ile doldu. Buğday ekimi sürecindeki çiftçiler için ise yağmur adeta can suyu oldu. Diğer yandan fırtınalı havalarda ilk akla gelen ise soba zehirlenmeleridir. Haberimizde alınması gereken önlemlere de yer verdik.

İlçemizi etkisi altına alan yağışlı sistemin ay sonuna kadar devam edeceği öğrenildi. Diğer yandan hava sıcaklıkları da düşmeye başladı. Meteoroloji uzmanları Aralık ayı ile birlikte soğuk hava sisteminin etkisi arttıracağı ve kar yağışının etkili olacağını öngörüyorlar. Geçtiğimiz hafta başı itibariyle bölgemizi etkisi altına alan yağışlı sisteme Kuzey yönlerinden etkili fırtına da eşlik etti. Diğer yandan MeteoUyarı sistemi Uzunköprü ilçesi için Cumartesi ve Pazar ‘Sarı Kod’ vermişti.
SOBA VE KOMBİ
 ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
Soba gazı zehirlenmeleri; bilgisizlik, ihmal ve dikkatsizlikten meydana gelmektedir. Her yıl soğukların başlamasıyla birlikte soba gazı zehirlenmelerinde ve bina yangınlarında artış görülmektedir. Soba gazı zehirlenmelerinin önüne geçmek için aşağıdaki hususlara önem verilmelidir. Sobalar öncelikle tekniğine uygun olarak kurulmalıdır. Tekniğine uygun kurulmadığı zaman, yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olur. Soba kurmadan önce borular ve bacalar mutlaka temizlenmelidir. Sobalarda verimli bir yanma için etkili baca yüksekliği baca tekniğine uygun yapılmalıdır. Yeterli yükseklikte bacası olmayan sobalarda yanma için yeterli miktarda hava ve verimli bir yanma elde etmek zordur. Fazla dirsek ve boru kullanılmamalıdır. Boru bacayı daraltmamalı, boru ve dirsekler hava sızdırmamalıdır. Soba boru ve dirsekleri belli aralıklarla temizlenmelidir. Rüzgarlı havalarda baca tepmesi ve yağmur suyunun bacanın içini ıslatmasını önlemek için rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca başlığı kullanılmalıdır. Doğalgaz tüketimli cihazlar, havalandırma menfezi yada havalandırma kanalları ile daimi havalandırmanın yapılacağı uygun genişlikteki mekanlara, baca flex bağlantısı gaz kaçaklarına ve yanmaya engel teşkil edecek şekilde yanmaz bantla izole edilerek baca bağlantısı oluşturularak kurulduktan sonra kullanılmalıdır.
Sobalar tekniğine uygun yakma yöntemleri kullanılarak yakılmalıdır. Soba üstten yakılacak şekilde düzenlenmiş olmalı ve yanmakta olan sobanın üzerine ilave kömür atılmamalıdır. Sobanın baca kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır. Ucuzluğu nedeni ile kalitesiz kömür tercih edilmemelidir. Kalitesiz kömür yanma sonrası daha çok zehirleyici gaz çıkarmaktadır. Sobada lastik, plastik, boya, petrokok ve tıbbi atık gibi çöpler sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşturacağından kesinlikle yakılmamalıdır. Belediyeler,doğalgaz dağıtım şirketleri ve kömür satıcıları baca temizliği yapacak firmaların elemanlarını eğitmelidirler.Maddi imkanı olmayanların bacalarını nasıl temizleyecekleri broşür basılarak şekillerle anlatılmalıdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol