Geçtigimiz Çarsamba günü ilimize bagli çevre köylerde yasanan asiri yagis ve dolu, adeta felakete dönüstü. Erikleryurdu ve Kavakdere köylerinde yasanan dolu felaketinde çiftçilerimizin mahsulleri büyük zarara ugradi. Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Necmi Koyuncu bu felaketin ardindan, köylerimize giderek son durumu yerinde inceledi. Persembe günü Tarim Il Müdürlügü yetkilileri ile yaptigi incelemelerde, özellikle karpuzlarin büyük oranda zarara ugradigini tespit etti.
“Karpuzda zarar; yüzde 80’i asiyor”
Koyuncu konu ile ilgili olarak yaptigi açiklamalarda gazetemize sunlari kaydetti; “23 Temmuz Çarsamba günü aksamüstü saatlerinde ilimiz çevre ilçe ve köylerinde yasanan asiri yagis ve etkili dolu, özellikle Erikleryurdu ve Kavakdere köylerinde bulunan üreticimize büyük bir mahsül kaybi yasatmistir.
Bu iki köyde yüzde 80’ni asan karpuz zarari söz konusudur. Diger ürünlerde herhangi bir ürün kaybi söz konusu degildir. Ancak karpuzlarimiz maalesef çürümeye basladi bile. Bu yaz Erikleryurdu ve Kavakdere karpuzu yememiz artik çok zor.”
“Çiftçi magdur durumda”
Necmi Koyuncu açiklamalarina söyle devam etti; “Üreticilerimizin bir çogunda devlet destekli sigorta bulunmamasi, onlari magdur duruma düsürmektedir. Yine de bu gibi durumlarda devlet üreticimize yardim elini uzatmaktadir. Ancak bu yardimdan yararlanabilmek için üreticinin yüzde 40’i asan gelir kaybina ugramasi gerekmektedir. Benim gözlemledigim kadariyla, Erikleryurdu ve Kavakdere köylerinde yasanan dolu felaketinden dolayi, üreticilerimiz yüzde 40’i geçen bir gelir kaybi yasamadilar.”
“Üreticinin borçlari ertelenmelidir”
Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Necmi Koyuncu; “Üreticinin Ziraat Bankasi’na ve Tarim Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarinin 1 yila kadar faizsiz ertelenmesi seklinde bir çözüm olusturulabilir. Çiftçimizin bu sekilde magduriyetinin giderilmesini ümit ediyoruz. Zarara ugrayan, mahsülünü kaybeden tüm üreticilerimize geçmis olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol