Karagöz düdügü olan "Nareke" festivale katilanlara verilmelidir

Ilimizde Hidrellez senlikleri, 1990 yilindan günümüze, Kirklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali olarak kutlana gelmektedir.

Kirklareli Hidrellez Senlikleri’ne Karagöz adinin eklenmesi ile senlikler bir festival havasina bürünmüs ve tüm Türkiye’de adini duyurmayi basarmistir.

Senliklere Karagöz isminin ilave edilmesi, Karagöz'ün Ilimizde yasadigindan yola çikilarak düsünülmüstür. Peki yüzyillar boyunca orta oyunu olarak oynanan Hacivat ve Karagöz tiplemelerinde kullanilan belli basli malzemelerden olan “NAREKE” hakkinda bir bilginiz var mi?  Nareke yaklasik bir karis uzunlugundaki kamistan yapilan Karagöz’e özel, Karagöz’ün düdügüdür. Boyu 16 cm, çapi 2 cm kadardir. Nareke’nin içine parmak girebilmelidir. Bir ucuna naylon kagit kapatilir ve çikmamasi için etrafina ambalaj lastigi sarilarak bu kapali ucun bir parmak yaninda ve kalem çapinda delik açilir. Nâreke artik hazirdir. Ama bu sazi herkes çalamaz. Kapali ucundaki zarin gerginligi iyi ayarlanmalidir. Üflenirse ses vermez ve konusurken delik agiza dayanirsa nasil çalinacagi kolayca anlasilir.

Karagöz “Nareke” yi üfleyerek orta oyununu baslatir

Gölge Oyunu'nda perdenin açilisini bildiren sesi vermek için Karagöz tarafindan kullanilan Nareke, yaygin olarak Karagöz düdügü olarak bilinmektedir. Sahne açilir, göstermelik ve nareke'den sonra Hacivat gelerek bir gazel okur ve orta oyunu baslar. Nareke bir anlamda orta oyununun basladigini ve salondaki gürültünün sona ermesi gerektigini belirten bir müzik aletidir.

Mustafa ERMIS, “Nareke festivale katilanlara verilmelidir” diyor

Iki gündür Önadim Gazetemiz’de sair, gazeteci yazar Mustafa ERMIS, Hacivat-Karagöz ve Orta Oyunu ile “Nareke” hakkinda bilgiler vermektedir. Orta oyunu ile Hacivat-Karagöz’ün, bir orta oyununa damgasini vuran tiplemelerini, tarihsel süreç içersinde degerlendiren ERMIS, konuyu bu yil 18. sini kutlayacagimiz Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’ne getirmektedir.

Kirklareli Kent Konseyi toplantilarinda Belediye Baskani Cavit Çaglayan’a dilegini ileten Mustafa ERMIS, Karagöz’ün kullandigi düdük olan “Nareke” nin, festivale katilanlara hatira olarak verilmesini istemektedir. Bizde bu konuda sair, gazeteci yazar Mustafa ERMIS’i destekleyerek, kültürümüzün yasatilmasi adina küçük gibi görünen fakat manevi degeri yüksek olan bu girisimlerin yapilmasini bekliyoruz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol