Karaçam'in dedigi çikti

Kirklareli'nde milli mücadele dönemi kahramanlarindan "Bulgar Sadik"in altinlarini bulmak için baslatilan izinli kazi çalismasi sona erdi. 1 aylik iznin bitmesinin ardindan çalismalar durdurulurken, ‘altin’ hayalleri de hayal kirikligi ile sonuçlanmis oldu. Kazilarin basladigi ilk dönemde gazetemize açiklamalarda bulunan Önadim Gazetesi Basyazari, Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam da bu aramalarin sonuçsuz kalacagini ifade etmisti.

Kirklareli’nin köklü tarihi üzerine derin arastirmalar yapan ve bu çalismalarini kitaplastiran Karaçam, konuyla ilgili açiklamasinda, “Bulgar Sadik’in altini olsaydi milli mücadelede Mustafa Kemal’in emrine verirdi. Oysa yok böyle bir sey” demisti.           

Karaçam, “Bulgar Sadik’in asil adi Stoyan’dir. Bulgar Harp Akademisinde okumustur. Bulgarlarin Türk ve Müslümanlara yaptiklari iskencelere, hakaretlere dayanamayip, kendi irkindan nefret ederek daga çikmis bir eskiyadir. Çetecilik yapmis bir aileden gelmektedir. Daglarda kurdugu çete ile Türk idaresine girmistir. Bulgar çeteleri ile amansiz bir mücadele yapmistir. Türklügü ve Müslümanligi seçtikten sonra aldigi Sadik Pogdan adi ile mücadele ettigi 1907–1922 yillari arsinda Edirne, Kirklareli, Kofçaz, Babaeski, Demirköy, Vize ve Çatalca ormanlari onun faaliyet alani olmustur. Pinarhisar’in bir köyünde akrabalari oldugu söylenir. Basbakan Talat Pasa, Bati Cephesi Komutani Ismet Pasa ile dahi görüsmüs, onlardan talimat almis cesur, kahraman bir kimsedir. Kurdugu çete Balkanlarin, Istranca Daglarinin hakimi ve sorumlusu olmustur. Milli Mücadeleye katilmis, Geyve’de Ali Fuat Pasa (Cebesoy)un emrine girmis, Çerkez Ethem ile mücadele etmis, Inönü ve Sakarya Muharebelerinde bulunmustur.

Bu yönüyle milli mücadele tarihimizde yer almistir. Hasan Izettin Dinoma “Kutsal Isyan ve Kutsal Baris” adli kitaplarinda ondan söz eder. Kendisi de hatiralarini yazmis ve anlatmistir. Murat Sertoglu’nun onu anlatan “Bulgar Sadik” adli kitabi vardir. Iki ton altini olsaydi eminim ki bu altinlari milli mücadelede Mustafa Kemal’in emrine verirdi. Oysa yok böyle bir sey. Kirklareli eski Milletvekillerinden Orhan Türkkan da bir Voyvoda’nin (idarecinin) Demirköy yöresinde 7 ton altini oldugunu ileri sürmüstür. Ama söylentiler defineciler arasinda hep fos çikmistir. Bulgar Sadik’in altinlari da böyledir.

Bulgar Sadik Trakya’da en çok okunan kitaplarin basinda gelmektedir” demisti.

Yeni izin basvurusu

Bulgar Sadik'in halktan topladigina inanilan 2 ton altini tarlasina gömdügünü öne süren Abdullah Düzyol, 30 gün önce basladiklari kazi çalismasinda 17 metre derinlige ulastiklarini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanligindan aldiklari izinle çalismalarin polis ve müze yetkililerinin kontrolünde sürdürüldügünü belirten Düzyol, is makinesiyle basladiklari çalismalara kazma kürekle devam ettiklerini, su ana kadar altinlara ulasamadiklarini bildirdi.Düzyol, kazida 3 isçinin görev yaptigini, 30 günlük kazi izni bittiginden dolayi çalismalari sonlandirdiklarini belirtti.

Kaziya devam edebilmek yeniden Kültür ve Turizm Müdürlügüne basvurduklarini ifade eden Düzyol, "30 günlük daha çalisma izni almak için basvurduk. Pazartesi günü izni alip yeniden çalismaya baslayacagiz. Su ana kadar altina rastlamadik. Ancak, heyecanimiz ve umutlarimiz kazmayi topraga vurdu gumuz gibi sürüyor" dedi.

Abdullah Düzyol, söyle devam etti: "Milli mücadele döneminde Bulgar Sadik'in tarlama 2 ton altin gömdügüne inaniyorum. Çünkü, 13 yil önce 102 yasindayken Kirklareli'ne gelip tarlamda inceleme yapti. O dönemde Bulgar Sadik'in altinlarini aradigini herkes biliyordu. On yil önce tarlamda arama yaptim, ancak bir sonuç çikmadi"

Düzyol, altinlari buldugu takdirde bir kismini çocuk yuvasi ile çocuk esirgeme kurumuna bagislayacagini sözlerine ekledi.

Bulgar Sadik'in, çesitli kaynaklara göre, Milli Mücadele sirasinda Izmit ve çevresinde düsmana karsi mücadele ettigi, silah ve mühimmatin cepheye ulastirilmasinda görev aldigi belirtiliyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol