“Trakya’nin ilk sahibi Traklar degil, Avrupalilar’dir”
Çorlu 100. Yil Rotary Kulübü’nün son toplantisin Onur konugu ünlü Trakya Tarihçisi; Nazif Karaçam oldu. Toplantinin açilis konusmasini yapan Çorlu 100. yil Rotary Kulubü Baskani; A. Tuna Kadiroglu, Öncelikle Nazif Karaçam ve üyelere “Hosgeldiniz” dedikten sonra, Üye Cem Büke; kürsüye çikarak Nazif Karaçam’in özgeçmisinden uzunca bahsetti. Ardindan kürsüye çikan, Nazif Karaçam; Çorlu’ya 2. defa konusma amaçli konferans’a katildigini ve Rotary Kulübü ile bir arada oldugu için çok mutlu oldugunu dile getirdikten sonra, Trakya temali konusmasina basladi. Trakya’nin ilk sahiplerinin, Traklar degil de Avrupalilar oldugunu Su anda Kirklareli basta olmak üzere yapilan kazilarin geçmise isik tuttugunu bu vesile ile Traklarin, Trakya’nin ilk sahibi olarak bilinmesinin yanlis bir bilgi olduklarini ögrendiklerini dile getirdi. Trakya’nin geçmiste bir çok Uygarliga ev sahipligi yaptigini ve en son olarak Roma, Bizans, Osmanli’nin Trakya üzerinde çok büyük izler biraktigini dile getirdi. 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi ile Trakya’da cereyan eden Savasin, Trakyali’lara büyük zulüm ve zorluklarla karsilastigini ve Kendi Ata’larinin da bu savasta Bulagaristan’dan Kirklareli’ne göç ettigini dile getirdi.
Milli mücadele anlaminda ilk vatansever cemiyetin Kirklareli’nde kuruldugunu belirten usta Tarihçi, bu cemiyetin daha sonra Edirne’de düsman isgaline karsi kurulan Trakya Pasaeli Cemiyeti’nin baslangici oldugunu belirtti. Tüm Rotary Kulübü’nün, pür dikkat dinledigi Karaçam; sözlerine Mustafa Kemal’in Trakya’yi gelecekteki Türkiye’nin basalngici olarak gördügünü sözlerine ekledi. Yunanlilarin Balkan Savaslari sirasinda, Trakaya’yi bir hafta da ele geçirdigini ve günümüzde de yaklasik 500 Yunan sivil örgütünün “Megalo Idea”(büyük hayal) adi altinda Türkiye’nin aleyhinde ciddi düsünceleri oldugunu dile getirdi.
Trakya’nin Kurtulus Savasi boyunca gösterdigi büyük çabadan dolayi da Atatürk’ün Trakya’yi çok sevdigini belirten Karaçam; 20 Aralik 1930 yilinda Mustafa Kemal’in Kirklareli’ne geldigini, Cumhuriyet sonrasinda Trakya’daki en önemli olayin Alpullu’da açilan Seker Fabrikasi oldugunu ve Bu fabrika’nin da Cumhuriyet’in fabrikasi oldugunu dile getirdi. Bu günlerde Alpullu Seker Fabrikasi hakkinda arastirmalar yaptigini sözlerine ekleyen Karaçam, Trakya için Cumhuriyet’in yillarinda yapilan bir arastirmada, 85 adet büyük ölçüde akarsu bulundugunu ve o zamanlar Trakya’nin 2. Çukurova olarak göüldügünü ancak son yillarda, Trakya’nin bir sanayi bölgesi haline geldigini çogu tarimsal bölgenin de bu sanayi alanlarina kurban gittiginin altini çizdi.
Trakya’da bir diger büyük olayinda 1934 yilinda Trakya’da yasayan Yahudilerin Trakya’dan atilmasi oldugunu Kirklareli’de bulunan yaklasik sekiz bin Yahudinin sürüldügünü ve bunlardan geriye sadece bir kaç tanesinin kaldigini dile getirdi. Konusmasinin ardindan verilen arada üyelerin tebriklerini kabul eden Karaçam, sorulan sorulara da teker teker samimi bir sekilde cevap verdi.
Üyelerin yogun ilgisinden memnu kalan usta Tarihçi, verilen aranin ardindan Çorlu 100. Yil Rotary Klübü Baskani A. Tuna Kadiroglu, yaptigi konusmasinda; Nazif Karaçam’in çok usta bir Trakya Tarihçisi oldugunu ve konferans’a katilarak Rotary Kulübü’nü aydinlattigini ve tesekkür ederek Nazif Karaçam’a Konferans plaketi hediye etti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol