Kaptanların gözü, kültür balıkçılığında

Kırklareli'de balıkçılık yapanlar için alternatiflere yönelme dönemi başlamış durumda. Balık sezonu ile birlikte yüzleri gülen ilimizin en eski balıkçıları, avlanma sezonunun sona ermesi ile birlikte Kültür ve olta balıkçılığına yöneldiler

Av sezonunun sona ermesi ile birlikte, ürünlerin üzerindeki fiyat artışlarında gözle görülür ve ev ekonomisini Kırmızı ette olmayacak kadarda olsa etkilemeye başladı.

Kırklareli'nin en eski balıkçılarından olan ve yıllardır bu işi benimseyerek hayatın içersinde yer alan Eşref Aslanoğlu, av sezonunun bitmesinin ardından geçen sürecin artılarını ve eksilerini Önadım Medya Grubu haber muhabirlerimize değerlendirdi.
"200 Çeşidi ile Kültürel balık sektörü canlandırıyor"
Aslanoğlu ve Kırklarelili balıkçılar, "Av sezonunun bereketli sandıklarını hallerden alıp vatandaşa sunamıyor olsak bile, yine kaliteli balığı Kırklarelili vatandaşa en ucuza yedirme mücadelemiz devam edecek. Av sezonunun bitmesi ile birlikte elimizde kalan iki alternatif; Kültür ve olta balıkçılığı şu an itibari ile halkın ihtiyacına cevap verebilmek için bizimle birlikte ortaklaşa hareket ediyorlar. Kültür balıkçılığı son zamanlarda ilgi gören ve giderek yaygınlaşan bir sektör. Denize kıyısı olmayan yerler için çok büyük avantajları bulunmakta. Balık ve diğer su organizmalarının, besin veya diğer amaçlar için yetiştirilmesidir. Günümüzde, Dünya'daki balık ve diğer su ürünlerinin %13'ü kültür-balıkçılığından sağlanmakta iken, bu oran büyük (yıllık %6-7) hızla artış göstermektedir. Bu ise kültür-balıkçılığının; hali hazırda Dünya'daki en hızlı büyüyen bir gıda sektörü olduğu anlamına gelmektedir. Kültür-balıkçılığındaki üretimin çoğunluğu; yaklaşık olarak 200 adet tür ile gerçekleştirilmektedir" diyerek başladıkları sözlerinde son zamanların en çok ilgi gösterdikleri kültür balıkçılığı ile alakalı olarak açıklamalarda bulundular.
Trakya bölgesinde her şey elverişli
"Üç tarafı birbirinden farklı denizlerle çevrili ülkemizde ayrıca akarsular ve göllerde önemli su kaynaklarındandır. Ne yazık ki ülkemizin balıkçılık potansiyeli yeterince faydalanabildiğimiz bir alan değildir. Bunun sebepleri ise: Kıyıda yaygın balıkçılık yapılması, deniz , göl ve akarsuların kirletilmesi, zararlı ve yasak avlanma yapılması. Su ürünlerini işleyip kullanan şirketlerin azlığı. Pazarlama , soğutma ve depolama alanlarında geri kalmışlık. Türkiye'de su ürünleri denilince akla gelen en önemli iş balıkçılıktır. Ek olarak, sünger, midye, kalamar ve ıstakoz avı da yapılmaktadır. Balık üretim alanlarından birisi de kültür balıkçılığıdır. Kültür balıkçılığı tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balıkların üreme tesislerinde yapay olarak üretilmesidir. Kültür balıkçılığının en çok yetiştirdiği balık çeşitleri: alabalık, çipura, somon ve kefaldir. Türkiye'de kültür balıkçılığına en yatkın bölgemiz Ege Bölgesidir. Son zamanlarda Trakya bölgesinde de ciddi sayılabilecek yatırımlar ile bu sektöre hayat vermektedir. Av sezonu sona erdiğinde bütün balıkçıların gözlerini diktiği bu sektörün daha çok yatırımcının ilgisini çekmesi balık sever Kırklarelili vatandaşların daha ucuza balık yemelerini sağlayacaktır."
Her balık sezonu ile birlikte, hamsi ve istavrit kilogram fiyatlarını 5 TL gibi çok uygun sayılara çekip, daha sonra, av sezonunun sona ermesi ile 2 yada 3 katı fiyatlarına vurması en çok Kırklarelili vatandaşı mutsuz ediyor. Kültürel balıkçılığın Kırklareli ve Trakya adına yaygınlaşması yada olan yerlerin ilgi ile talep edilmesi, halkın bu mutsuzluğunu gidereceğe benzemekte.
Bölgemizde pek yaygın olmayan alternatif balıkçılık olarak bilinen Kültür Balıkçılığı, dün itibari ile istavrit ve hamsinin kilogram fiyatlarını 8 TL'ye çıkmasını beraberinde getirdi. Halkın talebi ise sezon sonu uygun fiyat.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol