Dört defanin üzerinde araciyla yurtdisi giris çikis yapacak yolculardan alinacak vergi uygulamasina dair bir açiklama yapan Trakya Kalkinma Dernegi, konuyu yakindan takip eden duyarli Trakyalilarin, kaçakçilarla ayni kefeye konulmaktan dolayi üzüntü duydugunu belirterek sivil toplum kuruluslarini ortak bir bildiriye davet etti. Dernek'ten yapilan açiklamada Trakya'daki illerin plakalarini tasiyan araçlarin bu uygulamadan muaf tutulmasi istendi.
Trakya Kalkinma Dernegi, Resmi Gazete'de yayimlanarak 1 Åzubat'ta yürürlüge girecek 4458 Sayili Gümrük Kanunu'nun bazi maddelerini degistiren Bakanlar Kurulu kararina tepki gösterdi. Trakya Kalkinma Dernegi'nden yapilan açiklamada uygulama özetlenerek, "Åzubat ayinin ilk günü yürürlüge girecek olan kanuna göre, özel araci ile yurt disina çikmak isteyen bir kisi, bir ay içinde 4 defadan fazla giris ve çikis yapacak olursa, depolarinda bulunan yakit için vergi ödemek zorunda kalacak.
Genel kani 2004 yilinda hazirlanmasina ragmen yürürlüge sokulmayan bu kanunun simdi uygulanmak istenmesinin nedeni Güneydogu'da öldürülen 34 kaçakçi olayindan sonra devletin kaçakçiligi önlemek istemesi.
Konuyu yakindan takip eden duyarli Trakyalilar Güneydogu'da ki kaçakçilarla ayni kefeye konulmaktan dolayi üzüntü duyuyor ve sivil toplum kuruluslarini ortak bir bildiriye davet ediyor. Trakya Kalkinma Dernegi olarak bizde bu hakli çagriya duyarsiz kalmadik. Ilk olarak Trakya gümrük kapilarindan giris çikis yapan araçlarla Anadolu kara gümrüklerinden giris çikis yapan araçlarin istatistigini çikardik. Çünkü inaniyoruz ki bir talebi yorum yorumu da bilgi dogurur. Ilgili kanun akaryakit kaçakçiligiyla mücadele içinse asil mücadele gümrüklerden giris çikis yapan tanker ve agir vasitalarin kontrolüyle yapilabilir" denildi.
2012 istatistikleri
Trakya Kalkinma Dernegi'nden yapilan açiklamada gümrük kapilarindan giris çikis yapan araçlarin 2010 yili istatistiklerine yer verilerek, "2010 yilinda Trakya gümrüklerinden giris çikis yapan araçlarin yüzde 35'i kamyon. Kaldi ki Türkiye'nin agirlikli ticaretini Avrupa ülkeleri olusturuyor. Bu oran Güneydogu (Irak-Suriye) gümrüklerinde yüzde 50 ki yüzde 80'i giris, Dogu (Iran) gümrüklerinde yüzde 80 ki yüzde 60'i giris ve Dogu Karadeniz gümrüklerinde (Gürcistan ) yüzde 30 ki yüzde 50'si giris.
2010 yili Ocak ayi içinde Anadolu gümrüklerinden 980 tanker giris yaparken 783 tanker çikis yapiyor. Trakya gümrüklerinden giris yapan tanker sayisi 0, çikis yapan tanker sayisi ise 4.
2010 yilinda Trakya'nin yeni açilanlarla birlikte toplam 6 gümrük kapisindan çikis yapan toplam araç sayisi 1 milyon 717 bin 724 iken bu rakam Anadolu'nun 10 kara gümrügünde 4 milyon 301 bin 565" ifadeleri kullanildi.
Kaçakçilarla ayni kefeye konulmamasi gerek
Kanun'un Kirklareli ve Edirneli is adamlarini adeta cezalandirdigi tezine katilmasalar da Trakya gümrükleriyle Anadolu gümrüklerinin ayni kefeye konulmamasi gerektigine inandiklari kaydedilen Trakya Kalkinma Dernegi'nin açiklamasinda, "Kaldi ki yillardir kalkinacaklar diye Anadolu insanlarinin önce sinir ticareti kapsaminda haksiz kazanç saglamasi ve her zamanda kaçakçilik yaparak zenginlesmesine göz yumulurken Trakya insanina negatif ayrimcilik yapilmistir.
Ilgili kanun Anadolu'da akaryakit kaçakçiligini engellemez ama Trakya'nin girisimci ruhuna ve komsu ülkelerle henüz gelistirmeye basladigi küçük ticaretler suretiyle henüz atmaya baslayacagi küresel adimlara büyük sekte vurur.
Bölgesel pozitif ayrimcilik istediler
Yapilmasi gereken Edirne, Tekirdag, Kirklareli ve Çanakkale plakali özellikle binek araçlarin bu anlamsiz uygulamadan muaf tutulmalaridir. Trakya is insani devletin bekasina ve kanunlara olan saygisi ve inanilmaz sabriyla bunu hak etmistir" ifadelerine yer verildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol