KURTULUSU ANLATAN "SU ÇILGIN TÜRKLER"DEN BASKA 29 KITAP DAHA VAR

Turgut Özakman'in yazdigi "SU ÇILGIN TÜRKLER" kitabi milli mücadeleyi, bir baska ifade ile KURTULUS'u ayrintilariyle anlatan destansi bir romandir.
Türkiye'de son yillarda en çok okunan kitaplarin basinda gelmektedir. Geçmiste bu alanda okunan romanlarin basinda Resat Nuri Güntekin'in "ÇALIKUSU" romani gelirdi.
Bu kitabi Mustafa Kemal, 26 Agustos 1922'de Büyük Zafer'den bir iki gün önce, Afyon Cephesi'nde okumustur. süphesiz Çalikusu romani bir milli mücadele romani degildir. Ama Türk ögretmeninin destansi hikâyesidir. Çalikusu'nu okuyup da Feride Ögretmen'i unutan varmidir?
süphesiz "SU ÇILGIN TÜRKLER" Kurtulus Savasi'ni anlatan tek kitap degildir. Bundan birkaç yil önce TRT bir arastirma ile Kurtulus Savasi Romanlari'ni tespit etmis, bunlarin sayisinin 29 oldugunu ortaya çikarmistir. Hatta "Milli Mücadeleyi kazanmamizi saglayan dayanisma, baris, sevgi ve kardeslik duygularini anlatmak ve bu duygularin güçlenmesine katkida bulunmak amaciyla da" bir program hazirlamis, haftanin Persembe günleri bu romanlar ve yazarlarini tanitmistir." Yani TRT "ROMANIMIZDA KURTULUS SAVASI" programinda 18 romancinin 29 eserini haftanin her persembe günü dinleyicilerine anlatmistir. Bu program o yillarda çok tutmus, ilgiyle izlenmistir. Merak edenler için bu kitaplari ve yazarlarinin adlarini vermek istiyorum
"Halide Edip Adivar'in Atesten Gömlek ve Vurun Kahpeye, Peyami Safa'nin Sözde Kizlar, Resat Nuri Güntekin'in Yesil Gece, Yakup Kadri Karaosmanoglu'nun Sodom ve Gomore, Yaban, Aka Gündüz'ün Dikmen Yildizi, Mehmet Rauf'un Halas, Cemal Kutay'in Üç istanbul, Kemal Tahir'in Esir sehrin insanlari, Esir sehrin Mahpusu, Yorgun Savasçi, Samim Kocagöz'ün Kalpaklilar, Doludizgin, Tarik Bugra'nin Küçük Aga, Küçük Aga Ankara'da, Atilla ilhan'in Kurtlar Sofrasi, Sirtlan Payi, Hasan izzetin Dinoma'nin Kutsal isyan, Ahmet Hamdi Tanpinar'in Sahne Disindakiler, ilhan Tarus'un Var Olman, Hükümet Meydani, Talip Apaydin'in Toz Duman içinde, Vatan Dediler, ilhan Selçuk'un Yüzbasi Selahattin'in Romani ve Erol Toy'un Toprak Acikinca".
Türk Kurtulus tarihi yalniz bizim için degil, sömürüden, kurtulmak isteyen bütün esir uluslar, tutsak halklar için gerekli, okunmasi lazim gelen bir tarihtir. Yazilan hikayeler, romanlar bu Büyük Mücadele'nin ayrintilaridir. Kitaplarin okunmasi herkes için luzumludur. Soyumuz, atalarimiz bu mücadeleyi nasil kazanmistir? Bilmekte, bilmeyenlere anlatmakta fayda vardir. Bugün bir Arap ülkesi halki, bir müslüman ülkesi insanlari böyle bir mücadele yapabilirler mi? iste Irak ortada. Düsmani birakmislar kendi içlerinde Mezhep Savasi, inanç çatismasi yapmaktadirlar. Lübnan örnegi ise ibretle üzerinde durulacak taze bir görüntüdür. Bir Kutsal Mücadele'ye hazir olmayan Araplar, müslümanlar Lübnan'in yardimina, Irak'in savasina destek olamamislardir. Belki bir takim gruplara para yardimi yapmislardir. Belki de bir takim inanç sahipleri Küffar'la savasmak için buralara kosmuslardir. Fakat burada, Milli Mücadele'de asil olan halkin kendisinin savasidir. Çünkü savasi halk yapar. Mücadelenin hedefi ülkenin düsmandan kurtarilmasi olmalidir. Mücadele onun bunun için degil, vatanin kurtulmasi, siyasal ve ekonomik bagimsizligin kazanilmasi içindir. Bunu, bu son yüzyil içersinde Türk halki ve daha sonra Amerikalilar'a karsi Vietnam Halki yapmistir.
Uluslar Büyük Olaylar yasadiklari, Büyük Mücadeleler yaptiklari zaman bunlar siirlerle, destanlarla, öykü ve romanlarla anlatilirlar. Bizim Milli Mücadelemiz, bizim istiklal Savasimiz böylesine büyük oldugu için hâlâ üzerine kitaplar yazilmaktadir. Tabii Büyük Mücadeleler'in Büyük Önderleri ve kahramanlar vardir. O kahraman, O Büyük Önder bizde Mustafa Kemal, silah arkadaslari ve bizzat halkin kendisidir. Ne diyeyim, vaktiniz varsa bu kitaplari yeri ve sirasi geldikçe okuyun, Hiç degilse kitaplarin tanitim yazilarini okuyun. Okuyanin söyleyecegi çok, okumayanin söyleyecegi ise hiç yoktur.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol