KÜLTÜRE DÜSMAN OLANLAR TARIH BOYUNCA BUNU HEP YAPMISLARDIR

Tarihte kültüre ve düsünceye düsman olanlarin ne zamandan beri kitap yaktiklari, kütüphane kapattiklari pek bilinmiyor. Fakat tahmin edildigine göre yazinin bulundugu zamanlardan, düzenlerin bozuldugu devirlerden baslamis olmasi muhtemeldir.
Biliyoruz ki birçok ülkede kitap yakma, düsüneni ve düsünceyi boykot etme ve hatta bizde Halkevlerinin kapatilisi gibi, Kültür Merkezleri'ni, Kültürevleri'ni kapatmalar olmustur. Tarihte bunu Makedonyali Büyük Iskender, Hz. Ömer yapmistir. Büyük Iskender, Iskenderiye Kütüphanesini yakmis, Hz. Ömer de ganimet olarak elde edilen kitaplarin ise yaramiyacagi gerekçesiyle yok edilmesine izin vermistir.
Tarihimizin yakin zamaninda ise bunu 1930'lu yillarda Hitler Almanyasi yapmistir. Fasistler kütüphanelerden topladiklari kitaplari Berlin meydani'nda atese vermislerdir. Norveç'te bir yazarin düsünceleri zamanin politikasina aykiri bulundugu için yazarin kitaplari evinin önüne birakmislardir. "26 Agustos 1992'de Avrupalilarin onayi ile Sirplar Sarayova'daki 102 yillik Bosna Ulusal ve Üniversite Kütüphanesindeki 1 milyon 500 bin cilt kitabi atese vermislerdir. Ayrica, Sirplar yine Sarayova'da Oryantal (Dogu) Enstitüsü'de bulunan 5 bin 623 cilt ile 7 bin Osmanli Belgesi'ni yakip küllerini havaya savurmuslardir.
Amerikalilar da Irak'da, Irak Milli Kütüphanesindeki bir milyon kitap ile 20 milyon belgeyi ateste kül etmislerdir. Basinin yazdigina göre kitaplarin çabuk yanmasi için Fosfor kullanmislardir. Hatta iki yil önce bile Amerika'da birtakim dejenere tipler bir kütüphaneyi basarak, 600'ün üstünde kitabi parçalamislardir. Tarihte Bagdat'a yolculuk yapan ünlü filozof Gazeli'nin heybesindeki kitaplari alan eskiyalar bunlari bir daha Gazali'ye vermemislerdir. O da "Ziyani yok, onlari ben yazdim, bir daha yazarim. Yeterki kafami kesmediklerine sükrediyorum" demistir.
Tarihte KITAP YAKMA, Kitabi yok etme olayina VNADALIZM derler. Olay yine tarihten gelmektedir. Vandallar deninilen bir irk Avrupa'da nereye gitmisse her seyi yakip yikmistir. Bundan dolayi onlarin adina izafeten olaya Vandalizm demislerdir.
Bir Vandalizm Hareketi'ni de Türkiye 1950 ve 1980 yillarinda yasamistir. 1950 yilinda zamanin iktidari Atatürk'ün kurdugu Halevi ve Halkodaklarini kapatmis, buralarda bulunan 500 bin cilt kitabi bodrum katlarina kitaplarini yok etmelerine, topraga gömmelerine, su kuyularina atmalarina, yakmalarina neden olmustur.
Türkiye'de, günümüzde dahi kitap ve yazar düsmanliginin tortulari görülmektedir. Sivas'ta 37 aydinin yakilmasini zamanin hükümeti seyretmistir. Önde gelen aydin ve kültür, bilim adamlarinin öldürülmeleri birtakim kesimlerde Timsah'in Sevinç Gözyaslari'na benzer bir sevince yaratmistir.
Görülüyorki insanligin AYDINLIK YOLU bulma süreci hala devam etmektedir. Insanoglu uzaya da gitmis olsa bagnazlik hala vardir. Bagnazligi ortadan kaldirmak kolay olmamistir ve bundan sonra da olmayacaktir. Insandan baska soyunu öldüren varlik var midir? Insanin vahseti medeniyetin gölgesidir. Bosuna dememislerdir INSAN INSANIN KURDUDUR diye.
Çok düsünmüsümdür. acaba kitaplar, yazarlar fikir ve düsünceler insanlari nasil ve neden rahatsiz eder? Insan bunlardan nasil bir rahatsizlik duyar? Kisaca AYDINLIK'tan korkulur mu? "BIR GÜN ELBET SABAH OLACAKTIR. ARSA KADAR SÜRMEYECEKTIR KARANLIKLAR" diyen sair ortaya yazili olmayan bir yasa (kanun koymustur. Biz sairin dizelerini tam tama tamanina uygun yazmis degiliz ama mealen sair söyleyecegini böyle söylemistir. Insanin karanligi korkunçtur. Insanin cehaleti harekete geçtiginde kültür kaçacak yer arar. Bugün ülkemizde bir ALACAKARANLIK vardir. Cumhuriyetin Aydinligi hala karanligin karsisinda zorlanmaktadir. aydinligin bekçileri bunalmaktadir. Bakalim nereye kadar?
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol