KÖY ENSTITÜLÜ IKI KÜLTÜR ADAMI RECEP BULUT-AHMET ÜNAL

1950'li yillarda Demokrat Parti iktidari Köy Enstitülerini hiçbir muhalefet görmeden kapatmis, bünyesel degisiklege gitmistir. Ondan sonra geçen 50 yillik süreçte Köy Enstitülerinin tekrar açilmasini iktidara gelenlerin, muhalefette kalanlarin hiçbiri istememislerdir. Köy kökenli çocuklarin okuduklari Köy Enstitülerinin kapanmasi ve tekrar açilmasi baglaminda köylünün de bir tepkisi olmamistir.
isçi ve imam Köy Enstitülerinin kapatilmasinda birlesmistir. Oysa Köy Enstitülerinden binlerce ögretmen ve 200 dolayinda yazar, bilim adami ve sanatçi, politikaci yetismistir. Ben bugünkü yazimda Kepirtepe Köy Enstitüsünden mezun sair ve yazar Recep Bulut ile bir Kültür insani olarak taninan Tekirdag kökenli fakat Kirklareli'ne yerlesmis olan Ahmet Ünal'dan söz etmek istiyorum.
Recep Bulut ve Ahmet Ünal Balkanlar'dan Trakya'ya gelip yerlesmis iki göçmen ailenin çocuklaridir. ikisine de yolu açan, ögretmenlik meslegini kazandiran Köy Enstitüleri olmustur. Recep Bulut meslek hayatinda ögretmen, yönetici, sair ve yazar olarak ün yapmistir. Ahmet Ünal ise ögretmen ve ilkögretim Müfettisi olmanin ötesinde okuyan, düsünen, tartisan bir Kültür Adami olarak taninmistir.
Recep Bulut'un yasami bir roman konusu olacak kadar çileli ve mücadeleli geçmis, belki onu sair ve yazar yapan da yasadigi hayat olmustur. Tabii yetenegini kültürle birlestirerek, 18-20 bin Köy Enstitülü içersinde 200'ün arasinda ünlü bir sair olarak yerini almis, ansiklopedilere geçmistir. 80 yasa merdiven dayamis olan Recep Bulut bugüne kadar 8 dolayinda kitapta siir ve yazilarini toplamistir. Çesitli dergilere siirler yazmistir. Okul arkadasi Ahmet Ünal'i da "OKULCU DAYI" adli bir siirinde söyle anlatmistir
"En iyi o biliyor uzak yakin köyleri/ Tek basina gider dere tepe yollari/ Örnek etmis günesi agaçlari kendine/ Bunun için kuslar gelir, kuslar konar omzuna.
Çantasinda mutlaka birkaç kitap bulunur/ Aydinlikçi bir yürek, aydinlikçi bir kafa/ Hep insanin yaninda, yoksulun yanindadir/ Bunun için kuslar gelir, kuslar konar omzuna.
En iyi o biliyor halka giden yollari/ Ömrünün sarkisidir ogullar ve çocuklar/ Uçun kuslar uçun Kirklareli üstüne/ Selam sevgi götürün Ahmet Ünal ögretmene."
Ahmet Ünal da Recep Bulut gibi bir HALK AYDINI'dir. Kitap Dostu, Kitap Kurdu'dur. Bilinçli bir okuyucu, kültürü genis bir egitimcidir. Recep Bulut gibi sair ve yazar degildir ama Recep Bulut gibi Köy Enstitüsü felsefesini anlamis, yorumlamis bir insandir. Kültürel ve sanatsal etkinlikleri kaçirmayan, Halk Kütüphanesinin özgür zeminlerinde raflarda Entellektüel Zekâlari arastiran biridir. Recep Bulut gibi 80 yasa merdiven dayamis olmasina karsin hâlâ bilginin pesindedir.
Recep Bulut Ankara'da, Ahmet Ünal Kirklareli'nde yasamaktadir. ikisi arasinda diyalog devam etmektedir. Recep Bulut Köy Enstitülüler arasinda iZ BIRAKANLAR'dan, Ahmet Ünal ise bu izleri takip edenlerdendir. Onlar bende üstün kisilikleri ile Özel Yer'leri olan kisilerdir.
Sira Disi Köy Enstitülüdürler. Kitap yazan ile Kitap Okuyan'i en iyi sembolize eden bu iki Köy Enstitülü için elbet daha fazla seyler yazilabilir, daha fazla bilgiler verilebilir. Recep Bulut'un köyü Yoguntas'a (Polos'a), Ahmet Ünal'in kasabasi Muratli'ya onlardan selam iletmekten baska yapacagimiz birsey yoktur. sunca yaslarina ragmen ülkenin sorunlari üzerine düsünüyorlarsa, tartisiyorlarsa, aydinliklarini karanliklar üzerine tutuyorlar, aydinligin bekçiligini yapiyorlarsa ben bir Köy Enstitülü olarak onlari saygiyla selamlar, saglik ve esenlikler dilerim. nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bir poloslu ve Kepirli olarak Recep Bulut la gurur duyuyorum