KÖYLÜMÜZ MUTLAKA TOPRAK ANALIZINI YAPTIRMALIDIR

Kirklareli Toprak Arastirma Enstitüsü'nün Örnek Çalismalarini 07.09.2011 günü (Önadim/Kirklar Haber) gazetesinde yazmistim. Yaz meyveleri, silajlik misir, çekirdeksiz üzüm bagi, elma, armut, dis bademi, kuslarin süzülüsü, kir çiçekleri her sey çok güzeldi. 19.01.2012 günü Ziraat Yüksek Mühendisi ILKER KURÅzUN'a, "Köylümüz kisin hangi gübreleri kullanmalidir" diye sordum. Ziraat Yüksek Mühendisi Ilker Kursun'un anlattiklarini sizlerle paylasiyorum: "Dogru gübreleme yapilabilmesi için mutlaka toprak analizinin yapilmasi gerekmektedir. Analiz sonuçlarina göre kullanilacak gübre miktari, zamani dogru biçimde tespit edilebilir. Toprak analiz sonuçlarina göre yapilacak gübreleme; A) Uygun zamanda yeterli gübre kullanimi. B) Topragin ihtiyaçlari dogrultusunda gübreleme. C) Ekonomik gübreleme yapilmasi. D) Topraga asiri miktarda gübre atilmayarak topragin sürdürülebilirligi saglanabilir.
Bol kazanç ve gelecek nesillere saglikli toprak mirasi birakabilmek için mutlaka topragimizi analiz ettirelim. Analiz sonucunda bize verilen tavsiyelere uyalim. Ve bunu uygulayalim. Tüm üreticilerimize bol kazanç ve yüksek verim temenni ederiz"
Selahattin Demiraco: "Kirklareli'nin toprak yapisi nasildir?"
ILKER KURÅzUN: "Kirklareli ilinin toprak yapisi oldukça degisiklik gösterir. Genellikle allivüyal (Akarsu ve rüzgar) tarafindan tasinmis ana materyalden olustugundan homojen bir toprak yapisina sahip degildir.
Özellikle akarsu yataklarina yakin bölgeler daha kumlu bir yapiya sahipken akarsu yataklarindan uzaklasildikça kil miktari artar.
Ayni arazi içerisinde bile yapisal olarak farkliliklar gösterebilir. Bu nedenle Kirklareli ili için toprak yapisi göz önüne alinarak genel degerlendirmeler yapilmasi bizleri hataya sürükleyebilir.
Degerlendirmeler laboratuar analizleri göz önüne alinarak yapilmalidir" dedi. Tesekkürler.
Kirklareli Toprak Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoglullari'dir. "Türkler kendi Tohum Bankasi'ni kurmalidir" diyen Åzair CAN YÜCEL'in bu güzel vasiyetini önemsiyorum. Çocuklugumuzdaki toprak dogaldi. Topraga hayvan gübresi atilirdi. Her sey organikti. Domates toprak kokardi. Tereyagi çimen kokuluydu. Mis gibiydi. Gida sektörü organik tarima önem vermelidir. GDO menseli ürünler toplumu kanser yapabilir düsüncesi toplumda egemendir. Televizyonlarda saglikli beslenme uzman doktorlarinin tavsiyelerini dinliyoruz. Temiz su, organik toprak ve tarim hedeflenmelidir.
2011 yilinda Toprak Tahlili yaptiran çiftçi sayisi 1137 kisidir.
Su tahlili yaptiran çiftçi ve resmi kurumlar 209'dur. Pinarhisar Yanciklar Köyü'nden Yücel Tarhan topragini tahlile getirmisti. T.C. Tarim ve Köy Isleri Bakanligi Afisinde Yazan Yazi: "Kimyevi Gübre Destegi Ödemelerinde 50 dekar ve üzeri Arazilerde Toprak Analizi Yaptirmak Åzarti Araniyor."
Üsküpdere köy çikisinda bahçesi olan çiftçi eski ögrencim Ahmet Önder'in kardesiydi. Köyün balkabaklari yol boyunda satilir. Üsküpdereli Köylü Kardesimiz: "Kireçli topraklar su tutar. Kireçsiz topraga yagan yagmur kaybolup gider. Akip gider. Topraklara kireçte atmak gereklidir" dedi. Modern çiftçiler Damlama suyla daha fazla ürün aliyorlar. Modern tarim bilinçli çiftçinin yetistirilmesiyle gerçeklesebilir. Bu konudaki çalismalar devam etmelidir. Bir ilkbahar sabahi Kirklareli Toprak Arastirma girisindeki güzelim agacin çiçekli dallarina hayran kalmistim… Bu ne güzellikti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol