KOFÇAZ KONUSULDU

Istanbul Ticaret Üniversitesi, Kirklareli'deydi 5 agustos 2009 Çarsamba günü.

"Trakya Dag Köylerinin Sosyal ve Ekonomik Kirsal Kalkinma Arastirmasi" isimli proje dogrultusunda, Istanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde ve Güneydogu Avrupa Arastirma Merkezi'nin ortakliginda, yöre insaniyla birlikte olundu.

Katildik. Katilmamiz gerekiyordu.

Kofçaz, Türkiye'nin kuzey bati ucunda, küçük bir kasaba. On alti pare köy ona bagli.

Sözde hayvancilik ve agirlikli olarak bugday tarimi yapilan bir yurt kösesi.

Kofçaz, keskin kis kosullari, engebeli arazisi, kayalik, çorak, ziraata pek fazla yatkin olmayan yüz örtüsüyle namli bir yer.

Avantajli yanlari da yok mu? Var tabi. En basta, özenle ve düzenle kullanilsa, dise dokunur, kayda deger orman etmeni var.

Engebeliyse, çoraksa, ziraata pek fazla uygun degilse sanki hiçbir seye yaramaz mi? Yoo. Pekalâ da bu yörede yapilabilecek tarimsal ve hayvansal çalismalar yapilabilir.

Bizleri sevindiren, en basta, Kofçaz'in, Istanbul'da konusulmasi. Istanbul'da, Eminönü'de, Ticaret Üniversitesi bünyesinde konusulmasi. Ne mutlu… En azindan bu kadariyla bile tesekkürü hak ediyor buraya gelen arkadaslarimiz.

Kim bunlar?

Koordinatör: Burcu Dogan Koçak.

Koordinatör yardimcisi: Didem Tekeli.

Ekonomist: Ilhan Dogan.

AB Hukuk Uzmani: Canan Karaosmanoglu.

Kirsal Kalkinma Uzmani: Mehmet Babacan.

Is Gelistirme Ve Pazarlama Uzmani: Dr. Figen Yildirim.

Tarim Uzmani: Onur Kiraz.

Veterinerlik Uzmani: Mete Özkurt.

Sosyal Bilimler Uzmani: Dogan Selçuk Öztürk ve Dr. Necmettin Dogan.

Istatistik Uzmani: Seda Bagdatli ve Sinem Sefil.

"Trakya Dag Köylerinin Sosyal ve Ekonomik Kirsal Kalkinma Arastirmasi" konulu bu tasarimla Kofçaz'i konusuyorlar, konusturuyorlar, dile getiriyorlar. Bunun için tesekkürü hak ediyorlar en azindan. Kofçaz ilçesi bünyesinde tarim, hayvancilik ve hatta turizm alanlarinda neler yapilabilir diye konusturuyorlar, tartistiriyorlar insanlari.

Kofçaz'da ekilebilir arazi az ve kisitli. Bu kisitli ortamda neler yapilabilir?

- Hayvan yemi üretilebilir. Ne olabilir bunlar? Macar figi, korunga, tirtikali…

- Ceviz yetistiriciligi gelistirilebilir. Cevizin yani sira findik, badem…

- Kanola üretimi.

- Aspir bitkisi.

- Kapari.

- Bagcilik. Bagcilik denince, kavun karpuz üretimi gelistirilebilir. Bu çorak toprak, karpuzu çok güzel yapiyor yerine göre.

- Meyvecilik.

Kooperatiflesmeye önem verilirse iyi olur. Bilinçli ve namuslu bir kooperatifçilik anlayisi önemli. Bilinçli biçimde kooperatiflesmek neyi getirir? Üretim maliyetinin düsüsünü, Pazar payi elde etmeyi, tarim alaninda egitimi…

Buralar ayni zamanda orman köyü olduguna göre, Orköy etmenini etkin kilabilir.

Hayvanciliga önem verilse, özen gösterilse… Sigircilik, besi koyunculugu, tavukçuluk ve yumurta üretimi, aricilik, tarla balikçiligi… Karasigir, karakeçi…

Bunun disinda halicilik, kavakçilik…

Evet. Istanbul Ticaret Üniversitesi, Kofçaz'i ve Demirköy'ü konustu, konusturdu. Konusulmasina ortam ve olanak hazirladi. Köylerden bildik tanidik ama yeni yeni karsilastigimiz yüzler de vardi toplantida. Köylerden gelen, bu ortamda bulunan insanlar beni gerçek anlamda sevindirdi ve umutlandirdi. Demek ki bu insanlar bir seylerin bilincine erdiler.

Bu konuya ilgi duyan yetkili, ilgili insanlar bu temel üzerinde bir seyler yapmaya gayret etmeli.

Kofçaz ve benzeri yerler daha daha konusulmali. Daha fazla tartisilmali ve olumlu bir yerlere götürülmeli yasadigimiz ortam, yasadigimiz çevre.

Diyorum ya her seferinde: Bu konularda sürekli konusacagiz, sürekli yazmaya gayret edecegiz. Bitmeyecek Kofçaz yöresini konusmak.

Sürecek.

Ilgilenelim ve bilgilenelim. Iyi olacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol