22.12.2012 Günü Kırklareli Tredaş Müdürü Mesut Çamdere'yle kısa bir söyleşim oldu.
MESUT ÇAMDERE: "Elektrik tellerini yeraltına alma çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç yıl içinde bütün şehrin elektriği yeraltına alınacaktır.
Kırklareli ilçelerinde Pınarhisar, Vize, Babaeski, Demirköy'de elektriği yeraltına alma çalışmalarımız devam ediyor. Kırklareli'nin ilçelerinde de elektrik telleri yer altına alınacaktır" dedi. Kentleşme hareketi ivme kazanmıştır…
Trakya'da inşaat sektörü son yıllarda hareketlenmiştir. Eski sokaklardaki eski evler yıkılıp apartmanlar yapılıyor. Bu durumu eski öğrencim İlhan Taşkın'la konuştuk. (Limit İnşaat) İLHAN TAŞKIN: "İnşaat sektörü 2006 yılı itibarıyla yukarı doğru bir ivme kazandı. 2008 global krizinde kısa bir dönem duraksadı. Daha sonra toparlanıp hızlandı. 2012 yılının son çeyreğinde aşırı arzdan dolayı piyasa gerginleşmiştir. Durgunluk kaçınılmaz hale gelmiştir. Genel ekonomik durgunluk, sıkı para politikası da etkisini gösterince emlak satışlarında bir çökme kaçınılmaz olmuştur.
2013 yılının da sektör açısından durgun geçeceği gözlenmektedir. Her ne kadar konut kredi faizleri açısından finans kuruluşları sisteme takviye yapsa da, konut alım güçlerinin giderek zayıflaması, emlak alıcılarının uzun dönem borçlanmalarında tedirgin olmasını sağlamaktadır.
İnşaat sektörüne, bilinçsizce bir giriş söz konusudur. İnşaat sektörü bir meslek olmaktan çıkmış, sermaye gruplarının büyük rantlar elde etme çabasının bir uğraşı olmuştur.
Kaldı ki, sermaye gücü yetersiz olanların da hücumu ile bir kargaşa yaşanması kaçınılmaz olmuştur.
İşini düzgün yapan, dürüst olan ve hesabını iyi yapan müteşebbisler sektörü ayakta tutacaktır" dedi.
İnşaat sektörü piyasanın hareketli ve canlı olmasını sağlamaktadır… Ev kirası insanların belini büker. Yıllar önce: "Bir evim olsa hiçbir şey istemem" demiştim. Maaşla ev yapmak çok zor oluyor. Sıkıntı çekmeden ev bark sahibi olunmuyor. "Dünyada mekan ahrette iman" derler.
Eski bahçeli evlerin ahşap kısımları çabuk çürüyor… Toprak kerpiçli tuğla eski evler depremde sarsıntılarla yıkılıyor.
Türkiye deprem ülkesidir. 1999 depreminde binlerce ev yıkıldı. İnsanlar öldü. Yeni imar yasası çıktı. Yapı denetim mühendislikleri kuruldu.
Televizyondaki İstanbul'la ilgili deprem tartışmalarını izliyoruz. Kırklareli'nin eski yayla konaklarında restorasyon çalışmalarıyla kazanılan evler oldu. Yayla Parkı'nın karşısında ve Yayla Caddesi'nde restorasyon çalışmaları başarılı oldu…
Atatürk'ün konuştuğu Türk Ocağı binasındaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Çatısı çökük… Avrupa'nın tarihi eski binaları devamlı bakımla ayakta duruyor.
Bazı eski Kırklareli evlerinin zamanla dağılıp gitmesiyle eski mahalleler yeni konutlarla yenileniyor. (Gazhane Sokağı)
Büyük kentlerde yaşamak zorlaştı. İstanbul yeni göçlerle özünü, ruhunu kaybetti… Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş zaman içinde tamamlanacaktır. Kentleşme hızlanmıştır…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol