ehmet Emin Yanık'la Belediye Başkanı Seyit Uçan'la yakın tarihi olayları Balkan göçlerini konuştuk. Trakya'da her ailenin bir göç hikayesi vardır. Pınarhisar'da İslam Gege'ye "Gege'nin anlamı nedir? Diye sordum. Balkan Türkleri Rus, Yunan, Sırp, Bulgar zulmünü yaşamıştır. Trakya yerel tarihi Balkan tarihi olayları ile örtüşmektedir.
MEHMET EMİN YANIK: "Dedeme 'Jandarma Mehmet' derlerdi. Dedemler 1914-1916 yılları arasında şu anda Makedonya'da kalan KOŞARGA-CELEVİZ-İBİRLİ köylüleri silah kuşanarak, Makedonya'da karakolları çevirerek Bulgaristan'a geçmişler. Köylüyü gemiye bindirerek Tekirdağ'a getirmişler. Çatışmalarda dedemin kardeşi Bulgaristan sınırında orada kalmış. Kaynarca'ya dedemleri yerleştiren Nuri Conker olup kendisi de Koşargalı'dır. Koyun ve keçileri orada bırakıp çoluk çocuk üç köy halkı gelmiş. Bizimkiler Türkiye'ye mübadeleyle gelmediler. Kaçak, çatışarak gelmişler. Buyur bir çay içelim" dedi.
Yıllarca sınıflarda genel tarihin siyasal, tarihsel, kültürel, sosyal olaylarını anlattık. Lord Kinross'un Atatürk kitabı Gazi Mustafa Kemal'in yaşamını bir roman gibi anlatır. Ferudun Fazıl Tülbentçi'nin Osmanlı kuruluşunu roman tarzında anlattığı kitabını lise yıllarımda okumuştum. Ortaasya Türkleri Uzakasya'dan dört bir yana pek çok sebepten göç etmek zorunda kalmıştır. Göçler, daha güzel topraklara ulaşmak ve hayvanlarına mera bulmak, yemyeşil topraklarda yaşamak için olmuştur. KAYNARCA BELEDİYE BAŞKANI SEYİT UÇAN: "Babam Bulgaristan Deliorman'dan 1938 yılında geldiğinde aylardan kasım ayı imiş. Babam evli gelmiş. İki abim Bulgaristan doğumludur. Kırklareli Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümünde okudum. 1977 yılında Edirne Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirdim. Yaşım 55" dedi.
Selahattin Demiraco: "Geçen sene İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık'la, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz'la da söyleşi yapmıştım. Çok efendi insanlar. İğneada turistik bir beldemizdir. Demirköy'de Fatih Dökümhanesi var. Yerel sohbetleri tarihsel boyutlarla ele almak isterim. Tarihi dokumuzu korumalıyız. SEYİT UÇAN: "Halkımızın tarihe olan ilgisi yeterli düzeyde değildir. Tarih bilincinin geliştirilmesi, tarihi sevdirmek için yerel tarihi canlı tutmalıyız. Bu konuda gerekli dokümanları toplamak önemlidir. 'Hatırda kalmaz, satırda kalır' derler. Bu söz doğrudur. Belediye Başkanı Şehir Emini olup en güvenilir insan demektir" dedi. Trakya'yı gezi notlarımda anlatıyorum…
Pınarhisarlı İslam Gege: "Selanik Langaza'dan Atatürk'ün mübadelesiyle Pınarhisar'a geldik. Gege'nin anlamı=Gege koyunları tutmak için sopanın ucundaki kıvrık kancaya denir. Dedem büyük ağaların yanında kahyalık yapmış. Langaza'da Yunanlılarla aynı köyde beraber yaşamışlar. Tekirdağ'a gemiyle gelmişler. Sonra da Pınarhisar'a yerleşmişlerdir. Dedemin adını bana vermişler" dedi. Ziraat Banka Müdürü Tuncay Yörük'le Pınarhisar'ı konuştuk. TUNCAY YÖRÜK: "Pınarhisar'ın insanları çalışkandır. Toprakları verimlidir. Hayvancılık var. Baharla beraber her şey daha iyi olacak" dedi. Trakya köylüsü çocuklarını yıllardır okutur. Evladını çok sever. Gavurun Balkan zulmünü dedelerinden, ninelerinden dinlemiştir… Uzunköprü'lü annemin masallarıyla büyüdüm. Ruhu şad olsun.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol