KAFKASYA'DA KAN VE GÖZYASI ISTEMIYORUZ

10 Agustos 2008 Pazar Vatan Gazetesi’nin Manseti: “Rus Jetleri Sivilleri Vurdu. Rus-Gürcü savasi giderek siddetleniyor. Rus jetlerinin dün Gürcü kenti Gori’de bombaladigi apartmanda 60 sivil can verdi.

Gürcistan’dan tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Güney Osetya’yi korumak için Gürcistan’a giren Ruslar özerk bölgenin baskenti Tzhinvali’yi ele geçirdi. Güney Osetya’daki Gürcü mevzileri ile Tzhinvali yolundaki Gürcü tank ve zirhlilarini araliksiz bombaliyor. Gori kentide Rus bombardimanindan payini aliyor. “Biz sadece askeri hedefleri bombaliyoruz” diyen Rusyanin suratina Uluslararasi haber ajanslarinin yayinladigi fotograflar bir tokat gibi patladi. Ölü sayisinin 2 bine yaklastigi belirtiliyor.

SAVASIN ACI YÜZÜ GORI’DE”

Gori’de arkadasi öldügü için aglayan bir gencin dramini resimli olarak gazetede görmek insani hüzünlendiriyor. Sayfa 14’te Sok içinde bir kadinin görüntüsü var. Yüzü kan içinde her taraf yaniyor. 5 Katli Apartman Harabeye dönmüs.

GUARDIAN gazetesinin basligi: Eski Yugoslavya gibi olur:

INDEPENDENT: Rusya yenilgiyi kaldiramaz.

REUTERS’in yorumu: 1) Rusya askeri gücünü kullanarak Gürcü askerlerini Güney Osetya’dan disari çikarir. Durum eski haline döner ve Tiflisi bölgenin özerk yapisinin devamini kabul eder.

2) Rusya nüfusunun çogu Rus pasaportuna sahip Güney Osetya’yi ilhak edebilir.

3) Rusya genis çapli bir operasyon yaparak ülkesini Moskova yörüngesinden çikararak batiya yaklastiran Gürcistan lideri Mikhail Saakasvili’yi devirebilir. 

4) Gürcistan gururunu ayaklar altina alarak askerlerini Güney Osetya’dan çeker.”

Kafkasya’da uzun yillardir huzur olmadi.

Rus Çarligi ve Sovyetler Birligi Kafkasya’yi, Ortaasya’yi arka bahçesi olarak gördü. Yeralti yerüstü zenginliklerine el koydu. Baskici bir yönetimle yönetti. Kafkas Kartali Seyh Samil Rus Çarlik ordusuyla uzun yillar kahramanca savasti..

Aslinda, Rus Çar’i Deli Petronun dis politikasi Rusya’ya egemen oldu.

1711 Prut Savasi’nda Deli Petro’yu bataklikta kistiran Baltaci Mehmet Pasa neden Rus ordusunu yok etmedi? Derlerki Çar Petro’nun karisi güzel Katerina’yi baris elçisi olarak gönderdi. Çariçe Katerina Prut Barisinin olmasini sagladi. Petro’yu büyük bir sikintidan kurtardi.. Prof. Dr. Münür Aktepe “Kisin agir sartlari yüzünden Türk ordusu Prut batakliginda baski altinda tuttugu Rus ordusunu iklim kosullari yüzünden yok edemedi. Ve Prut barisini imzaladi.”

Bizim tarihçiler Rus Çari Petro’ya deli lakabini uygun görmüsler. Büyük Petro Ruslarin en büyük kralidir. Hayalleri büyük olan ve Avrupa’yi gezmis görmüs ufku çok büyük bir kraldir. Ruslarin ütopyasi olan akilli bir kralidir. Denizlere inmek ve Balkanlardan Türkleri atmak, Bogazlarimizi almak (Istanbul ve Çanakkale) ve Karadeniz’e sahip olmayi hayal ediyordu. Askeri, idari her yönden önemli reformlar yapti.

Bizde de bir Fatih çikmis genç yasta büyük fetihler yapmistir. Demirköy’deki Fatih Dökümhanesi restore ediliyor. Ütopyasi olan Mustafa Kemal Atatürk’te gerçekçi ve akilci hareket ederek altyapida ve üstyapida önemli reformlar, devrimler yapti. Atatürk, Türk ve Dünya tarihinin en büyük devlet adamidir. Anlamsiz savasin cinayet oldugunu söylemistir. Lenin’le Istiklal Savasi sirasinda dost olmustur.

Milliyet gazetesinde yazar Derya Sazak Ates ve Barut yazisinin son paragrafinda konuyu özetlemistir.

“ABD destekli Saakasvili liderligindeki Gürcistan Güney Osetya sorunu çözerek NATO’ya girmenin pesinde. Rusya ise kendi nüfus alanini daraltacak askeri bir harekata uzun süredir ilk kez atesle karsilik veriyor. Kafkasya simdi Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattinda kalbini olusturan bir bölgede savas dehseti altinda. Ukrayna ve Gürcistan NATO blokuna aday ülkeler.”

Soguk Savas Bitti derken Kafkasya’da yasanan Bu Üzücü Olaylar, Dram Herkesi Rahatsiz Ediyor. Bu arada Pekin 2008 Olimpiyat Oyunlarinda cosku var. Çin Uzakdogu’dan Yükselen Yeni Bir Dev Dalga Gibi Geliyor.. Görkemli SölenlerYapiliyor. Savassiz Bir Dünya Hayal.. Putin ve Bush dünyanin en sert liderleridir. Gelismekte olan ülkelerin liderleri dünya barisi için önemli adimlar atmalidir. Savasa karsi aydinlar dünya barisini, dostlugu, kardesligi gönülden savunmalidirlar.

YASAYANLARIN VAZGEÇEMEDIÄzI BÜYÜKÇEKMECE

07.08.2008. günü Büyükçekmeceyi gezdim. Belediye’den aldigim brosürün adi Yasayanlarin vazgeçemedigi Büyükçekmece’den alintilar: ”Uluslararasi kültür ve Sanat Festivali 4-12 Temmuz 2008 tarihinde 9. sunu düzenledigimiz Uluslararasi Kültür ve Sanat Festivalinde bir çok kültür ve sanat elçisi misafirimiz olacak.”Sirbistan, Karadag, Slovakya, Yunanistan(Greece), Tataristan, Kosova, Isviçre halkoyunlarinin güzel bir resmi sayfa 56-57 dedir. Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. HASAN AKGÜN “Kentsel gelisim alaninda sehircilik hizmetlerini tamamlamis Büyükçekmece; Yesil çevresi özel imar plani, Mavi Bayrakli Plaji, tertemiz denizi ve gölü sakin ve huzurlu ortamiyla Istanbul’un en gözde mekanlarindan biridir. Sehrin sosyal ve kültürel, tarihsel ve sanatsal degerleri sehrin büyüklügü ile dogru orantilidir. Özellikle uluslararasi sehirler tanitimlari turizm gibi dev bir faktörün yayginlasma ve gelismesi ile daha önemli hale gelmistir.”

Tarihte Büyükçekmece: “Helenlerin MÖ.7. yüzyilda Delta kiyisi üzerinde kurdugu önemli kolonilerinden biri olan Athyra oldugu saniliyor. Helenlerin ardindan Büyük Hun Imparatoru Atilla girmis ve Bizans’i vergiye baglayarak geri dönmüstür. Daha sonra gerek Bizans  gerekse Osmanli döneminde ordularin, kervanlarin ve yolcularin bir geçis ve konaklama noktasi olmustur...

Mübade ile Merkez ilçe ve köylerine Nasaliç, Drama, Serez ve Demirhisar göçmenleri yerlesir. Tarihten bugüne Anadolu ve Trakya’nin çesitli bölgelerinden göçler alan Büyükçekmecenin nüfusu gün geçtükçe artmaktadir.

Sair Ekrem Sama/2005  Büyükçekmece siirinden küçük bir alinti:

Mimar Sinan tarih düsürmüs burada

Köprü, Kervansaray, çesme bir arada

Nasilda atilir haftalik yorgunluk

Iste kaçacak yer arada sirada

Uzakta sanmayin, yok zahmet çekmece

Iste buradadir, O Büyükçekmece

Amasya’yla Urfa, Trabzon’la Mersin

Köyünü özledin ne zaman gidersin?

Yöre yöre kültür lezzet lezzet mutfak

Hepsini burada bulmaya ne dersin?

Uzakta sanmayin yok zahmet çekmece

Iste buradadir o Büyükçekmece...

Sair Ekrem Sama

Dünyanin en büyük mimarlarindan biri olan Mimar Sinan’in Yaptigi köprüler içinde “saheserim” diye adlandirdigi Kanuni Süleyman Köprüsü Büyükçekmece’nin simgesi olarak biliniyor. 1964 yilina kadar trafige açik olan köprü, bugün gezi alani olarak kullaniliyor. Zigetvar seferine çikarken Kanuni Sultan Süleymen emriyle baslamistir. Köprü 2. Selim zamaninda, 1566-1567 yillari arasinda tamamlanmis ve 73, 853 akçe harcanmistir. Kervansaray (Kursunluhan) 1566 yilinda insa edilen kervansaray günümüzde Ramazan eglencelerinde ve kültürel ve sanatsal etkinlikler için kullanilan mekan tarihi dokusu bozulmadan korunmaktadir. Trakya’dan batiya uzanan yollar üzerinde büyük menzil (konak) yeri olmaktaydi.

Sokullu Mehmet Pasa Camii Kültür Park’in içerisinde köprü ve kervansarayla birlikte bir külliye olusturur. Köprü Basi Camii olarakta anilmaktadir. Sultan Süleyman Çesmesi kültür parkin içerisindedir. Mimar Sinan’in önemli eserlerindendir. Sultan2. Abdülhamit Çesmesi Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çikisinin 25. yil dönümü anisina yaptirilmistir. 1856 yilinda yaptirilan Süleyman Aga Çesmesi, Imaret Camii, Fatih Camii, Büyükçekmece Hamami, Zeynep Dudu Çesmesi, Enver Pasa Köskü Enver Pasa tarafindan 1900’lü yillarin basinda av köskü olarak yaptirilmistir.

Sosyal ve Ekonomik Yapi: Halkin büyük bir bölümü devlet ve özel sektörde memur, isçi olarak çalismaktadir. Ticaret Önemli bir istihdam olanagidir. 1984 yilindan sonra yogun bir göçe sahne olan Büyükçekmece, 1994 yilindan sonra modern sehircilik anlaminda gerekli atilimlari yaparak sosyal, kültürel ve ekonomik açidan önemli bir yerlesim yeri haline geldi. Geleneksel degerleride gözardi etmeden globalllesen dünyaya yarasir modern bir hayatin gerektigi sekilde yasamaktadir. Bölgedeki sanayi, fabrika, alisveris merkezleri, Tüyap, Metrogross, Market gibi ticari isletmeler istihdam kaynagi olmustur.

Hala küçük bir kesim geçimini balikçilikla saglamaktadir. Büyükçekmece gölü deniz istilasina ugrayarak önce koy haline gelmis sonra lagun özelligini kazanmis eski bir vadi agzidir. Büyükçekmece plaji Istanbul’a en yakin en güzel plajidir. ” Trakya’da büyük bir degisimi Yasiyoruz. Bu degisime Ayak Uydurmak Zorundayiz. Türk Ekonomisi Canlanmalidir. Cepte Para Olmalidir. Borçsuz bir dünyada mutluluk vardir. Türkiye kalkinmalidir.  

 selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol