KADIN KATLİAMLARI İNSANLIK DIŞIDIR

Kadın Katliamlarına karşı yürüyüş yapan kadınların isyanları… 20.07.2014 akşam haberlerinde kadın derneklerinin yürüyüşünü izlerken bir erkek olarak hüzünleniyor insan.
1968 yılında Paris'teki feminist hareket, Türkiye ve dünyada büyük yankı bulmuştu. İstanbul'da da Amerika'nın 6. filosuna karşı bir hafta yürüyüş olmuştu. Bütün gençler, kadın hareketleri, Amerika'nın Vietnam'daki katliamını protesto etmişti. Aramızda işçiler, yaşlılar da vardı. Paris'te feminist yazar Simoen de Beovoir kadın haklarıyla ilgili bir kitap çıkarmıştı. Çok okuyan, tartışan, insancıl, duyarlı bir gençlik hareketi dünyanın her tarafında toplumsal bir yaranın ortaya saçılıp deşilmesiydi. Türk toplumu erkek egemen bir toplumdu. Evde erkeğin sözü kanundu. Yazar Duygu Asena'nın "Kadının Adı Yok" kitabı çıktığı an alıp okumuştum. Güzel bir kitaptı. Kardeşi İnci Asena İstanbul Üniversitesi Filoloji bölümünde okuyordu. Kendisini bir kez görmüştüm. İsveç'in güzel, uzun boylu, neşeli kızlarına benziyordu. Şiir dergilerinde bazı şiirlerini okumuştum. Güzel şiirleri vardı. Bende şiir dergilerine abone olmuştum. Ozan Ağacı, Düşlem, Varlık, Dize gibi Edirne'de, Bursa'da, İzmir'de, Antalya'da çok güzel edebiyat dergileri çıkıyordu. Antalya'da şair Metin Demirtaş şair, foklorcu halktan bir şairin Cevat Uyanık'ın yaşamını bir kitap haline getirmişti. Çok güzel bir kitaptı. Şairin Sevda Şiirleri’ni çok beğenmiştim. Cevat Uyanık Antalya TRT'de çalışan tahtacı köylerinden türkü derleyen, bağlama çalan, türkü yazan bir halk şairiydi, Gazetelerde de yerel araştırma yazıları çıkarıyormuş. Ruhu şad olsun. Şair Metin Demirtaş'ın şiirleri, yazıları güzeldi. Yirmi yıldır mısralar can yoldaşım olmuştur. Bizim kuşak kadını, şarkıları, türküleri, insanı gönülden sever. Aşka saygılıdır. İlk aşkına kavuşması umutsuz bir hikayedir. Pazar günü bu yazıyı yazarken Karaumur'daki asmalı kahvedeydim. Bu arada fantastik bir filmi de izliyorum. Kadınların yaşamdaki yeri tartışılmaz. Kırsalda köylü kadınlarımız erkeğin can yoldaşıdır. Güzel ev ekmeği, börek, kapama, irmik tatlısı yapan köy kadınlarının Kırklareli Çarşamba pazarında tereyağ, yumurta, asma yaprağı, ekşimik, meyve satmaları gözümüzün önündedir. Onlar bizim her şeyimizdir. Binlerce öğrencim oldu. Tarih dersini çok severdim. İlkokul ve ortaokul öğretmenlerim bayan olup tarih dersini bana sevdirmişlerdi. Onları saygıyla yad ediyorum. Ortaokulda Şefika Çokakar öğretmenimin bize davranışı çok güzeldi. Sıfırcı Fettah Beyde Lisede tarih dersimize geliyordu. Dersinde güldükmü, konuştukmu sıfırrr verdim sana Selahattin oğlum 639…
Sınıf arkadaşım 630 Ali Sümer okul anılarımda büyük yer tutar. Atletizme, spora, futbola gönül vermişti. Topuz Hikmet, Süleyman Turan, Melih Türkdoğan arkadaşlarımda sportmen öğrencilerdi. 19 Mayıs çalışmaları bir ay sürerdi. Çok güzel gösteriler yapılırdı. Eski günler bir başkaydı. KADIN KATLİAMLARI İNSANLIK DIŞIDIR… ONLAR HERŞEYİMİZDİR BİZİM…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol