Hurdacılara güvenlik kamerası zorunluluğu getirildi

Kırklareli Merkez ve ilçelerinde hurdacılıkla uğraşan, elinde “Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma Belgesi”olan işyerlerine güvenlik kamera taktırma zorunluluğu getirildi. Kırklareli Valiliği’nce karar,terör örgütlerinin el yapımı patlayıcı (EYP) madde yapımında hurda halindeki ve boş tüpleri de kullanabilmesi nedeniyle alındı. İşyerleri bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren 2 ay içerisinde kamera taktıracak. Taktırmayan işyerlerine idari para cezası uygulanacak.

Kırklareli Valiliği,el yapımı patlayıcı (EYP) madde yapımında kullanılabilen malzemelerin sokakta kolayca bulunabilmesi nedeniyle yeni bir düzenleme yaptı. 09.07.2019, 2019/01Sayılı El Yapımı Patlayıcılar Hakkında Valilik Kararıile hurdacıların işyerlerine suçlulara yönelik caydırıcı etkisi, suç işlendikten sonra ise suçlunun teşhisinde önemli olması nedeniyle güvenlik kamerası taktırılması zorunluluğu getirildi.
Kırklareli Valiliği’nce alınan karar şöyle;
“(EYP) El Yapımı Patlayıcılar Hakkında Karar
Amaç
MADDE 1- Bu karar; Ülkemizin içinde bulunduğu süreç içerisinde, Patlayıcı Madde yapımında kullanılan malzemeler terör örgütleri tarafından elde edildikleri takdirde EYP (El Yapımı Patlayıcı) olarak güvenlik kuvvetlerimize ve vatandaşlarımıza karşı kullanılarak, Devletimizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğüne zarar verdiğinden dolayı, EYP madde yapımında kullanılan tüpler (Hurda, boş tüplervb.) ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması amacını taşımaktadır.
Kapsam
MADDE 2- Bu karar İlimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren hurdacıları (Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma Belgesi Olan İşyerleri) kapsamaktadır.
Tanımlar
MADDE 3- El Yapımı Patlayıcı (EYP): Öldürmek, tahrip etmek, zarar vermek, şeklini bozmak, ilgiyi başka yere çekmek, taciz etmek maksatlarıyla standart veya standart dışı tasarlanmış, elde mevcut veya temin edilebilen askeri, ticari, sanayi, zirai veya tıbbi amaçlı imal edilmiş parçalayıcı, yıkıcı, öldürücü, zehirleyici, piroteknik ya da yakıcı kimyasal maddeler ile yine aynı maksatlar için üretilmiş elektronik, elektrik ve mekanik bir takım parçaların asıl amaçları dışında el veya başka usullerle bir araya getirilmesi ve yerleştirilmesi suretiyle oluşturulmuş patlayıcı düzenekler ile henüz düzenek haline getirilmemiş patlayıcıları ifade eder.
Hukuki Dayanak
MADDE 4-
a)5326 Sayalı Kabahatler Kanunu,
b)5442 Sayılı İl İdare Kanunu,
c)İçişleri Bakanlığının 25.06.2018 tarih ve 2000 sayılı İl ve İlçe El Yapımı Patlayıcılar (EYP) ile Mücadele Komisyonları Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönerge.
d)Kırklareli Valiliği EYP ile Mücadele Komisyonunun 12.06.2019 tarih ve E.6245 sayılı toplantı kararı.
Genel Esaslar
MADDE 5- Kırklareli Valiliği EYP ile Mücadele Komisyonunun 12.06.2019 tarih ve E.6245 sayılıtoplantısında EYP madde yapımında kullanılan tüpler (Hurda, boş tüpler, vb.) ile ilgili gereklitedbirlerin alınması amacıyla Hurdacılara (Tehlikesiz Atık Toplama- Ayırma Belgesi Olan İşyerleri) güvenlik kamerası takılması kararı alınmıştır.
MADDE 6- Ülkemizin içinde bulunduğu süreç içerisinde Piroteknik Maddeler terör örgütleri tarafından elde edildikleri takdirde EYP (El Yapımı Patlayıcı) Madde olarak güvenlik kuvvetlerimize ve vatandaşlarımıza karşı kullanılarak, Devletimizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğüne zarar verdiğinden tüplerin (Hurda, boş tüpler, vb.) takibi önem arz etmektedir.
Dolayısıyla; suçun ve suçlunun her türlü çeşidi ile daha etkin olarak mücadele edebilmek, caydırıcı etkisi, suç oluştuktan sonra ise faillerinin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından İlimiz hudutları dahilinde faaliyet gösteren Hurdacılara (Tehlikesiz Atık Toplama- Ayırma Belgesi Olan İşyerleri) güvenlik kamerası kurmakla yükümlüdürler.
MADDE 7- Güvenlik kamerası kurulacak işyerleri sahipleri ya da mesul müdürleri bu kararın kendilerine tebliğinden sonra İki (2) ay içerisinde güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür,
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Hurdacılara (Tehlikesiz Atık Toplama- Ayırma Belgesi Olan İşyerleri) güvenlik kamerası takılmasını sağlayarak iş ve işlemlerin takibini yapmakla yükümlüdür.
MADDE 8- Yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmaması, fonksiyonel halde olmaması ya da Valilik Kararı hükümlerine aykırı davranması durumunda, İl İdaresi Kanununun 66. maddesi ve Kabahatler Kanununun 32. maddesi uygulanır.
Cezai İşlemler MADDE 9-
a)5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nda yer alan hükümler
"Emre aykırı davranış
Madde 32- Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye Üç yüz yirmi (320) Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir. 1.3,1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 526. Maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır."
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda yer alan hükümler
Madde 11-
C) İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.
Yürürlük
MADDE 10- Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 1.1- Bu karar hükümlerini Kırklareli Valisi yürütür.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol