"Hükümet memura zam degil, yine harçlik verdi!"

Kirklareli Bagimsiz Egitimciler Sendikasi (BES) Il Temsilcisi Hakan Tirasçi, gazetemizi ziyaret ederek çalisanlarimizin 10 Ocak Dünya Çalisan Gazeteciler Günü’nü kutladi. Tirasçi, gündemdeki konular ile ilgili olarak da bir basin açiklamasini gazetemiz ile paylasti. Tirasçi açiklamasinda yüzde 4 oranindaki zammin kamu çalisanlari nezdinde “Hükümet Memura Zam Degil Yine Harçlik Verdi” seklinde karsilik buldugunu kamu çalisanlarinin 2008 yilinda 1994, 1999 ve 2001 krizlerinden sonra en büyük yoksulluk dalgasiyla karsi karsiya oldgununu kaydetti.

Tirasçi açiklamasinda sunlari belirtti; “TÜIK’in muhatarali enflasyon hesaplama yöntemleri yüzünden her ay açiklanan ÜFE ve TÜFE oranlarina objektif sekilde yansimasa da elektrige, sebeke suyuna, temel gida maddelerine ve dogal gaza yapilan fahis oranlardaki zamlar yüzünden geçen yil kamu çalisanlari, yüzde 40'dan fazla gelir kaybina ugradiklarindan memurlara yüzde 30 dolaylarinda ek zam verilmesi gerekmektedir.

Dar ve sabit gelirlilerin cüzdanlarinda yasanan gerçek enflasyon oraniyla hükümetin dayanak kabul ettigi enflasyon orani arasinda daglar kadar fark bulundugunu ve hükümetin memurlara ve emeklilerine bir lütuf sunuyormusçasina verdigi yüzde 4 oranindaki zammin kamu çalisanlari nezdinde “Hükümet Memura Zam Degil Yine Harçlik Verdi” seklinde karsilik buldugunu kamu çalisanlarinin 2008 yilinda 1994, 1999 ve 2001 krizlerinden sonra en büyük yoksulluk dalgasiyla karsi karsiya oldgunu söyleyebiliriz.

2008 enflasyon oraninin memurlara verilen zamdan yüksek çikmasinin ve ardindan 2009 enflasyon tahmininin ise yüzde 8 oldugunu ve bu nedenle 2009 yilinda memur maaslarina yüzde 8 zam verilecegine isaret ederek, hükümetin açiklamalarinin aksine gerçek enflasyonun daha fazla oldugunu ve temel ihtiyaç maddelerine yapilan fahis zamlarin yoksullara yansimasinin hükümetin iddiasinin aksine çok daha fazla olmustur.

Geçen yil kamu çalisanlarinin yüzde 30'dan fazla yoksullastigini, hükümet yetkililerinin, memurlara yilin ilk 6 ayi için verdigi yüzde 4’lük zammin harçlik ve sadaka olarak görüldügünü ve doguda çalisan memurlarin maaslarinin yarisina yakini isinmaya gitmistir. "Bizim kaybimiz sadece 30'lari geçen bir rakamdir. Ek zam en az yüzde 30 olarak açiklanmalidir. Bu talebimizi her platformda ifade etmeye devam edecegiz. Reel enflasyondan kaynaklanan kaybin hemen ödenmesini istiyoruz" Hükümetin matematik oyununa ve hesap cambazligina dayandirdigi bu uygulamayi terk ederek, memur maaslarini insanca yasanabilecek seviyeye çikarmasini bekliyoruz. Hükümet memur ayliklarini enflasyona endeksli yüzdeli rakamlarla degil, seyyanen zamlarla artirmalidir. Öte yandan seyyanen zamlar herkese esit yansiyacagi için memurlar arasinda olusan maas fark makasinin giderek kapanmasi da böylece saglanmis olacaktir. Günlük tüketim ürünlerine yapilan zam oraninin, memur maaslarina yapilan zam oraninin totalde 10 katina karsilik gelmektedir.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol