Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırım Dairesi'nin koordinasyonunda ve T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü kontrollüğü altında;
İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne İlleri ve İlçelerinden geçecek "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı" projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla "Halkın Katılımı Toplantısı" yapılacak. Toplantı Lüleburgaz Nisan Düğün Salonu'nda 09 Eylül 2015 saati 14.30 da yapılacak.
İpek Yolu'nun ayağı
Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridorunun alt bileşeni olan hızlı tren projesinde Sivas-Kars Projesi, Ankara-Sivas Projesi ve İstanbul-Ankara Hızlı Tren projelerinin ardından Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi bulunuyor. Bölgemizdeki bölümünde İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'yi birbirine bağlayacak proje İpek Yolunun bir parçası olarak Türkiye'nin bir ucundan diğerine bağlayarak Asya ile Avrupa'nın demir köprüsü olacak.
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi
ÇED Başvuru Dosyasına Göre Teknik Olmayan Özeti
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi'nin koordinasyonunda ve TCDD Genel Müdürlüğü kontrollüğü altında Halkalı - Kapıkule Demiryolu Projesi kapsamında, İstanbul Halkalı İstasyonu'ndan başlayan ve Edirne Kapıkule İstasyonu'nda sonlanacak yaklaşık 229 kilometre uzunluğundaki elektrikli, çift hatlı ve 200 km/saat tasarım hızını sahip demiryolu hattı yapılacak.
Halkalı - Kapıkule Demiryolu hattı sırasıyla İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'den geçecek ve Kapıkule Gümrük İstasyonunda sonlanacak. Demiryolu hattı buradan Bulgaristan sınırına bağlanacak. Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak belirlendi ancak bakım ve onarım çalışmaları ile kullanım süresi daha da uzayacak.
Söz konusu proje için ilk çalışmalar 2008 yılında Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) uhdesinde başlatılarak mevcut hattın kuzeyinden geçen ve tasarım hızı 250 km / saat olan bir güzergahın fizibilite ve çevresel etki değerlendirme çalışması yapıldı. Önerilen güzergah için Nisan 2008 tarihinde "ÇED Olumlu" kararı verildi.
Projenin fizibilite aşamasında gerek güzergah gerekse teknoloji alternatifi esas alınarak 8 farklı proje alternatifi üzerinde çalışıldı ve bu çalışmaların sonunda Halkalı - Çerkezköy arasında mevcut demiryolu güzergahı Çerkezköy - Kapıkule arasında ise AYGM tarafından çalışılan koridor kullanılacak.
Yapılan fizibilite çalışmaları neticesinde gerek yolcu gerek yük taşımacılığındaki talebe karşılık verebilmek adına proje kapsamında halihazırda bulunan Halkalı, Çerkezköy, Edirne ve Kapıkule istasyonları kullanılmaya devam edilecek ancak diğer istasyonlar proje kapsamında inşa edilecek. İstasyonların büyük bir kısmı yük ve yolcu taşımacılığına aynı anda imkan verecek şekilde yapılacak. Halihazırda Halkalı İstasyonu'nda TCDD'nin genel bakım çalışmaları ve Marmaray projesi kapsamında yenileme çalışmaları yürütülüyor.
Türkiye'yi ve Asya'yı Avrupa'ya bağlayan ana demiryolu güzergahı olan Halkalı - Kapıkule Demiryolu Projesi, ülkemizin en önemli demiryolu koridorlarından biri konumunda.
Projenin bulunduğu koridor ayrıca İpek Yolu projesini tekrar canlanmasını öngören TRACECA (Transport Corridor Europe-Caucasus-Asia / Avrupa-Kafkasya-Asya ulaştırma koridoru) projesinin bir alt bileşeni olup ülkemizde son 15 yılda bu koridor üzerinde Sivas - Kars Hızlı Tren Projesi, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi, Halkalı - Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi, projelerin bütünlüğü anlamında önemli bir rol oynuyor.
Kırklareli Güzergahı
Proje Kırklareli'de Lüleburgaz'a bağlı Büyükkarıştıran Beldesi, Yıldırım, Fatih, Küçükkarıştıran, Yenibedir, Eksibedir, Doruk ve Sarıcaali, Babaeski'ye bağlı Düğüncülü, Çiftlik, Nadırlı, Gazi Kemal, Minnetler, Çengerli, Ertuğrul ve Ağayeri köylerinden geçecek.
Hat genelde 16 Organize Sanayi Bölgesi yakınından geçecek bunlardan biride Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi olacak. Hat Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nin kuzeyinde kalacak. Buradan hatta olan mesafe 142 kilometre olarak belirtildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol