HINDISTAN'IN BÜYÜR RUHU MAHATMA GANDI

Kirklareli Atatürk Lisesi'nde ögretmendim. Bazen uzun toplantilarda ögrenci sorunlari görüsülürdü. Camekânli kitaplikta Hindistan'in baris ve sevgi adami MAHATMA GANDI'NIN hayatini anlatan bir kitap dikkatimi çekti. Kitabi alip okumaya basladim. Ingiliz sömürgesi olan Hindistan halkinin ezildigi bir dönemde Mahatma Gandi'nin verdigi barisçi mücadele sonuç olarak basariya ulasiyordu. Bir Hindu tarafindan öldürülen Mahatma Gandi dünyanin nadir liderlerinden birisidir. Halkinin cehalet ve yoksulluk içinde yasadigi ortamda Ingilizlerin egemenligine karsi mücadeleye devam etmistir. Mahatma Gandi'nin hayatini anlattigi filmi birkaç kez izledim. Kütüphanede Gandi'nin Nobel Ödüllü TAGORE'NIN hayat öykülerini okumustum. Tagore Hint sarkilariyla, siirleriyle çok sevilen bir sairdir. Tagore'nin siirleri, hikâyeleri harikadir. Åziirindeki tatli romantik rüzgâr anlatim gücü hiçbir sairde yoktur.
Mahatma Gandi Ingiltere'de hukuk tahsili yapmis soylu bir insandir. Güney Afrika'da avukatlik yaparken irkçiliga karsi mücadele etmistir. Hindistan'in özgürlügüne kavusmasinda Hint aydinlariyla beraber büyük mücadele baris içinde her türlü zor kosulda devam etmistir. Åziddete karsi çikmistir. Pasif direnislerle, boykotlarla, açlik grevleriyle Mahatma Gandi Ingiliz emperyalizminin acimasiz baskisina direnmistir. 
Gandi hapishanede açlik grevleri yapmistir. Hindistan'in Büyük Ruhu'dur. Uzun yürüyüslerle halkini yanina çekmistir. Dinler arasinda dostluga, kardeslige önem vermistir. Hindistan'da siniflar, sosyal tabakalar arasinda uçurumlar vardi. Asagi tabakaya mensup bir kisi bir üst sinifa çikamazdi. Farkli tabakalar arasinda evlilik yasakti.
Soylular ve paryalar hiç bir olur muydu?
Hümanist aydinlarin bu uçurum zincirini kirmasi çok zordu. Birinci Dünya Savasi öncesi dünyanin en büyük sömürgelerine sahip Ingiltere zaman içinde sömürgelerini kaybetti. Çok uluslu devletler sömürgelerini kaybettiler. Osmanli Devleti, Avusturya Macaristan Imparatorlugu yikilip gittiler. Çin'de, Çarlik Rusya'sinda ihtilaller oldu. Rusya'da, Sovyet Rusya Sosyalist Cumhuriyetler Birligi kuruldu. Çin yakin zamanda dünyaya ürettigi mallari ihraç ederek pek çok ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Her seyin kopyasini yapti. Ürettigi bazi mallarda kanserojen maddeye rastlandi. Çok ucuz mallardan dolayi dünya piyasasini ele geçirmesine karsi sanayicilerden tepkilerde aldi. Hindistan, Çin, Rusya Amerika'ya karsi devamli ekonomik, ticari ve sanayi yönünden çikis yaparak mücadele ediyorlar. Amerika saldirgan, emperyalist politikaya devam ederek yoksul ülkelerin aydinlari tarafindan sevilmiyor. Hür dünyada insanca bir yasam aydinlarin hülyasidir. 
Sevgi Insanlari Teröre Karsidir. Muhabbetli güzel günler sairlerin rüyasidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol