"Her türlü tibbi müdahale, hastanin mahremiyetine saygi gösterilmek suretiyle icra edilir"

Kirklareli Valiligi Il Saglik Müdürlügü tarafindan Hasta haklari kapsaminda yer alan  “hasta mahremiyeti” ile ilgili ayrintili olarak bir bilgilendirme yapildi. Açiklamada hastanin hastanede mahremiyetine saygi duyulmasi gerektigi açiklandi.

Ayrica Saglik hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen bilgiler kanun ile müsaade edinilen haller disinda, hiçbir sekilde açiklanamayacagi kaydedildi. Yayinlanan basin açiklamasinda sunlara yer verildi:

 “01.08.1998 tarih ve 23420 sayili Resmi Gazetede yayinlanarak yürürlüge giren Hasta Haklari Yönetmeliginin 4.bölüm 21.maddesine göre hastanin mahremiyetine saygi gösterilmesi esastir. Hasta mahrumiyetinin korunmasi açikça talepte edebilir. Her türlü tibbi müdahale, hastanin mahremiyetine saygi gösterilmek suretiyle icra edilir.

Mahremiyete saygi gösterilmesi ve bunu istemek hakki;

a-) Hastanin, saglik durumu ile ilgili tibbi degerlendirilmelerin gizlilik içerisinde yürütülmesi,

b-) Muayenenin, teshisin, tedavinin ve hasta ile dogrudan temasi gerektiren diger islemlerin makul bir gizlilik ortaminda gerçeklestirilmesi,

c-) Tibben sakinca olmayan hallerde yaninda bir yakininin bulunmasina izin verilmesi,

d-) Tedavisi ile dogrudan ilgili olmayan kimselerin, tibbi müdahale sirasinda bulunmamasini,

e-) Hastaligin mahiyeti gerektirmedikçe hastanin sahsi ve ailevi hayatina müdahale edilmemesini,

f-) Saglik harcamalarinin kaynaginin gizli tutulmasini kapsar. Ölüm olayi mahremiyetin bozulmasi hakkini vermez.

Egitim verilen saglik kurum ve kuruluslarinda, hastanin tedavisi ile dogrudan ilgili olmayanlarin tibbi müdahale sirasinda bulunmasi gerekli ise; önceden veya tedavi sirasinda bunun için hastanin ayrica rizasi alinir.

Bilgilerin gizli tutulmasi

Madde 23: Saglik hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen bilgiler kanun ile müsaade edinilen haller disinda, hiçbir sekilde açiklanamaz.

Kisinin rizasina dayansa bile, kisilik haklarindan bütünüyle vazgeçilmesi bu haklarin baskalarina devri veya asiri sekilde sinirlandirilmasi neticesini doguran hallerde bilginin açiklanmasi, bunlari açiklayanin hukuki sorumlulugunu kaldirmaz

Hukuki ahlaki yönden geçerli ve hakli bir sebebe dayanmaksizin hastaya zarar verme ihtimali bulunan bilgilerinin ifsa edilmesi personelin ve diger kimselerin hukuki ve cezai sorumlulugunu da gerektirir.

Arastirma ve egitim amaci ile yapilan faaliyetlerde de hastanin kimlik bilgileri, rizasi olmaksizin açiklanamaz.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol