Kırklareli Üniversitesi Eşli Latin Dansları Kulübü gerçekleştirdiği dans gecelerine bir yenisini ekledi. Bu kez bambaşka bir konsepti katılımcılarla buluşturan Kulüp, “The Mask” konseptli bir gece gerçekleştirdi. Katılımcılar organizasyona taktıkları maskelerle katılırken, Kırklareli’nde böylesine orijinal bir etkinlik düzenlendiği için mutlu olduklarını ifade ettiler.
Salsa, Bachata ve Tango dersleriyle yıl boyunca üyelerine hem öğreten hem de eğlendiren topluluk, ders ve etkinliklerine kaldığı yerden devam ediyor.
“Hissedebilen herkes
dans edebilir”
Topluluğun Başkanı aynı zamanda eğitmenliğini yapan İrem Büyük, toplulukta ilk dönemin kayıtlarının artık sona erdiğini ancak ikinci dönem yeniden üye alımı yapacaklarını kaydetti. Kulübe kayıt olmak için tek şartlarının Kırklareli Üniversitesi öğrencisi olmak olduğunu belirten Başkan Büyük, bu yılı güzel bir şekilde geçirmek istediklerini söyledi.
Başkan Büyük, bu aşamadan sonra kayıt olan herkese dansı sevdirmek adına çabaladıklarını ifade ederek, “Birçok kişi bize ben yapamam daha önce dans etmedim gibi sözlerle geliyorlar. Bunlar önemli değil çünkü bizler en başından adım seviyesinden itibaren her şeyi öğretiyoruz. Önemli olan kişinin dansa ilgisinin olup olmadığı. Kulübümüzün sloganında da belirttiğimiz gibi “Hissedebilen herkes dans edebilir” bu yüzden hissedebilen herkesi bize katılmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Her hafta dans gecesi
organize etmeye
devam edeceğiz”
Bu yıl daha kaliteli gösteriler çıkarmanın en büyük hedefleri olduğundan bahseden İrem Büyük, bu gösteriler için yılbaşından itibaren çalıştıklarını söyledi. Dans gecelerini de çeşitlendirmek istediklerini vurgulayan Büyük, “Bu yıl elimizden geldiği her fırsatta dans gecesi organize etmeye devam edeceğiz.
Geçen yıl 2 haftada 1 kez olmak üzere geceler gerçekleştirmiştik, bu yıl ise her hafta düzenli olarak dans gecesi gerçekleştirmek istiyoruz. Sadece normal dans gecelerinin yanı sıra konsept geceleri arttırıyoruz. Bu hafta daha önceden Kırklareli’nde gerçekleştirilmeyen bir konsepti hayata geçirdik ve maskeli balo şeklinde bir geceyi düzenledik” dedi.
Latin dans gecelerini de Kırklareli’nde yaymayı amaçladıklarından bahseden eğitmen Büyük, dans geceleri sayesinde öğrencilerin hem öğrendiklerini pratik yaptıklarını hem de eğlendiklerinden bahsetti. Kırklareli’nde yerleşmiş bir Latin Dansı ve Latin Dans Gecesi kültürü olmadığı dile getirerek, amaçlarının bu kültürü Kırklareli’ne kazandırmak ve Latin Dansının alternatif bir eğlence olarak yer etmesi olduğunu söyledi.
Dansı dünyanın her yerinde edebilecekleri şekilde
kurallı öğretiyoruz
Hayata geçirdikleri dans türlerini de gazetemize anlatan Büyük, Salsa dansının kökeni, nasıl ortaya çıktığı ve tarihi yapısına dair b,ilgiler verdi; “Salsa, Karayipler kökenli olduğu varsayılan, salsa adıyla belirtilen müzik türleri eşliğinde çiftler halinde veya grupça icra edilen, Latin Amerika’nın ve ABD’nin modern bir dansı. Önceleri yalnızca Latin Amerika halkları arasında yaygın olan bu müzik türü, Karayipler’den ABD’ye göçenler sayesinde ABD’de de yaygınlık kazanmış ve salsa dansı özellikle 1980'lerden sonra tüm dünyada tanınır ve uygulanır duruma gelmiştir. Günümüzdeki salsa dansı Afrika, Karayip ve Avrupa stillerinin, dans ve müzik unsurlarının bir karışımı olarak nitelenir.
Salsa’nın kökenlerinin çeşitliliği ve çeşitli stillerden oluşan bir karışım olması adının anlamını da açıklamaktadır. "Salsa" sözcüğü aslında İspanyolca konuşan Latin Amerika ülkelerinde çeşitli baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan “sos” anlamına gelir. Söz konusu müzik ve dansa da çok farklı kültürel öğelerin karışımını içermelerinden dolayı bu ad verilmiştir. Bir serbest stil dansı olan salsa, rutin hareketlere bağlı kalınmaksızın doğaçlama olarak yapılır. Bizde öğrencilerimize dünyanın heryerinde bir organizasyona gittiklerinde yapabilecekleri şekilde kurallara uygun olarak bu dansı öğretiyoruz.”
“Bachata 2000’li yıllarda
popüler oldu”
Bachata, salsaya oranla daha romantik ve duygu bir dans diyen Büyük Şu ifadeleri kullandı; “Bachata Dominik Cumhuriyeti’nin 4/4 ritimli, romantik bir müzik ve dans türüdür. Daha çok gitarın ön planda olduğu bachata müzikleri vurmalı çalgılar (bongo, maracas, guiro) ve basgitar eşliğinde üç veya dört gitarla çalınır. İlk kaydedilmiş Bachata parçaları 1961 yılına dayanır. 2000’li yılların başında bachata müziğiyle yapılan danslar yaygınlaşmış ve dans pistlerinde salsa ve merengue danslarının yanı sıra Bachata dansı da yapılmaya popüler olmuştur.
Kulübün Tango Eğitmenliğini yapan Sefa Urlu ise tangonun tarihine ilişkin verdiği bilgilerde; “Tango, Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli bir dans ve müzik türüdür. Dansla beraber gelişen müzik tarzı da aynı adla anılmaktadır. İlk yılların tangosu "tango criollo" veya "basit tango" olarak bilinmekle beraber, günümüzde Amerikan ve uluslararasi tango stilleri, Fin tangosu, Çin tangosu gibi çeşitli türler gelişmiştir. Ancak orijinal tango, doğduğu toprakların adıyla, "Arjantin tangosu" olarak anılmaktadır. Tangonun dramatik duygusu, dans sırasında çok zengin doğaçlama fırsatları yaratması, dansın özünde aşk ve melankoli tutkusunun yatmasından ileri gelmektedir. Tango müziğinin temel çalgısı Alman icadı olan fakat ismini Arjantin Tango'su ile duyuran akordeonun akrabası bandoneon'dur” dedi.
Kendi halk danslarında pek bi marifetlisiniz de bi latin dansları kalmıştı.