Hem Buluyor Hem yetiştiriyor

İŞKUR İLE Kırklareli ve Türkiye Ekonomik Kriz Protestolarının Yazarkasa'ların Kırılarak Yapıldığı Günlerden İşsizliğin Tek Haneli Rakamlara Düştüğü Zamanlara taşındı

Bölgesel anlamda haberciliğin zirvesindeki ÖNADIM MEDYA GRUBU Kırklareli İŞKUR Müdürü Hasan Aksoy ile bir araya geldi.
"Kırklareli'nde işsizliğin çözümü ile ilgili çalışmaları yürütürken bir yandan da kendi işini kurmak isteyen işsiz vatandaşlarımıza da yardımcı oluyoruz.

Örneğin bu yıl Kırklareli ilinde 4.sünün girişimcilik kursu olarak açtık. Bu kurslarımız da her bir gruba 25 kursiyer kaydediyoruz." Sözleri ile başladığı açıklamasında İŞKUR Müdürü Aksoy detaylı bilgileri ile Kırklareli Kamuoyuna bilgiler verdi. "Kırklareli Üniversitesi işbirliği ile yapmış olduğumuz iş neticesinde bunları sertifikalı hale getiriyoruz. Bu işsiz vatandaşlarımız girişimcilik kursuna katıldıktan sonra almış oldukları belgelerle, Kosgeb şube müdürlüğüne başvurdukların da kendilerine 30.000 lira civarında bir hibe desteği sağlanıyor." Sözleri ile açıklamasında KOSGEB ortaklığının yapıcı yönünü vurguladı.
Kırklareli İŞKUR İl Müdürü Hasan Aksoy, İş Gücü Yetiştirme kursları ile alakalı olarak tüm soruları cevapladı.
İşgücü yetiştirme kursları nedir?
Herhangi bir mesleği olmayan, mesleğinde yetersiz olan veya mesleği iş piyasasında geçerli olmayan -hükümlüler dahil-işsizlerin; işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan mesleklerde yetiştirilip, becerileri geliştirilerek veya meslekleri değiştirilerek istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla düzenlenen mesleki eğitim ve/veya mesleki rehabilitasyon faaliyetleridir.
Hangi alanlarda işgücü yetiştirme kursu başvurusu yapabilirim?
İşgücü yetiştirme kursları, İŞKUR tarafından yapılan işgücü piyasası ihtiyaç analizleri doğrultusunda belirlenen ve İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nın onayından geçen Yıllık İşgücü Eğitim Planı'nda yer alan mesleklerde düzenlenir.
Ancak Yıllık İşgücü Eğitim Planı'nda yer almayan mesleklerde; kursların işyerleri ile işbirliği kapsamında düzenlenmesi halinde (sadece kursiyer zaruri gideri ve sigorta primi vererek) eğitime konu meslek daha sonradan İl İstihdam ve Meslek Eğitimi Kurulu'na sunulmak üzere düzenlenebilir.
Kursların süresi nedir?
a. Bir kursun süresi takvim günü olarak 6 ayı geçemez.
b. Bir kursun günlük süresi günlük en az 5 en fazla 8 saat olmak zorundadır.
c. Haftalık ders saati 40 saati aşamaz.
d. Kursların mesai saatleri içerisinde yapılması esastır. Ancak İŞKUR İl Müdürlüğü/Hizmet Merkezlerince (Şube Müdürlüğünce) uygun görüldüğü takdirde denetim imkânları da göz önünde bulundurularak mesai saatleri ve günleri dışında da kurs düzenlenebilir.
İşgücü yetiştirme kursu açılması için başvuru yapabilir miyim?
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim ve öğretim kurumları, üniversiteler, özel öğretim kurumları ve özel eğitim işletmeleri, özel sektör işyerleri, eğitim için MEB tarafından belirlenen standartlarda mülkiyeti kendine ait mekân ve donanıma sahip dernekler, vakıflar, meslek odaları ve birlikleri ile sendikalar, kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, özel kanunla kurulan banka ve kuruluşlar ile bunlara bağlı işyerleri işgücü yetiştirme kursu için başvuru yapabilirler.Kendi nam ve hesabına hizmet veya mal üretimi yapan işyerlerinin dışında kalan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel eğitim kurumları, üniversiteler, eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen özel öğretim kurumlarına ait standartlarda mekân ve donanıma sahip dernek ve vakıflar ile işçi, işveren, esnaf ve meslek kuruluşları, meslek birlikleri formal eğitim kurumu kategorisine girmekte olup, bu tanımlamanın dışında kalan kurum/kuruluşlar ise işyeri olarak değerlendirilmektedir.
Kurslara katılacak kursiyerlerde aranan şartlar nelerdir?
1. Kurslara katılmak için;
a. Kuruma (İŞKUR'a) kayıtlı işsiz olmak,
b. 15 yaşını tamamlamış olmak,
c. Mesleğin gereklerine uygun olarak yüklenici tarafından belirlenen ve Kurumca onaylanan özel şartlara sahip olmak,
d. Kurumca düzenlenen kurslara aynı meslekte daha önce veya farklı meslekte ise son yirmi dört ay içinde katılmamış olmak, şartları aranır. Ancak, aynı meslekte olsa dahi istihdam garantili kurs, alınan mesleki eğitimin devamı, tamamlayıcısı, aynı mesleği geliştirmeye yönelik üst düzeyde bir kurs olması koşuluyla kurslardan üç defa yararlanılabilir. Bu durumda ikinci katılımda kursiyer zaruri giderinin yarısı ödenir. Üçüncü katılımda ise ödeme yapılmaz ve iki kurs arasında en az üç aylık süre bulunur.
2. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler için kuruma kayıtlı olma şartı aranmaz. Ancak bu kursiyerlere ilişkin bilgiler il/şube müdürlüklerince sisteme girilir.
3. Kursiyerlerin en az ilköğretim okulunu bitirmiş olmaları esastır. Ancak 1996-1997 eğitim-öğretim yılı ile daha önceki dönemlerde ilkokulu bitirmiş olanlar, okuma yazmayı gerektirmeyen, el becerilerine dayalı mesleklerde
açılacak kurslarda ise yeterli sayıda kursiyer bulunamadığı takdirde, okuryazar olanlar ile okuryazar olmayan özürlülerden, eğitilebilir durumdaki özürlüler de katılabilir.
4. Kursiyerlerin, açık öğretim ve yükseköğrenimdeki ikinci öğretim hariç öğrenci olmaması gerekir. Beklemeli öğrenciler, kayıtlarını dondurmuş olanlar ve ikinci öğretime devam eden öğrencilerin eğitimlere katılmalarına,
kurs sonunda da istihdam edilmelerine engel teşkil etmediği hususunda, İl/ Şube Müdürlüklerinin uygun değerlendirilmesi halinde bu kişilerin kurs ve programlardan yararlandırılmasına imkân tanınır.
5. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin dördüncü alt bendinde belirtilenler (tarımsal faaliyette bulunanlar) ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, yeşil kartlılar, özürlü maaşı alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar kurslardan yararlanabilir.
Bir sınıf için kursiyer sayısı ne olmalıdır?
Kurs gruplarının; eğitici/öğretici sayısı, eğitim yerinin kapasitesi ve donanımı dikkate alınarak en az 10 en fazla 25 kişiden oluşması esastır. Ancak, Üniversiteler veya Sürekli Eğitim Merkezleri ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlenecek eğitimlerde kursiyer sayısı Genel Müdürlük tarafından belirlenir.
Uygun olan maliyetler nelerdir?
a. Kursiyerler açısından: Kurslara katılan kursiyerlerin her birine, katıldıkları her fiili eğitim günü için kursiyer cep harçlığı (kişi başına 20 TL/günlük) ödenir. Ayrıca genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.
b. Hizmet sağlayıcılar açısından: Hizmet alım usulü iki şekilde gerçekleştirilmektedir:
o Doğrudan temin: Bu yöntemle düzenlenen kurslarda ödemeler birim maliyet üzerinden hesaplanır. Birim maliyet; kurs için gerekli olan temrin malzemesi, eğitici, iş danışmanlığı, kurs yeri ve mesleki rehabilitasyon giderleri, yüklenici kârı giderlerinden oluşur.
o İşbirliği: Bu yöntemle düzenlenen kurslarda kurs için gerekli olan temrin ve eğitici giderleri ödenmektedir.
İşgücü yetiştirme kurslarında istihdam şartı nedir?
2010 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile düzenlenen bütün işgücü yetiştirme kurslarında (özürlü, hükümlü/eski hükümlülere yönelik düzenlenen kurslar dışında) istihdam garantisi bulunmaktadır.
Kursların formal eğitim kurumları ile düzenlenmesi halinde kursiyerlerin en az yüzde yirmisinin (%20) üç aydan az olmamak üzere en az düzenlenen kurs süresi kadar eğitim aldıkları alanda istihdam edilmesi gerekmektedir. Kursiyerler kurs sonunda yapılacak sınav tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde işe başlatılmalıdır.
Kursların işyerleri ile düzenlenmesi halinde kursiyerlerin en az yüzde ellisinin (%50), üç aydan az olmamak üzere en az düzenlenen kurs süresi kadar istihdam edilmesi gerekmektedir. İstihdam edilecek kursiyerler kurs bitiminde yapılacak sınav tarihinden itibaren, en geç otuz gün içinde işe başlatılmalıdır.
İşgücü yetiştirme kurslarında hizmet alımı nasıl yapılmaktadır?
Hizmet alımları iki şekilde gerçekleştirilir: Doğrudan Temin Usulü ve İşbirliği Usulü;
1. Doğrudan temin usulüyle hizmet satın alınarak düzenlenecek kurslar için aşağıdaki işlem basamakları takip edilir;
a. Yıllık İşgücü Eğitim Planı baz alınarak eğitim izmeti alınacak meslek/ meslekler belirlenir.
b.Eğitim(ler)den yararlanacak kursiyer sayısı belirlenir.
c. Düzenlenecek kurslara ilişkin yaklaşık maliyet tespit edilir.
2. İl/Şube Müdürlükleri Yıllık İşgücü Eğitim Planı'nda yer alan ve hizmet alınacak meslek(ler) ve eğitim alacak kursiyer sayıları için ilana çıkarak hizmet sağlayıcılardan bu bölümde ve Hizmet Alım Dokümanı'nda yer alan şartlar çerçevesinde teklif alırlar.
a. Kalite bazlı değerlendirmeyi geçen hizmet sağlayıcılardan hizmet alımı yapılır. Kalite bazlı değerlendirmeden geçerli puan alamayan hizmet sağlayıcılardan hizmet alımı yapılamaz.
b.Yaklaşık birim maliyet tutarına katma değer vergisi, her fiili kurs günü için kursiyerlere yapılan zaruri ödemeler ile sigorta prim giderleri eklenir.
c.Sözleşme düzenlenirken, sözleşmenin idari ölümü, "Sözleşmede Yer Alması Zorunlu Hususlar" başlıklı 7'nci maddesinde belirtilen hususlara riayet edilmelidir.
d.Sözleşme imzalandıktan sonra eğitim başlatılır.
3. Hizmet satın alınarak düzenlenen kurslarda birim maliyet tüm giderleri kapsadığından, eğitici/öğretici ücreti de dahil olmak üzere ilave olarak hiçbir gider ödenmez.
a. İşbirliği:
o Kurum; kursiyer zaruri gideri, sigorta prim gideri ile eğitici gideri ve temrin giderlerinin bir veya birkaçını ya da tamamını içerecek şekilde işbirliği usulüyle kurs düzenleyebilir. Bu kapsamda ödenecek eğitici ücreti Milli
Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen gündüz ek ders saat ücretinin iki katını geçemez.
o Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarla doğrudan temin kapsamında hizmet alımı yapılamaz. Söz konusu kurum/kuruluşlarla düzenlenecek eğitimler öncelikle kursiyer zaruri gideri ve sigorta prim giderleri ödenerek işbirliği yoluyla gerçekleştirilir.
o Üniversitelerle - kursiyer zaruri gideri ve sigorta prim giderlerine ilave olarak, eğiticiler için her kurs ders saati için MEB tarafından belirlenen akademik unvanlara göre gündüz ek ders saat ücretinin iki katına kadar olan tutar ödenmek suretiyle - işbirliği kapsamında kurs açılabilir. Eğiticilere yapılacak ödemelerde fiili olarak derse giren eğiticinin unvanı esas alınır. Bu çerçevede düzenlenen kurslarda temrin gideri ödenmez.
b.Bireysel Gönderme Yoluyla Hizmet Alımı
1. Bireysel gönderme; kuruma kayıtlı işsizlerin, grup oluşturulması için asgari sayı olan on kişinin bulunamadığı durumlarda işgücü eğitim hizmetlerinden yararlandırılmasını teminen sözleşme imzalanan yüklenicilere gönderilmesini ifade eder.
2. Bireysel gönderme sözleşmesi, eğitim merkezi olan formal eğitim kurum/ kuruluşlarıyla yapılabilir.
3. Bireysel gönderme sözleşmeleri; kursiyer başı birim maliyet üzerinden, kursiyer başı ders saat maliyetine göre takvim yılı esasına göre yapılır. Hizmet sağlayıcının kabul etmesi durumunda-sözleşmenin bitim tarihi dikkate alınmaksızın- aynı birim maliyet üzerinden 31 Aralık'a kadar kursiyer gönderimi yapılabilir.
4. İl/Şube Müdürlüğü aynı meslekte aynı birim maliyet üzerinden birden fazla hizmet sağlayıcı ile bireysel gönderme sözleşmesi imzalayabilir. Bu uygulamada esas olan, kuruma başvuran işsizin zaman kaybetmeden, grup şartına bağlı kalmaksızın işgücü piyasası ve kendi ihtiyacına uygun bir mesleki eğitime yönlendirilmesidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol