"Hekime başvurmadan hareket etmeyiniz"

İçinde bulunduğumuz aylarda vatandaşların en büyük problemi olarak dikkat çeken ve özellikle
Kırklareli Devlet Hastanesi Acil Servisi'nin dolmasındaki sebeplerden birisi olarak gözlenen grip konusunda, uzmanlar sağlıklı beslenilmesi ve vatandaşların kendisini koruması gerektiğini söylüyor.
Bu bağlamda vücut direncini artırmaya yönelik meyve-sebze tüketimine dikkat çeken uzmanlar,
temizliğin de hastalığa yakalanmama konusunda önemli olduğunun altını çiziyorlar

Bir soğuk bir sıcak derken ne giyeceğini, ne yapacağını şaşıran Kırklarelili vatandaşlar, kendilerini gripten kurtaramıyor. Son günlerde Kırklareli Devlet Hastanesi Acil Servisi'nin dolup taşmasına sebep olan hastalıkla ilgili uzmanlar uyarıyor. Özellikle hijyen kurallarına uyulması ve sağlıklı beslenilmesi gerekildiği konusunda uyaran uzmanlar, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyorlar; "Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen Grip; İnfluenza virüsünün neden olduğu mevsimsel, yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle oldukça ciddidir. Konuşma, Öksürük, Hapşırma esnasında etrafa yayılan damlacıklarla, Enfekte olmuş kişiyle temas (tokalaşma, yakın konuşma, öpme, vs.) veya bu kişinin dokunduğu eşyalara temas etmekle bulaşabilmektedir. Grip, genellikle sonbahar ve kış aylarında görülür, Ekim - Mart aylarında hasta sayısı artmaktadır. Hastalık; genellikle 2-3 gün içinde düzelme gösterir, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.
Özellikle risk gruplarında (astım ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar) daha ağır seyredebilir. Hastalık esnasında; zatürre, bronşit ve kulak enfeksiyonları gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Ortaya çıkan bu durumlar hafif seyredebileceği gibi hayati tehlike oluşturabilir, hatta ölümle sonuçlanacak kadar şiddetli olabilir."
"Antibiyotikler gribi tedavi etmezler"
"Grip hastalığı konusunda genellikle belirtilerine yönelik tedavi verilmektedir.
Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Antibiyotikler; gribi tedavi etmezler.
Risk grubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve belirtilerin ağır seyrettiği hastalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse ilaç kullanmalıdır. İstirahat ediniz,
Bol sıvı tüketmeye özen gösteriniz, beslenmenize dikkat ediniz, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketiniz, öksürürken ya da aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatınız.
Ellerinizi sık sık yıkayınız."
"Grip aşınızı reçete ile eczanelerden temin edebilirsiniz"
"Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar mevcuttur ve bu gruplar için korunma büyük önem taşır.
Bu sebeple, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençlerin hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak, hekim tarafından reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere grip aşısı bedelleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol