Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2013 yılında Kırklareli Hardaliyesi’nin ulusal düzeyde tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurusu 28.12.2017 tarihinde sonuçlanarak Coğrafi İşaret tescilini aldı.
Ankara Türk Patent ve Marka Kurumun’da 28.02.2018 tarihinde düzenlenen Coğrafi İşaret sertifika törenine katılan Kırklareli Ticaret Odası Yön.Kur.Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş’a Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ve Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından takdim edildi.
Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muzaffer Akgül ve Hardaliye üreticileri Kutbay Benni ile Bülent Baksi’nin de katıldığı törende Kırklareli Hardaliyesi ulusal düzeyde coğrafi işaret belgesini kazanmış oldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, törendeki konuşmasında, her ilin artık coğrafi işaretli bir ürünü olduğunu söyledi. Çelik; “Milli ürünlerimizi kimlik kartımız olarak görüyor ve önem veriyoruz. Coğrafi işaretle biz aslında mamulün soyadını koyuyoruz. Artık 81 ilimizde coğrafi işareti olan mamulümüz var. Bakanlık olarak bu ürünlere destek vermeye devam edeceğiz. Coğrafi işaretli ürünler için her ilimizde bilinç oluşturulması gereklidir ve her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.
KTSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “2013'ten bu yana Hardaliyemiz 2016 dan bu yana Beyaz Peynirimiz ile ilgili çalışmalarımızı özenle sürdürüyoruz. Bugün Kırklareli Hardaliyesini tescillendirmiş olduk. İnşallah yakın bir gelecekte de Kırklareli Beyaz Peynirini tescillendireceğiz. Törende yaklaşık 500 kişiye Hardaliyemizi ve Beyaz Peynirimizi tattırdık. Çok güzel bir program gerçekleşti. Hem Hardaliyemizi ve Beyaz Peynirimizi tanıttık hem de coğrafi işaretimizi aldık. Bu süreç içinde Aydın'ın inciri, Ayvalık'ın zeytini, Susurluk ayranı gibi artık Kırklareli Hardaliyesi de coğrafi işaretler listesine girdi. Bu tescil, bölgede Hardaliyenin kalitesinin devamını sağlayacak ve satış garantisi olacak. Yani Ticaret Odası olarak Hardaliyenin koruma garantisini aldık” dedi. Bundan sonra Hardaliyenin belirli özeliklere sahip bir şekilde üretileceğini belirten Çetintaş 10 Ocak 2018 tarihi itibariyle tescilli coğrafi işaret ile birlikte amblem kullanımının zorunlu hale geldiğini ve coğrafi işaret tescilli ürünlerin %15 daha pahalı olacağını sözlerine ekleyerek süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.
Törende Kırklareli hardaliyesi ile birlikte Balıkesir kuzu eti, Orhangazi gedelek turşusu, Ağın leblebisi, Edremit zeytinyağı, Çubuk agat taşı, Antalya piyazı, Çınarcık işi, Karacabey soğanı, Vezirköprü semaveri, Tarsus humusu, Bolu kızılcık tarhanası, Karaman Divle obruk tulum peyniri, Sinop nokulu ve Tosya pirinci coğrafi işaret belgeleri başvuru sahiplerine verildi.
Sertifika törenin ardından coğrafi işaret alan Odaların ve Belediyelerin Stantlarını gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve katılımcılara Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası standında Coğrafi İşaret Tescili Alan Kırklareli Hardaliyesi ve tescil işlemleri devam eden Beyaz Peynir ikram edildi.
Törene katılanlar tarafından yoğun ilgi gören Kırklareli Hardaliyesi ve Beyaz Peyniri misafirlerin büyük beğenisini kazandı. (Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası)
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol