Aslolan milletin birlik ve beraberligidir. Kaç tane ayet ve Hadis-i serif bu konuya açiklik getirmektedir. Birlik ve beraberligin bozulmasinin en önemli sebebi, bazi fikir ayriliklarinin bas göstermesidir. Her fikrin yönlendiricisi birer elebasisi da bulunmaktadir. Fikir ayriliklari, insanlar arasinda çatismayi körüklemekte, birlik ve beraberligin bozulmasini saglamakta ve bu durumun gelecekte toplumu iç savasa sürüklemektedir. Böyle olunca da binlerce masum insanin ölmesi, mallarinin heder edilmesi, hanimlarin kocasiz, çocuklarin yetim ve öksüz kalmalari mukadder (kaçinilmaz) olmaktadir. Bu düsmanin isine yaramakta, toplum hürriyetlerini kaybetmekte, düsmana esir ve köle olmaktadir.
AYRILIK AZAPTIR
"Topluluk rahmet, ayrilik azaptir" buyuran peygamberimiz, bir gün ashabiyla (arkadaslari) birlikte yemek yerlerken, ashabin ortadaki yemege uzandiklarini görünce; "Bir gün gelecek, ümmetimin düsmanlari, sizin bu yemege uzandiginiz gibi üzerlerine üsüsecekler." Sahab-i Kiram sorarlar. "Ya Resülallah. O gün sayimiz az mi olacaktir?" Peygamberimiz; "Hayir, az olmayacak. Ama ümmetim, su üzerinde yüzen saman çöpleri gibi ayri ayri ve daginik olacaklar" diye bildirir. Bu hadis-i serif, bir peygamber ikazi olup, "Ey ümmetim. Dikkat edin sakin bu sekilde daginik olmayin" manasini tasimaktadir.
EMIR SAYISI ARTARSA
Fikir ihtilaflarinin sonucu, ikinci bir basin(idareci) çikmasi kaçinilmazdir. Mevcut olan Emir'le, onun karsisina çikan Emir arasinda ihtilaflar büyüyeceginden, toplumun parçalanmasini ve iç savasi önleyebilmek için toplum nasil hareket etmelidir? Ikinci çikan Emir'den daha kabiliyetli, daha zeki ve becerikli oldugunu iddia ediyor, basin da bu tevhid'e (bir bütün) dayali toplumu parçalayabilmek için ihtilaflari körüklüyorsa, ne yapilmalidir? Birlik ve beraberligin ölçüleri bellidir. Islam'in toplumsal olaylardaki hükmü olan "…ayrilip tefrikaya düsmeyin" emri hatirlamalidir. Onlar toplumun ilk Emir'ine bagli kalmali ve ikinci çikan Emir, üstün kabiliyetlerini Emir'in emri altinda kullanmalidir. Ayri bir bas çekememelidir. Bir hadis-i serif de peygamberimiz; "Bir Emir'iniz varken ikinci bir Emir çikarsa, ikincisinin boynunu vurun" buyurmaktadir. Âlimlerimiz, "boynunu vurun" ifadesinden, "ikinci Emir'in etrafinda toplanmayin ki, o da Emir'lik iddiasinda bulunamasin" hükmünü de çikarmaktadirlar.
SULTAN FATIH VE ÂLIMLER
Sultan Fatih, Istanbul'u feth ederken 21 yasindadir. Istanbul önlerindeki ordusu içinde Molla Gürani, Molla Hüsrev, Gelenbevi hazretleri gibi âlim ve fazil birçok sahislar bulunmaktadir. Hatta Sultan Fatih Molla Hüsrev'e intisaplidir ve Molla Hüsrev Fatih'in seyhidir. Yine Sultan Fatih her zaman diger âlimlerin ilimlerinden ve görüslerinden yararlanmaktadir, zaman zaman onlarin derslerine katilmaktadir. Sultan Fatih, Istanbul'u feth ederek orayi da hakkin ve adaletin bir kalesi yapmaya azmetmistir. Savasin yogunlastigi bir dönemde; "Gemiler, karadan yürütülsün" diye bir emir çikartir. Bu emrin uygulanmasini aklen mümkün görmeyen ordu içinde bazi subay ve askerler, böyle sey olur mu? Hiç gemiler karadan yürür mü? Muhammed han, aklini mi yitirdi? diye hosnutsuzluk gösterirler. Bir karisikligin önlenmesi ve Emir'e itaatin saglanmasinda görev, yukarida isimlerini saydigimiz âlimler ve seyh efendilere düsmektedir. Asker içerisinde "Emir'e itaatin farz oldugunu anlatarak" itaatsizlikleri gidermisler, sonra da "emir, demir kesmis" koca koca gemiler karadan yürütülerek, Halice indirilmistir. Ordunun Emir'ine itaati, onlara zaferi nasip etmis ve Istanbul feth olunmustur.
BIRLIK NASIL SAÄzLANIR
Birlik ve beraberligin yegâne sarti, toplumu basinin tek olmasidir. Bir toplumda kendini idareci olarak gören kaç insan varsa toplum o kadar parçaya bölünmüs demektir. Bazi tarikatlara intisap eden insanlar; intisaplarinin biat, kendi seyhlerinin Emir oldugunu zannetmekte, böylece seyh sayisi kadar gurup çikmakta ve birlik ve beraberlik saglanamamaktadir. Demokratik toplumlarda partiler, eger birbirlerini kötülüyor, kendi varligini karsisindaki partinin kötülüklerini göstererek saglamaya çalisiyorsa, bu toplumun iç bünyesinde gerilmelere yol açmaktadir. Toplumun birlik ve beraberligi için partiler, kendi fikirleriyle ortaya çikmali, iktidarin varsa yanlis icraatlari göstermeli, itham ve iftiralardan kaçinmalidir. Kendileri iktidara geldiklerinde yapacaklari islerin projelerini anlatmalidirlar. O zaman bu çalismalar, bir hizmet yarisina dönmekte ve milletin bünyesi saglam kalmaktadir.
OSMANLI'DA ÅzEHZADE KATLI
Osmanli padisahlari arasinda kendi kardesini katlettirenlerin bulunmasi bazen tenkit edilir. "Padisah'in kendi öz kardesinin öldürülmesini isteyebilmesi onun için ne kadar zor bir istir ve acaba bu istege hangi önemli neden sebep olmustur?" diye düsünülmez. Bu olay, milletin parçalanmasi ve ülkenin ikiye bölünmesi söz konusu olacaksa, fitne ve fesat her tarafa yayilacak, milletin birbirleriyle kanli bir çatismaya girmesi mukadder olacaksa, milli birlik ve beraberligin saglanabilmesi için bir insanin, bütün zorluguna ragmen kardesini bile feda edilebilecegini göstermektedir.
DÖNEKLE YOLA ÇIKILMAZ
Ikinci Emir'in çikmasi, ikincinin daha önce birinci Emir'e verdigi sözden dönmesi, biat'indan vazgeçmesi ve isyan etmesi manalarini tasir. Tabii bu tip dönek insanlara, kesinlikle güvenilemez ve onlarla bir yere gidilemez. Çünkü kader birligi yaptigi ve kendisine itaat edecegim diye birçok kereler söz verdigi Emir'ini bile ortada birakarak terk eden bir insan, bir takim menfaatleri (çikarlari) ugruna yarin, baska ne mukaddesleri (vatan, bayrak, namus gibi) terk etmez ki? Toplumun daginikligi, her kesin ayri tarafa çektigi karisiklik içerisinde iseniz bu durumdan kurtulabilmenin, birlik ve beraberligi saglayabilmenin ilaci, dinini bilen ve bunu etrafindakilere ögreten âlimler ve seyh efendiler basta olmak üzere herkesin bir bas etrafinda toplanmasidir. Yazimi, toplumun derdini tespit eden ve buna en uygun çareyi sunan bir siirle baglayayim. Åziirin adi, Dert ve Çare, olsun; Ipi kopan tespihim,/Dagilmis tane, tane./ Aci ama tesbihim, / Hani nerde imame. Daneleri toplayin./ Hak ipine derleyin./ Bir imame baglayin,/Tevhit gelsin meydane.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol