Çalışmaların düzgün yapılması, sokak hayvanlarının hayatta kalmaları, bir kap su ve bir kap yemek bulabilmelerinin yanı sıra, vatandaşlarında huzur içerisinde gezmesini amaçlamıştır.
Sokak hayvanlarının her geçen gün daha fazla gündeme gelmesi, sokaklarda yaşayan hayvanların sayısının gün geçtikçe arması, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde bulunan "Hayvan Koruma Görevlileri nerede" sorusunu gündeme getirdi. Sokak hayvanlarının her türlü ihtiyacını karşılamak, onlara yapılan olumsuz davranışları kontrol altına almak amacıyla 5199 Sayılı Hayvanları Korkuma Kanunu kapsamında, yerel yönetimlerle eşgüdümlü çalışan Hayvan Korkuma Görevlileri çalışmaya başladı. Çalışmaların düzgün yapılması, sokak hayvanlarının hayatta kalmaları, bir kap su ve bir kap yemek bulabilmelerinin yanı sıra, vatandaşlarında huzur içerisinde gezmesini amaçlamıştır. Bunun gerçekleşmediği bölgelerden birisi olan Kırklareli'nde, aşısı yapılmamış hastalıklı sokak hayvanları vatandaşların tepkisin çekmeye devam ediyor.
Yapılan mali destek nereye gidiyor?
Yasa kapsamında yerel yönetimlere bakanlık tarafından yapılan desteğe değinen vatandaşlar; "Bakanlık tarafından destek yapılıyorsa ve bu destek ile sokak hayvanlarının her türlü ihtiyacının karşılanması amaçlanmışsa, halen sokaklarda hastalıklı ve küpesiz hayvanların ne işi var? Bu durum bizi tedirgin ediyor. Bir çoğumuzun çocuğu var ve onları okula gönderirken tedirginlikler yaşıyoruz. Durumun bu denli sıkıntılı olması, sokak hayvanlarının kontrol altına alınmaması çok can sıkıcı bir durum" diyerek sıkıntılarını dile getirdiler. İşte 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, Yerel Hayvan Koruma Görevlisinin yapması gerekenler;
Yerel hayvan koruma görevlilerinin sorumlulukları
MADDE 18. - Özellikle kedi ve köpekler gibi sahipsiz hayvanların kendi mekânlarında, bulundukları bölge ve mahallerde yaşamaları sorumluluğunu üstlenen gönüllü kişilere yerel hayvan koruma görevlisi adı verilir. Bu görevliler, hayvan koruma dernek ve vakıflarına üye ya da bu konuda faydalı hizmetler yapmış kişiler arasından il hayvan koruma kurulu tarafından her yıl için seçilir. Yerel hayvan koruma görevlileri görev anında belgelerini taşımak zorundadır ve bu belgelerin her yıl yenilenmesi gerekir. Olumsuz faaliyetleri tespit edilen kişilerin belgeleri iptal edilir. Yerel hayvan görevlilerinin görev ve sorumluluklarına, bu kişilere verilecek belgelere, bu belgelerin iptaline ve verilecek eğitime ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Mali destek
MADDE 19. - Ev ve süs hayvanlarının korunması amacıyla bakımevleri ve hastaneler kurmak; buralarda bakım, rehabilitasyon, aşılama ve kısırlaştırma gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanır. Bu amaçla Bakanlık bütçesine gerekli ödenek konulur. Bu ödeneğin kullanımına ilişkin esas ve usuller, Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Yerel hayvan koruma görevlileri; bölge ve mahallerindeki, öncelikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, aşılı hayvanların markalanması ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, saldırgan olanların eğitilmesi ve sahiplendirilmelerinin yapılması için yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetleri yerel yönetimler ile eşgüdümlü olarak yaparlar.
Koruma altına alma
MADDE 24. - Bu Kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol