Hamitabat'a yüksek çekince

Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran Ayı'nın son toplantısında Lüleburgaz'daki Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları hakkında hazırlanan komisyon raporunu oyladı. Meclisteki 10 üye komisyon raporuna çekimser oy verirken, 13 üyenin oyları ile planlara onay çıktı

Kırklareli İl Genel Meclisi'nin Haziran Ayı 5'nci ve son birleşimi Cuma günü Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu'nda İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan başkanlığında toplandı. Toplantının dördüncü gündem maddesinde Lüleburgaz'a bağlı Tatarköy Köyü'nde bulunan Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için "Doğalgaza Dayalı Enerji Üretim Tesisi" amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının yapılması hususunda İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunu Meclis Üyesi Kenan Çiftçi okudu. Çiftçi, komisyonun söz konusu alanı yerinde kurumların görüşlerini de alarak incelediğini, bütün kurum görüşlerinin olumlu olduğunu, Komisyonunda uygun bulduğunu belirtti. Çiftçi, Komisyon Başkanı Abdullah Mutluer ve Komisyon üyelerinden Saffet Üresin, Kenan Çiftçi, Nihat Sağlam, Hazel Yolgiden ve Sadık Aykanat'ın Raporu imzaladığı ancak Gürcan Kırım'ın imzalamadığını belirtti.
Grup Başkanları "olumlu" dedi ama!
Komisyon raporuna ilişkin söz alan CHP Grup Başkanı Çetin Şinikoğlu, imzalamayanların olabileceğini, herkesin görüşlerine saygı duyduklarını belirterek, komisyon raporu doğrultusunda olumlu oy kullanacaklarını söyledi.
Ardından konuşan Komisyon Başkanı Abdullah Mutluer, gerçekleştirdikleri incelemeye ilişkin bilgi vererek; "Biz gittik, görüştük. Bize ne yapmak istediklerin izah etmelerini istedik. Bize şunu söylediler; "Biz şu andaki santralleri çalıştırmıyoruz. Bu santraller artık ömrünü tamamlanmış santraller" dediler.
"Biz bu santralleri kaldırıp yenisini kuracağız" dediler. Ve kendileri çok iddialı. "Burada 4 tane dünya rekoru kıracağız" dediler. Bu rekorların içerisinde çevre duyarlılığı da olduğunu ifade ettiler. Bir örnek verdiler. Dediler mi; "Mevcut santralde azot oksit salınımı Türkiye sınırlaması 50 birim. 50 birimin üzeri yasak" dediler. Fakat mevcut santralin 400 birimi aşan şekilde nitrit ve atıklarını doğaya boşalttıklarını söylediler. Gelecek olan kuracakları santralin ise 50 biriminde altında dünya rekoruna ulaştıracak bir rakam olacağını iddia ettiler. Yeni teknoloji getireceklerini göre, bu makineleri kaldıracaklarına göre her halde 400'ü aşacak bir teknoloji getirecek halleri yok. Mantıken doğru onların söylediği. Örnek verdiler. Baca yüksekliklerinin 25 metre olduğunu ifade ettiler. Bunun dünya standartlarının altında ve yanlış olduğunu baca yüksekliğini 62 metreye çıkaracağız dediler. Onun ötesinde "Ekstra bina yapmayacağız, sadece 10 kişilik bir misafirhaneye ihtiyacımız var" dediler.
"Yapacağımız tek değişiklikte bu" dediler. Bu ifadeleri tüm komisyon üyesi arkadaşlarımız da duydu. Ben şahsım adına bundan memnun oldum. Bu bölgede şu santralle ciddi bir çevre kirlenmesi olduğunu bilimsel veriler de kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.
Ardından konuşan MHP Grup Başkanı İbrahim Atken'de grubunun olumlu oy kullanacağını belirtti. Atken, "Çevre duyarlılığı diğer arkadaşlarımızda ne kadar varsa bizde de var bilinmesini istiyorum. Çok isabetli bir şey var. Şu andaki haliyle çevreyi zehirliyor. Bu insanların bizden onaylamamızı istedikleri çalışma ile bütün bunları ortadan kaldıracaklar. Eğer çevreye duyarlıysak onların bu istekleri doğrultusunda hareket etmemiz yerinde olur. Bizim gurubumuzun olumlu oy kullanacağını belirtmek istiyorum" dedi.
Grup Başkanlarından son olarak AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam söz aldı. Sağlam, "Komisyon üyesi olarak gittim. Böyle bir yatırım için ben çok memnunum. Ben kendilerinden bir ricada bulundum. Meclise bir brifing verilmesini istedim. Memnuniyetle karşıladılar. Önümüzdeki aylarda gelip bir brifingde verecekler. Sadece söyledikleri üretecekleri elektriğin İstanbul'un 1 yılda tükettiği elektriğin 3/1'ini üreteceklerini, bunun da Hamitabattan çıkacağını, verilecek brifinglede kimsenin kafasında soru işareti kalmayacağını düşünüyoruz. Genel Müdürleri "Biz buralıyız artık. Kırklareliliyiz" dediler. Yatırımın yüzde 10'unun da Kırklareli'ne kalacağını söylediler" diye konuştu.
Sağlam'da grubunun olumlu oy kullanacağını ifade etti.
Bize brifing verene kadar…
Sağlam'ın ardından konuşan Meclis Başkanı Cavit Çağlayan ise farklı bir istekte bulundu. Sağlam'ın şirket yetkililerinin brifing vereceğini söylemesi üzerine Çağlayan, "Bize brifing verene kadar 400 tane konteyner, 300 tane durak alsın mesela. Memnun oluruz yani. 50 tane durak köylere çocuklar sabahları okula gidiyor. Bölgeye bir katkıları olsun" şeklinde espri ile karışık hizmete destek istedi.
Çekimser oylar peş peşe çoğaldı
Grup Başkanlarının genel olarak olumlu yönde oy kullanacaklarını ifade etmelerine karşın başta Lüleburgazlı Meclis üyelerinin çoğunluğu olmak üzere toplam 10 Meclis üyesi komisyon raporuna ilişkin çekimser oy kullanacağı bildirdi.
İlk söz alan Bora Terzi, "Sadece müteşebbis firmanın söyledikleri üzerinden hareket ediyoruz. Tek taraflı. Biz şunu yapacağız. Bizim yaptığımız faaliyet çevreye zarar vermeyecek şeklinde. Taahhütte bulunuyorlar. Bu gerçekte böyle olacak mı olmayacak mı bunu bağımsız kuruluşlar tarafından araştırılması gerekir. Bu ülkede meslek odaları var. Buralardan da bizlerin görüş alması gerekir. Önümüze iki üç gün önce geldi bu olay. Bu sıradan bir imar planı onayı değil. O yüzden bunun daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben şahsım adına gerekli araştırma ve inceleme tam anlamı ile yapılmadığı sürece şu aşamada çekimser kaldığımı belirtiyorum" dedi. Daha sonra konuşan Gürcan Kırım ise, "Çekimserliğim Bora beyin söyledikleri ile birebir örtüşüyor. Bu konuda üniversitelerin yapmış olduğu araştırmalar var. Daha önceki santralin Lüleburgaz'a yaptı çok büyük zararlar var. Yeni santralin çevreye vereceği zararı sıfırlayacağını söylüyorlar ama bunun ne kadar gerçekleştirilebileceğinin mutlaka bilimsel incelemelerle belirlenmesi gerekiyor. Biz yatırıma karşı değiliz. Evet yada hayır demiyorum. Yeterince bilgim olmadığı için çekimser kalıyorum. Üç günlük bir sürede bu kararı nasıl verebiliriz. Rüzgar gülleri için kaç hafta uğraştık" diye konuştu. Yeşim Girgin de, "Lüleburgazlı bir İl Genel Meclis üyesi olarak komisyon çalışmasında yer almak isterdim. Komisyonumuz çalışmasını yaptı. Gidip orada yetkililerden dinlediler, dinlemiş oldukları bilgileri bize sundular. Buraya kadar tamam. Ama bizim istediğimiz şu. Ben ikna olmak istiyorum. Bunun bilimsel ve teknik açıklaması mı var. Neden hemen böyle apar topar oluyor. Gerçekten çok iyi incelenmesi gereken bir konu. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş biz Lüleburgaz'da bunun ceremesini çok çektik. Lüleburgaz'daki il genel meclisi üyesi 5 kişiyiz. Biz oradaki bu beş kişi bizi seçmiş olan halka olası bir durumda ne cevap vermeyi düşünüyorsunuz. Onun için bende oyumu çekimser olarak kullanacağımı beyan ediyorum" şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, "biz İmar Planını oyluyoruz. Sistemin doğruluğu veya yanlışlığı ayrı bir konu" diyerek planlarla kurulacak sistemin farklı konular olduğunu söyledi.
Ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylama ile Yeşim Girgin, Seyhan Delioğlu, Gürcan Kırım, Sibel Çınar, Vedat Bal, Gürkan Umut, Okay Şeran, Bora Terzi, Şahin Arslan, Mehmet Gülay olmak üzere 10 üye çekimser oy kullanırken komisyon raporu 13 Meclis üyesinin oy çokluğuyla kabul edildi.
İl Genel Meclisi 4Ağustos 2014 Pazartesi saat 10.30'da toplanacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol