"Meyvecilik sektörünün Yeni adresleri Pehlivanköy İlçesi ile Yeni mahalle mi OLUYOR?" Dedirten gelişmelerin yaşandığı kentimizde yıllardan beri sorulan, Kırklareli Öğrenci Kenti mi? Kırklareli Sanayi Kenti mi? Soruları nihayet cevap buluyor…
Kırklareli'nde meyveciliğe olan ilgi her yıl artarak devam ediyor. Özellikle ilçe dışından gelen işadamlarımız satın aldıkları arazilerde yatırım tercihlerini meyvecilik faaliyeti yönünde kullanarak İlçenin ürün deseninin değişimine öncülük yapıyorlar. Buda yetmiyor yerli girişimci tarla ve bahçelerinde başlattıkları meyvecilik hamlesi ile "BU İŞ OLDU" dedirtiyor.
Pehlivanköy'de kurulan meyve bahçeleri mevcut üreticilerimizin de meyvecilik projelerine olan ilgisini arttırıyor
Özellikle işadamlarımız tarafından kurulan kapama meyve bahçelerinin verime başlaması üreticilerimiz tarafından dikkatle takip edilmekte ve katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğine olan talep artmakta.
İlçede meyvecilik az olmasına rağmen son yıllarda yapılan yatırımlarla önemli gelişme göstermiş.
Bakanlığımızca sertifikalı fidan kullanarak bahçe tesisi eden üreticilere ödenen Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği, meyvecilik sektörünün gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır.
İlçemizde de yatırım tercihlerini meyvecilik yönünde kullanan ve başvuru koşullarını sağlayan üreticilerimiz bu kapsamda değerlendirilerek desteklenmektedir. 2007 yılından bu güne kadar destekleme talebinde bulunan üreticilere toplam 36 dekar ceviz, 118,50 dekar armut, 19,60 dekar erik, 5,75 dekar elma bahçesi ve 60 dekar bağ tesis edilmiştir. Ayrıca, arazileri İlçe sınırları içerisinde bulunan ancak komşu ilçelerimizden müracaat ederek destekleme talebinde bulunan üreticiler de dahil edilmemiştir. Yine aynı dönem içerisinde Sertifikalı fidan kullanım desteğine başvurmadan bahçe tesis eden üreticiler de önemli meyvecilik yatırımları yapmış ve ürün almaya başlamıştır. Hali hazırda İlçemiz genelinde kapama meyve bahçesi olarak 303 dekar Armut, 210 dekar ceviz, 65 dekar elma, 20 dekar erik, 100 dekar bağ alanı mevcut olup irili ufaklı diğer bahçelerle birlikte yaklaşık 800 dekar meyve bahçesi bulunmaktadır.
Pehlivanköy İlçesinde eski yıllarda bağcılığın yoğun olarak yapıldığı bir yer olmasına rağmen mevcut bağ alanları terk edilmiş ve bakımsızlık nedeniyle kuruyarak yok olmuşlardır. İlçemize dışarıdan gelerek tarımsal üretim faaliyetine başlayan bazı sanayici işadamları meyvecilik ve bağcılık alanındaki potansiyeli değerlendirmek amacıyla kendi arazilerinde armut, erik ve bağ yetiştiriciliği yapmaya başlamıştır.
2012 yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında armut ve erik, 2013 yılı mayıs ayında sertifikalı fidan kullanım desteği başvurusu ile 60 dekar bağ tesisi gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise üreticimiz yeni bir bağ daha tesis edecek olup arazinin ekim dikime hazırlanma çalışmalarına devam edilmektedir. Ayrıca bağda yüksek telli terbiye sistemi kurulumu başlamış ve bu sistem İlçede bir ilk olma özelliği taşımaktadır.
Kırklareli Genelinde
Günlük 10 TON Karahıdır Kirazı Satılıyor
Kırklareli'nin çeşitli yerlerinde açılan 50'ye yakın kiraz tezgâhının günlük ortalama 100 Kilogram kiraz sattığı belirtiliyor.
Karahıdır'dan sadece Kırklareli merkez ilçeye değil, tüm ilçelere kiraz taşınması üstelenenler ise kirazı 2,5 TL KİLOGRAM fiyatı ile alan aracı kimseler.
Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar ilçeleri ile Karahıdır'a yakın olan birçok belde ve köyde satışı yapılan Karahıdır Kirazı bu görüntüsü ile "KIRKLARELİ'ni Kiraz'a doyuruyor" dedirtmiş durumda.
Kırklareli Merkez İlçe ve diğer tüm yerleşim yerlerinde 100 yerde satışının yapıldığı belirtilen Karahıdır kirazının günlük, kantara giren kısmı 10 TON.
Yenimahalle köyü Kiraz ihraç ediyor
Kırklareli'nin Kiraz Penceresi Sadece Karahıdır Değil. Perde arkasında kalmayı tercih eden, Kırklareli - Babaeski Güzergâhında bulunan YENİMAHALLE köyü ise sezon boyunca Yurt dışına sevk ettiği, Profesyonel Kiraz yetiştiriciliği ile adeta parmak ısırtıyor.
Yenimahalle'de meyvecilik konusunda sınıf çalışmalar yapan isimler ile ÖNADIM MEDYA GRUBU olarak yaptığımız görüşmede, "Burada yetiştirilen tüm Kirazlar Yurt dışına ihraç ediliyor." Cümlesi ise Kırklareli'nin Kiraz konusunda diğer illerde olmayan bir büyüme kaydettiğini gözler önüne seriyor.
Yenimahalle köyünün kiraz yetiştiricileri, "2002 yılında köyde dört beş kişilik bir grupla kiraz işine başladık. 2002 den bu yana üç sene sonra görmeye başlayınca erken hasat olunca bunu çeşitlendirmemiz gerektiğini gördük. Sadece kirazla olmaz. Nisanın ilk haftası Haziran'ın 15 ve 20 si sonunda bitiyor. Bu yıl kirazın en iyi hasadın olduğu yıl. 2004'te destek verdiler. Yüzde 50 hibe. 10 dönüm yer ekiyorsun 5 dönümün parasını devlet veriyor. Devlet yarısını karşılıyor. Sermayesi olmayanlar için çok güzel bir şey."sözleri ile 2002 yılından günümüze başlattıkları Kiraz hamlesinin büyüyerek devam ettiğini, günümüzde tonlarca kirazı Yurt dışına ithal ettiklerini belirtti.
ÖNADIM MEDYA GRUBU haber muhabirlerine açıklama yapan Yenimahalle köyündeki kiraz yetiştiricileri, "Her yıl ürettiğimiz kirazı Uluslar arası firmalar alıp Yurt dışına sevk ediyorlar. Kırklareli'den sezon boyu dışarıya ihraç ettiğimiz kiraz adedi ise toplamda 1000 TON civarında." Diyerek " AYDIN elması, Çorum Leblebisi gibi Kırklareli'nin de hem yurt içi hemde yurt dışı sevk ettiği ürününün adının Kiraz olduğunu işaret ettiler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol