HER KÖYÜN BIR HIKAYESI VAR

Kofçaz Kocatarla'dan ALI TÜRK: "Dedelerimin dedesi Orta Asya'dan göç etmisler. Karadeniz sahillerinde iki sene göçebe hayati yasamis. Bu uzun göçlerden sonra kendilerini Kofçaz Karaobalar Köyü'nde bulmuslar. 73 yasindaydim. 30 - 40 yildir Kirklareli Bademlik Mahallesi'nde yasiyorum. Dedelerimiz Karaoba'dan Kocatarla'ya yerlesmisler. Balkan Harbi'nde Bursa'ya gitmisler. Sonra Kocatarla'ya, Karaoba'ya dönmüsler. Karaoba'nin esas adi Karaabalilar'dir. Avukat ve Kirklareli Milletvekili Tankut Akalin bana bizim köyün tarihini anlatmisti. Biz yörüküz.. (Türkmen) Kocatarla'dan sehre çok göç oldu. 1938 dogumluyum. Babam genç yasta öldü. Üç kardestik. Bir kiz kardesim Babaeski'de yasiyor. 44 dogumlu.. Bir yasindayken kiz kardesim babami kaybetti. Üç evladim var. Ben Atatürk'ü çok severim" dedi.
Eriklerli Metin Çetin: "Erikler'in eski adi EÄzREKLER'mis. Balkandan gelenler bizim köyde misafir olurmus. Köyümüzde han varmis. Eriklerde suan 230 hane yasiyor. Muhacirida, gacalida var köyde. "Misafirperver bir halk" dedi.
21 Mayis 2011 günü KIRKLARELI ANADOLU LISESI Gaziantep'te yapilan Halk oyunlari Türkiye Finalinde birinci oldu. 8 Haziran 2011 tarihinde Anadolu Lisesi Spor Kulubü kulüplerde Halk Oyunlari ekibi grup birincisi oldu. Türkiye Halk Oyunlari finaline katilacak Kirklareli Anadolu Lisesi Halk Oyunlari ekibini çalistiran Kemal Gideroglu, Hayati Güler'i, Hüseyin Lüleciler'i bu basarili ekibe destek veren Okul Müdürü Mustafa Akyüz'ü, Okul Aile Birligini, destek veren arkadaslarimizi kutluyorum…
Kirklareli Atatürk Ilkögretim Okulu Kulüplerarasi Türkiye finaline Yildizlar ve Küçükler dalinda Halk Oyunlari yarismasina katilacak…
Balkan Halk Oyunlari Kirklareli Halk Oyunlariyla örtüsmektedir… Her yörenin  bir yerel tarihi ve kültürü vardir… Yasama Sevinci Vardir… Sevdali türküleri, sarkilari vardir… Bahçeli büyük avlulu köy evleri çok güzeldir. Bu zalim dünyada iyilik, güzellik egemen olsun…
Dört bir yanim Karahidir Kirazi…
Sepet sepet kiraz satilir kaldirimlarda… Köse baslarinda… Üç lira, dört lira, bes liraya kiraz var. 1960 yillarinda Karahidir Korusunda Kiraz Güzeli Seçiminde oradaydim…
Kiraz gibi güzel kizlar yarismadaydi… Kiraz Kürüyle gençlesen kadinlar var.
"Botoks yaptirmayiniz. Günlük kirazi yiyerek yüzünüzü, vücudunuzu gençlestiriniz" diyen bir orta yasli kadin arkadasina böyle diyordu. "Kuru kiraz sapini kaynatiniz suyunu içiniz." Her seye iyi gelir diyorlar… Kirklareli'nin bahçeli eski evlerinde üzüm asmalari, yazin karpuz soguttugumuz kuyulari, tel dolaplarini unutamam. Her mahallenin sigir çobani vardi. Her evde bir inek vardi.
Karakas Mahallesinden Erol Arkadas: "Karpuzlari yikardik. Dört parçaya ayirip kara kazanlarda karpuz kaynatirdik. Karpuz pekmezi olunca kisin masrapayla sabahleyin pekmezi soguk karli günlerde içerdik. Tütün dizerdik, kazanlarda süt misiri kaynatilirdi. Imece vardi" dedi. Neseli günlerimiz oldu. Mahalle arkadasligi, komsuluk ne güzeldi. Her ögleden sonra anneme komsular gelirdi. Muhabbet, saygi, sevgi vardi… "91 yasini Beyoglu Çiçek Barda Kutlayan Aydin Boysan'a göre Insanlar daha çok ölüm ve hastalik gibi seyleri ciddiye aliyorlar. Oysa kolayina kaçmaktir bu. Zor olan NEÅzEYI CIDDIYE ALMAKTIR. Yazilarinin  ve yasamin temelinide bu düsünce olusturur. "Uzun Degil Anlamli Yasamak Önemli" (15.06.2011 Cumhuriyet Gazetesi Yazar sair REFIK DURBAÅz'in yazisindan alindi.)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol