Türkiye'nin yasadigi kültürü bugüne dek üç ünlü kisi, üç ünlü cümle ile ifade etmislerdir. Konuyu "Atatürk Dönemi"nden alirsak cumhuriyetin genç ve unutulmaz Milli Egitim Bakanlarindan Mustafa Necati'den baslamak gerekir. Mustafa Necati milli mücadele sirasinda Ege bölgesinde rol almis, halki örgütleme ve bilinçlendirmede fiilen ve fikren çalismistir.
"Izmir'e Dogru" gazetesinde atesli yazilar yazmistir. Hukuk okumus, Osmanli'nin teslimiyetçi politikalarina karsi cesur çikislar yapmis, Mustafa Kemal'in ANADOLU HAREKETI'ne katilmistir. 1922'den sonra Izmir Milletvekili seçilmis, Türk-Yunan nüfus mübadelesini ( Degisimi'ni ) idare etmis, 1924 yilinda Adalet, 1925 yilinda ise Mustafa Kemal'in en sevdigi cumhuriyet Bakanlarindan biri olarak, Milli Egitim'in Bakanliginin basina getirilmistir.
O siralar 27 yaslarinda olan Mustafa Necati, Mustafa Kemal'in, "Düslerim (Rüyalarim) Egitimle Gerçeklesecek" dedigi ulusal davayi omuzluyor, Harf Devrimi'nde, Millet Mektepleri Davasi'nda, Egitim Birligi'nin saglanmasinda, Ögretmen Okullari açilmasinda, Teftis Sistemi kurulmasinda, Ögretmenlerin Özlük haklarinin düzenlenmesinde, Talim ve Terbiye Kurulunun kurulmasinda" önemli rol oynuyor. Mustafa Kemal'in, "Ben Necati'den çok is bekliyorum. O hepsini yapacaktir, buna inaniyorum" sözünü ispatliyor.
Mustafa Necati 1928 yilinda çiktigi Trakya gezisinde Kirklareli'ne de gelmis, bugünkü Ziya Gökalp Ilkögretim okulunun yanindaki eski binayi (ki bu bina bir Bulgar'in kösküdür) Ziya Gökalp Okulu olarak hizmete sokulmasini saglamistir. Mustafa Necati, bir gün Atatürk'e bilgi veren yetkililerin söylediklerinin pek gerçek olmadiklarini görünce, "BUNLARIN SÖYLEDIKLERI HERSEY KATAKULLÜ" demistir. Mustafa Necati Zeybek oynarken, 1. Ocak.1928'de, beyin kanamasindan ölmüstür. Çevresi ve halk Mustafa Kemal'i ilk defa Mustafa Necati'nin cenazesinde aglarken görmüslerdir.
Dr. Refik Saydam ise Mustafa Kemal ile Samsun'a geçenler arasinda bulunmustur. Yani Atatürk'ün çevresinde bulunan önemli kisilerden biridir. Cumhuriyetin 1940'li yillarinda Basbakanlik yapmis ve memlekette islerin bozuk oldugunu meshur sözü ile dile getirmistir. "HER SEY A'DAN Z'YE BOZUK" demistir. Bu söz, bugün de geçerlidir. Gerçekten hersey A'dan Z'ye bozuktur, düzelmesi için de fazla bir gayret gözükmemektedir. Hatta islerin düzelmesi söyle dursun, daha da bozulmakta, memleketin çivisi yerinden oynamaktadir. Ancak bunda ülkeyi yönetenler kadar yurttaslarin da sorumlulugu, payi vardir. Alman sair ve düsünür Göethe'nin "Herkes evinin önünü süpürse sokaklar temiz olur" sözünün geregi yap, yani herkes ülkeye, bulundugu yere nasil faydali olacagini düsünerek hareket etmis olsa her halde isler katakullü olmayacaktir.
Falih Rifki Atay, Mustafa Kemal'in çevresi yazarlarindandir. Ayni zamanda Mustafa Kemal'i en iyi anlayan ve anlatanlardandir. "ZEYTINDAÄz" kitabi Osmanli'nin son yillarini anlamak bakimindan okunmasi gereken bir kitaptir. Atatürk'ü ve O'nun oturdugu ÇANKAYA'yi, O'nun Çankayali Yillari'ni ögrenmek isteyenler için Falih Rifki'nin yazdigi "ÇANKAYA"dan baska bir kitap tavsiye edilemez. Gençler için "BABANIZ ATATÜRK", Bati kültürünü anlamak için "TAYMIS KIYILARI", Atatürk'ü ayrintilarda bulmak için, NIÇIN KURTULMAMAK, INANÇ, ÇILE herkesin basucu kitaplari gereken kitaplardir.
Falih Rifki usta bir gazeteci yazardir. Türkçe'yi en iyi kullananlardandir. Bir durumu ve olayi anlatmada çarpici ifadeleri vardir. Çok partili hayatin politikacilarina, icraatlarina çok uygun düsen sifatlar bulmustur. Mesela onlar için "BEYNELMILLEL ALATURKACILAR" demistir. Alaturkacilik, siyasi ahlaka bagli olmaksizin politika yapmak, halkin hissiyatina uygun konusmak, verilen sözleri tutmamak, ikbal ve iktidar için bütün yollari geçerli saymaktir. ALATURKA sözcügü sosyal hayatimizda Eski anlaminda yani günün yeniligine uymayan durum anlaminda da kullanilmaktadir. Bunun karsiligi ise ALAFRANGA'dir. Alafranga, yani Batili olmak, Zamana uygun düsmek.
Kisaca, islerimizin hepsi Mustafa Necati'nin dedigi gibi katakullü, yapanlar alaturkaci ve sonuç itibariyle hersey A'dan Z'ye kadar bozuk. Bu tespitlerin üzerinden 80 yila yakin bir geçmis vardir ve degisen birsey yoktur.
nazifkaracam@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Uçmakdere hafta sonu yamaç paraşütü tutkunlarını ağırlıyor
04 May 2025 -
Tekirdağ YEDAM tanıtıldı
05 May 2025 -
31. Kırklareli Uluslararası Kakava Festivali Başlıyor
14 May 2025 -
Meriç Nehri'ndeki kürek yarışları Edirne'nin turizmine katkı sağlıyor
04 May 2025 -
Umutlu Yarınlar Anaokulu'nda 23 Nisan Coşkusu
23 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Milli yüzücü Emre Onuş, Avrupa'da madalya hedefiyle kulaç atıyor
19 May 2025 -
Geçen yıl kuruma noktasına gelen Kazandere Barajı'nda doluluk yüzde 100'e yaklaştı
20 Nis 2025 -
Kırklareli'nde su ürünleri denetimi yapıldı
20 Nis 2025 -
Türk ve ABD'li güreşçiler Edirne'deki dostluk turnuvasında karşılaştı
20 Nis 2025 -
Edirne'de köy sakinlerine sağlık taraması yapıldı
20 Nis 2025 -
Tekirdağ'da düzenlenen operasyonda 10 şüpheli yakalandı
20 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol