HAYRABOLU GEZİ NOTLARI

12.05.2015 günü Hayrabolu'daydım. Hayrabolu Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Halil BİGALI'ya "Dedeler nereden gelmişler? diye sordum.
HALİL BİGALI: "Selanik göçmeniyiz. Hayrabolu'ya Çanakkale Biga'dan geldik. Hayvancılık ve tarımla uğraşıyoruz. Hayrabolu'da çeltik Alpullu'ya doğru ekiliyor. Malkara Karaidemir mahallesinde sulama barajı Hayrabolu ovasını suluyor. Hayrabolu Ataköy'de Hdırrellez şenlikleri yapıldı. Hayrabolu'nun Umurca mahallesinde Tarımsal Kalkınma süt kooperatifi kuruldu." dedi.
Hayrabolu Halkbank Md. Melih Karaca arkadaşımdır. Yanında oturan Hayrabolu ALTAYOĞLU TARIMIN sahibi NURHAN ALTAYOĞLU: "Oğlum FEHMİ ALTAYOĞLU Hayrabolu Belediye Başkanıdır. Babam Fehmi Altayoğlu Lüleburgaz'ın Oklalı köyündendir. Üç kuşak dedemin mezarını Oklalı köyünde buldum. Adı Okkalı eşrafında ONBEŞOĞLU Mustafa Ağadır. Dedem Ahmet Altay Yunanda Kurtuluş Savaş'ında Yunanlılarla çarpışmış bir Kavay-i Milliyecidir. Yunan jandarması dedem Ahmet Altay'ı devamlı aramıştır." dedi. Belediye'nin yanındaki bir afişte: "Emir Yakup Tepreş ve 1944 KIRIM SÜRGÜNÜ Anma Etkinliği 17 Mayıs 2015 günü saat 12.00'de Meşelik Bayırında yapılacaktır." Kırım göçmenleri Balkanlar'da, Trakya'da, Anadolu'da öz kültürleriyle folkloruyla yaşamaktan mutludurlar. Tebreş Şenliği afişinde genç kızlar Halk danslarını geleneksel giysileriyle yapıyorlardı. Ellerinde Türk Bayrakları vardı. Bayrağımız onurumuzdur. Mali Müşavir İlhan DURAK'la Hayrabolu'nun güzelliklerini konuştuk. Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altay'la daha önce tanışmıştık. Halkın sorunlarını çözmeye çalışan genç bir kardeşimizdir.
Belediye Başkan Yardımcısı BİROL ALAGÖZ: "Belediyemizin üst yapı çalışmaları devam ediyor. 19 Mayıs etkinlikleri için çalışmalarımız devam ediyor. Yunanistan'ın Karacaova göçmenlerindeniz." dedi.
Emir Yakup köyüne Talat Heral, Nazif Karaçam ağabeyle bir Trakya gezisinde uğramıştık. Çok güzel bir yeni camii yapılmış. Tuvaletler her yer çok temizdi. Emir Yakuplu köylülerle kahvede söyleşi yapmıştım.
Tatarlar Diyarı Emir Yakup Kırım Dernekler Fedarasyonu üyesiymiş. Kırım Tatarlarına selam olsun. Salı günü Hayrabolu'nun pazarıdır. Canlı bir ticaret hayatı vardır. Ayçiçeği Hayrabolu'nun simgesidir. Hayrabolu Belediyesi, su, kanalizasyon, yağmur suyu çalışmalarıyla Hayrabolu'nun geleceğini garanti altına almaya çalışıyor.
Kırkpınar Başpehlivanlarından Nazmi Uzun'un oğlu Zekariya Uzun'un Zirai İlaç Bayisi var. Zirai eksperolan Zekariya Uzun Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri mezunudur. Kırklareli'nden Emin Çiftlik Hayrabolu Süleyman pehlivanı gençlik yıllarımda Kırklareli stadında yapılan bir yağlı güreş müsabakasında seyretmiştim. Babaeski'nin Minnetler köyünden olan Nazmi Uzun'u Edirne'de yapılan bir Kırkpınar gününde babamla beraber seyretmiştik. Eski Kırkpınar günlerini unutamam…
Hayrabolu tatlısı Trakya'da çok sevilir. Hayrabolu tatlısına tahin, Antep fıstığı konuyor. İşte ozaman nefis oluyor. Hayrabolu tatlısının büyük ustası SALİH KAYADIR. Çarşıdaki dükkâna her zaman uğrarım. Trakya'da lezzet duraklarından biriside çarşıdaki dükkândır.
Hayrabolu'da Altayoğlu Tarım, İrtem Tarım, Kurt Tarım gibi sanayi tesislerinde kaliteli tarım makineleri üretiliyor. Hasan İrtem Hayrabolu eski Belediye Başkanıdır. Çarşıdaki fabrikasında bir yemek yemiştik. Oğlu ile Hasan İrtem'le söyleşi yapmıştım. Çok yoğun işleri var. Damadı Taner Taşdemir çok sevdiğimiz çalışkan bir öğrencimizdir. Trakya tarımına sahip çıkalım. Organik sebze, meyve, tarıma önem verelim.. Yatırım yapalım.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol