HAYRABOLU GEZİ NOTLARI

3.2.2014 günü Demiryolcu iki görevli Alpullu Pehlivanköy demiryolunu kontrol etmek için yola çıktılar. Kırklareline ne zaman tren gelecek? "Hızlı tren gelsin" diyenlerde var. Eski demiryolunda yük trenleri çalışıyormuş.
Hayraboluya gidiyorum. Nüfus 18700. Hayrabolu gelişmek kalkınmak isteyen bir tarım memleketidir. Çarşısı kıpır kıpırdır. Yağmurdan sonra ekinler canlanmış. Hayrabolu Belediyesi alt yapı çalışmalarına hız vermiş. Bu yüzden sular dört beş saat her gün kesiliyormuş. Hayrabolu Halkbank Müdürü MELİH KARACA ile Hayraboluyu konuştuk. Trakya turlarım devam ediyor. MELİH KARACA: "Üç yıldır Hayraboluda görev yapmaktayım. Daha önce Ezinedeydim. (Ezine peyniriyle meşhurdur) Hayrabolu ayçiçeği ile meşhurdur. İlçenin simgesidir. Tekirdağın tarım deposudur. Ayçiçeği, buğday… Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalar faaliyete geçmeye başladı. Böylece iş alanları artmaktadır.
Hayrabolu Tarım Makinelerinin üretildiği bir merkez konumundadır. İRTEM, KURT, ALTAYOĞLU gibi… Organize Sanayide üretim faaliyetlerine başlanmış olup yurtdışına tarım makineleri ihracatını gerçekleştiriyorlar"
"Dedeler Nereden Gelmişler?"
Melih Karaca: "Dedeler Balkan Harbinde Bulgaristan Kırçaaliden Lüleburgaz'ın Dere Mahallesine yerleşmişlerdir." dedi. Teşekkürler. Lüleburgaz Kepirtepeleri öğretmen HÜSEYİN MENEKŞE YALÇIN ET Kasap dükkanında "1972 Kepirtepe Öğretmen Okulu mezunuyum.     Turizm rehberiyim. Dedeler Bulgaristan Loveçten gelmişler. 1877-1878 Plevne savaşından sonra Hayrabolunun Çerkez Müsellim köyüne yerleşmişler. Mental Aritmetik gibiyim. Çarpanda sen çarpılanda sen. Abaküsün üst boncuğunda, bütün renklerde, toplamlarda mental aritmetik gibiyim. Neyi toplasam sen çıkıyorsun. Bu şiirde matematiğin sevdayla olan ilişkisini anlattım. Mental demek zihin aritmetiği demektir." dedi.
Sevdanın mental matematikle ilişkisini çok sevdim kardeşim. İnsanı gönülden yaralayan tatlı bakışlardır. Gençlik günlerinin coşkulu, hülyalı anlarıdır. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Şair Birhan Keskin'in Soğuk kazı şiir kitabını okudum. Yaşamın acı tatlı günlerinin sarmalında yaşayan insanın soyut hikayesinin mısralarda karşımıza çıkmasının hoş olmuş hali. Yaşama farklı, gerçekçi bir bakış. Soyut hallerde var…
Mali Müşavir İlhan Durak: "93 harbinde Plevne'nin bir köyünden Hayrabolu'nun Lahana köyüne dedem Bilal onüç yaşında gelmiş. Lahana eski bir Rum köyüdür" dedi. Balkan Muhacirlerine Selam Olsun…
HAYRABOLU TATLISI PEYTATİ Üreten Kayalar Ticaretten SALİH KAYADIR. Trakyanın her yerinde İstanbul dahil peytat tatlısını yiyebilirsiniz. En kaliteli birinci sınıf malzemelerle yapılıyor. İrmik, yumurta, süt. Taze günlük köy sütünden tuzsuz peynir mayalanıyor. Bahar aylarında Lezzeti tavan yapıyor. İnekler meraya çıkıyor. Hayrabolu peytat tatlısına tahin döküldü. Fıstık fındık serpildi. Nefis oldu.
Çerkezmüsellim köyünün kasap köftesi meşhurdur. Hayrabolu'nun peytat Hayrabolu'nun tatlısı meşhurdur.
Balıklı Baba Dergahı denilen boş arsada Osmanlı mezar taşları var. Kaldırımlarda çiçeklikler gördüm. Yerel seçim Havasına Trakya Girmiş. Hayırlısı olsun. Güzel günlerimiz olsun…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol