HAYRABOLU BIR TARIM MEMLEKETIDIR

02.12.2010 günü Hayrabolu'daydim. IRTEM TARIM ALETLERI fabrikasi'nda üretilen tarim makineleri Avustralya, Güneykore, Romanya'ya ihracat ediliyor. IRTEM üniversal ekim makinesi, Gübre Serpme makinesi, Otomatik tamburlu sulama makinesi, Panomatik Hassas ekim makinelerini üretiyorlar.
Panomatik Hassas ekim makinesiyle ayçiçek, pamuk, sekerpancari, misir, soya, süpürge, bezelye, kabak, kavun, karpuz, yerfistigi, susam, domates, salatalik ekimi yapiliyor.
Ögleyin fabrika usta ve isçilerine personeline güzel yemekler çikiyor. Çorba, makarna, tatli, kadinbudu köfteyi ikram ettiler. Belediye Baskani Hasan Irtem'le oglu Murat'la söylesi yapmistim. Damadi Taner Tasdemir Kirklareli Atatürk Lisesi'nden ögrencimiz oluyor. Ulusal milli sanayinin temellerini atan büyük Atatürk savastan yorgun çikmis bir ulusu kalkindirma seferberligini büyük güçlerle baslatmisti. Egitime, iktisadi kalkinmaya büyük önem vermisti. Bir tarihçi olarak yillarca genel olarak Türk ve dünya tarihini anlatmistik. 
Hayrabolu Çarsisi'nda araba beklerken yeni oturma grubu çalismasi devam ediyordu. Kaldirimda üç tane bank vardi. Yasli agalar, kadinlar araba bekliyordu. Üniversiteli gençler de araba bekliyordu. Güzel bir Hayrabolu Meslek Yüksekokulu var. Hayrabolu tatlisi Kemalpasa tatlisi gibi güzeldir. Çarsida Hayrabolu tatlisi satan dükkânlar, kasaplar, bankalar, lokantalar, giyim magazalari, nalburlar,  küçük esnaflar, beyaz esya satanlar, veterinerler, muhasebeciler.  Hayrabolu bir tarim memleketidir. TEMA'nin tarim topraklarini erozyondan kurtarmak için yürüyüsler yapmasi önemli bir etkinliktir.  
Hayrabolu Ticaret Borsasi Baskani Süreyya Çiftçi oglu'dur. Ticaret Borsasi Bitki Toprak Analiz Laboratuari kurmus. Laboratuari gördüm. Iki bayan görevli toprak analizi yapiyordu. Bu güzel laboratuardan Kirklareli Toprak Arastirma Enstitüsü'nde,  Edirne'de, Kesan'da Tekirdag'da Malkara'da var. Toprak analizi ve tahlili yapilarak çiftçinin hangi gübreyi ne kadar atacagini tespit ediyor. Bilinçli bir çiftçilik yapiliyor. Bilimsel çalismalar çok önemlidir. 
Devletin KÖYDES projeleriyle köylerin alt ve üst yapisinda olumlu degisiklikler yapildi. BELDES ile de beldelerin alt ve üst yapisinda güzel çalismalar oldu. Kirklareli Valiligi'nin bu güzel çalismalarini "Trakya'dan Görüntüler" kitabima almistim. Ben iyilikten, güzellikten yanayim. Dogu toplumlari gelismisken, batida kilise baskisi, engizisyon mahkemelerinde bilimi savunan aydinlar iskenceye papazlar tarafindan yatiriliyordu. Bilim adami Galile "Dünya dönüyor" dedigi için iskenceye yatirilmisti. Onlara göre dünya öküzün boynuzunda duruyordu. Rönesans, reform, cografi kesiflerle Avrupa kilise baskisindan kurtuldu. Feodal beyler, krallar saltanat sürerken halk açlik ve cehalet içindeydi. Derebeylik hâkimdi. Astiklari astik, kestikleri kestikti. Ingiltere'de soylular, Lordlar, baronlar kralin baskisina karsi birleserek Manga Carta ile can ve mal özgürlügüne kavustular. Avrupa Ticaret burjuvazisi cografi kesiflerle, sömürgecilik ile çok zengin oldu. Mesruti, Cumhuriyet yönetimleri zaman içinde kuruldu. Insanlik hürriyete kavustu. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol