1994 ISTANBUL KADIKÖY ISKELESI siirim: Basbasayim duygularimla/ Yanimdan çekip gitme hülyalarim/ Kalem kagit yan cebimde/ Gün batiyor/ Parçali bulutlar arasindan/ Kirli beyaz karanliga süzülüyor/ Martilar/ Gözlerim kanat kanat./ Cevat Sakir Kabaagaç’in heykeli yanimda/ Balik figürlerinden elbisesi/ Balikçinin “Merhabaa..” degisini duyar gibi oldum/ Genç güzel bir kadin oturdu yanima/ Sirtinda yavrusu/ Sigarasini tellendirdi/ Rahat mi rahat/ Bir Venüs heykeli gibi Alman kadin/ Sarisin bir çocuk gülümsüyor/ Sit çantasinda/ Güzel kadinin../ Küçük sandalyelerde insanlar/ Çaylarini yudumluyorlar/ Isiltili Kadiköy caddeleri../ Selahattin Demiraco Yanar Tozlu Patika Yollar siir kitabi, 2003. Istabul’a kum gibi insanlar göç etmis. Her yer mahser gibi.
Sairler Duyarli Dünyanin Büyük Ruhudur. Onlar hümanist aydinlardir. Yunus gibi yüregi olan insanlari severim. Yillar önce romanci ve çok yönlü sanatçi Cevat Sakir Kabaagaç’in hayatini anlattigi çok güzel bir kitabini, Mavi Sürgün’ü okumustum. Bodrum’a sürgün olur. Karsidan piril piril pirildayan essiz masmavi Bodrum ona gülümser. 1925-26 yillari.. Bodrum’u Dünya’ya tanitan güzel romanlar, Anadolu efsaneleri, pek çok hikayeye imza atar. Balikçilarin yanina ugradiginda yürekten bir merhabaa patlatir. Kadiköy Iskelesindeki Heykeli Müthis Güzel. Yazar Baliçi olarak anilir. Müthis bir yazar ve romancidir, hikayecidir. Güçlü bir entellüektüeldir. O kusak Türk edebiyatinin kalbidir. Bedri Rahmi Eyüboglu, Sebahattin Eyüboglu, Mine Urgan, Nazim Hikmet Ran, Sebahattin Ali, Hasan Ali Yücel, Ismail Hakki Tonguç, Hasan Izzetin Dinamo, Atilla Ilhan, Sait Faik Abasiyanik, Orhan Veli Kanik, Cahit Sitki Taranci, Niyazi Akincioglu, Oktay Akbal, Orhan Kemal, yüzlerce sair ve yazar.. Onlarin düsleri cennet gibi bir dünyada yasamak arzudur. Bu gün dünya degismistir.. Insanlik sonsuza kadar acilar içinde yasamaya devam edecektir.. Aslinda sevgi dolu bir dünyada yasamak arzusu en büyük hülyadir..
ESKI BIR ISTANBUL GECESINDE siirim: Adini yazmak istiyorum turkuaz sokaklara/ Yorgun yüzünü saklamak/ Istiyorum denizlerde/ Unutmak/ Istiyorum düslerimde/ Aklar düsmüs saçlarima/ Buhar olmusum sevdanin siirinde/ Tatli, hüzünlü bir sarkiymis ask/ Tanburun namelerinde/ Eski bir Istanbul gecesinde/ Hayallerimdesin yine/ Selahattin Demiraco Yanar Tozlu Patika Yollar siir kitabim. Gençlik ve Bekarlik günlerinde romantik anlari olur insanin..
Her an sevdaya, tutkuya çok yakindir. Düslerinde sevdigi kiz vardir. Yalnizligi, isyani, umutu vardir.. Isi gücü yoksa heran sevdigini kaybedebilir. Gençlerin issiz güçsüz anlari derin bir yara gibidir.. Gençlere istihdam saglayan onlara ekmek ve sevgisini sunan bir sistem gelismis, aydinlik bir dünyada gerçeklesmistir. Geri birakilmis, gelismekte olan ülkelerde issizlik, basibosluk büyük bir tehlikedir. Sadaka kültürü çözüm degildir. Gerçek politika çözüm üreten politikadir. Sonsuza Kadar Kin Ve Nefretle Yasanmaz. Uluslar Kardes olmalidirlar. Sevgi Adamlari Politikanin Kiyisinda Yasiyor.. Politikanin Yalanina Bulasmak Istemiyor..
YANIK HASAN siirim: / Sevgiyi yasadin mi / Aski tatdin mi/ Kavusamadin mi yoksa/ Neden isyanlardasin Yanik Hasan/ Biliyorum sen yaniksin/ Yanik yanik yanik/ Sevda sarkilari/ Siirler/ Öyküler/ Romanlar seni anlatir/ Sevda günesine esir olmussun sen/ Yaniksin yürekten/ Yanik yanik yanik Hasan/ Selahattin Demiraco. Yanar Tozlu Patika Yollar kitabim.
Güzel Bosnak kizina kara sevdali bir genç sevdigine kavusamaz. Bursa askeri lisesinde okuyan romantik gencimize kizi yar etmezler. Seftali tarlalari olan zengin bir çiftçinin ogluna Bosnak kizini yar ederler.. Romantik gencimiz okulu birakir, Mecnun olur. Bursa sokaklarinda.. Ve bir gün bir kavgayi ayirmak isterken biçaklanir. Bu zalim dünyadan kurtulmus olur. Bu romantik acikli hikayedeki Bosnak kizi sevdigini asla unutmamistir. Yillar sonra olsa bile. Torununa bu güzel hikayeyi gözleri yasli anlatmistir. Ahh gençlik yillari.. Leylasina esir-i askla bagli gençlerden çok azi sevdigine kavusur.. Bursa Olay gazetesinin dergi ekinde okudugum sevdali acikli öykü bana bu siiri yazdirdi... Insanlar sevdigine kavussa belki bu dünya yalanci cennet olacak... Ekonomik zor kosullar altinda yasan gençlik efkarlidir... Sonsuza kadar... Her sair, her yazar romantik günlerini, gerçek öyküleri kitaplarina tasir.. Romantik Edebiyat klasik bir edebiyatin ruhu olabilir. Fransiz edebiyatini çok severim.. Resat Nuri Güntekin’in her romani film olmalidir. Bizi en iyi anlatan romancidir.
HAYAT HÜZÜNLÜ BIR SONBAHARDIR
“Ufuk Kaba; Çok tesekkür ederim, hem sizinle tanisip hem de kitaplarinizi satin almak isterim. Memlekete geldigimizde size nasil ulasabiliriz.”
“Sevgili Ögretmenim, K.AL. 6 FEN D sinifindan 1987 yilinda mezun oldum. Okul numaram 1404. Ismim Fatma (Zuhal) MERIÇ. Gazete yazilarinizdan ve kitaplarinizdan arkadasim Menekse AYAZ’in gönderdigi bir yazi sayesinde haberdar oldum ve firsat buldukça gazete yazilarinizi internetten begenerek ilgiyle okuyorum. Bizler 1981-1987 yillari arasinda Kirklareli Atatürk Lisesi pansiyonunda kalmis ve güzel ülkemizin çesitli sehirlerinden Kirklareli’ne gelmis, orada büyümüs, okumus ve anilarimizda hala orayi yasatan eski ögrencileriniziz. Araya yillar girse de bizler kopmadik, kopamadik. Hala olusturdugumuz e-mail grubu ile hergün haberlesiyoruz.
(ORKIDE ODABASI, MENEKSE AYAZ, MERAL ARIÄz, SIBEL ÖZCAN, ILKSEN DEMIRHAN, NESRIN USLU, TÜLAY ISIK, ISIL TUKUK, FIGEN INCE, FIGEN VAROÄzLU, HALIME UYGUN, NALAN AKKOÇ, NALAN ÇETIN, NERGIZ OÄzUZ, OLCAY AYSU ORAL, ÖZLEM ASIK, SEVILAY ÖZTÜRK, ZELIHA SAYGI, ÜGE ELBIR, BETÜL PALA)
En kisa sürede bir araya gelip (bazi arkadaslar Istanbul’da ama aramizda Ankara, Çorlu, Babaeski, Havsa, Uzunköprü, Hayrabolu, Adapazari ve Kanada’da olanlar var) Bir gün Kirklareli’ne gelmeyi düsünüyoruz. Insallah uygun olursaniz sizi de ziyaret edecegiz. Istanbul’a yolunuz düserse mutlaka bekleriz. Kirklareli’ne bizden çok selam. Saygilarimla; FATMA ZUHAL MERIÇ”
Internetten bizi okuyan Kirklarelililer, Eski ögrencilerimiz e-mail ile Önadim-Kirklar Haber’e ulasinca Onlardan Haberdar Oluyoruz.. Bu Güzel Olay Emekli Bir Tarih Ögretmeni Olarak Beni Sevindiriyor...
Kizilcikdereli Ufuk Kaba ve eski ögrencimiz Fatma Zuhal Meriç’in e-maillerini okuyucularimizla paylasmak istedim. Bana bu güzel e-mailleri veren Zekeriya Dinçkol’a tekrar tesekkür ediyorum.
Gençlerimize, eski ögrencilerimize Kirklareli’nin günesli pazar gününden binlerce selam gönderiyorum.. Sali ve C.tesi sabahlari Önadim- Kirklar Haber gazetesindeyim. Aksamlari evdeyim. Diger günler Trakya’yi dolasiyorum. Sicak Güz Aksamlarinda Istasyon Bahçesinde Aksam Çayini Içerken Güzel Sohbetler Oluyor.. Okullar Açilirken Velilerin Okul Alisveris Telasi Dikkati Çekiyor.. Kirklareli Sakin, Güzel Sirin Bir Serhat Sehridir. Çocuklarinin okumasini isteyen aileler onlara güzel bir gelecek hazirlamanin telasi içindeler.
Sermaye birikimi olmayan aileler her türlü imkanini çocuklarina harciyor.. Onlarin okumasi, memur, ögretmen, mühendis, doktor vs. olmasini arzuluyor.. Fabrikalarda binlerce isçi çalisiyor. Lakin Issizlik Kol Gezerken Gençler Ne Olursa Olsun Her Ise Atiliyor.. Ekmegini çalisarak kazanmak, aileye yük olmamak için vargüçleriyle hayat kavgasinin içinde kendini buluveriyorlar.
Eylül ayi dert ayidir.. Yakacak, okul masraflari adamin belini büker.. Emegi ile geçinen bir halkiz biz.. Çalismak zorundayiz.. Ilk Tayinim Çanakkale Çan Lisesi Tarih Ögretmenligi idi. Ögretmenevi’ne ugradim. Kaplicali bir otelde yerimi ayirttim.. Çan, meshur kömürü ve Çanakkale Seramik Fabrikasinin oldugu güzel bir ilçeydi. Bir sabah sisli güne uyanmisim. Ingilizce ögretmeni Mustafa Dabanoglu ile bir ev tuttuk. Yemegimizi yaptik. Birgün “Yetti bu bekarlik! Evlenmeliyim. Ben Kirklareli’ne gidiyorum. Ey Mustafa hocam sende harekete geç. Eski nisanlini ara. Hala bekarsa isi bagla. Yeter artik! Olmazsa baska bir sevdaya yelken aç. Ögretmenlik güzel ama zor bir meslek. Bütün gün ders anlatmak kolay mi?” dedim.
Ikimizde 1974 yazinda evleniverdik.. Aradan 34 yil geçti. Sanki dün gibi.. Hayat çok kisa.. Kirklareli’de her köse basinda sandik sandik Kizilcikdere, Karahidir, Eski ve Yeni Baglik’tan her çesit üzüm satiliyor. Kizilcikdere’deki Hardaliye Fabrikasinin açilmasina az zaman kaldigini Haluk Ali Korur arkadasim söylemisti. Hayirlisi.. Hayat Hüzünlü Bir Sonbahardir... Sair Mustafa Ermis arkadasimin IÄzNENIN YILDIZI, Türk Halk Edebiyatindan Seçme Yakistirmalar (Maniler) kitabi çikmistir..
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol