HARDALIYE ILE ILGILI YAZI YARISMASINDA YASANANLARIN DA BIR ÖYKÜ OLMASINI DILEDIM.

Sayin Yetkililerim,
Bu yaziyi basta Kirklareli'li bir vatandas sonra Üzüm Üreticileri Birlik üyesi en son olarak ta bir gazete köse yazari olarak yazmayi kendime bir borç bildim.
KIRKLAELI'NE GELIP KIRKLARELI TOPRAÄzI VE BAÄzCILIÄzI ILE TANISTIKTAN SONRA bagcilik konusunda bir takim eksiklikler oldugunu gözlemledim.
1.Kirklareli baglari bir zamanlar 100.000 dönümlerde iken neden 4500 dönümler gelmisti. -Sebebi sadece floksera denilen hastalik olamazdi. -Sebepler ve etkenler çok ama esas bu gün ne yapilmasi gerekti?
2.Bir zamanlar bu yörelerin HARDALIYE ADINDA ALKOLSÜZ, üzüm sirasi ve hardal tohumu ile yapilan bir içecekleri vardi ki bu koladan önce de bu ülkede vardi. Neden kola bu gün herkesin evinde de; saglikli bir ürün olan çocuklarimiza büyüklerimize sagligini ve bereketini veren Hardaliye yoktu. 3.Köylü HARDALIYE SABANCIDA OLSA RAFTA
BIZDE OLSA HALA KÜPTE DIYE KONUSUYORDU. 4.Yetkililerimizin bu konuyu bilip de köylümüze yol göstermediklerini sanmiyorum.
Beklide köylümüz dertlerini anlatamamislardir dedim. Bu konuda eski belediye baskanlarimizin ve vatandaslarimizin köylülerimizin ne kadar çalistiklarini dinlemek de bir üzüntü idi. Ne yazik ki gözlemleyebildigim herkes ayri guruplar halinde çalisiyorlardi. Bir araya gelememelerinin bir sebebi vardi muhakkak. O zaman bir araya gelmek ve derdimizi anlatirsak bizi anlayacaklarini gördük. Biz üreticiler yetkililerimizin desteginde KIRKLARELI ÜZÜM ÜRETICILERI BIRLIÄzINI KURDUK. ÇALISANLARA SÜKRAN DUYARIZ. Basta Valiligimiz sonra Il tarim Müdürlügümüz özellikle Ziraat odasi yetkililerimiz Belediye yetkililerimiz Borsa yetkililerimiz Köykop ve Damizlik Sigir Yetistiricileri birligi hatta parti yöneticilerimiz diger»kurum ve kuruluslar.Ticaret ve Sanayi odamiz hep birlikte çalistilar. Ama biz esas Ankara'd'aka yönetimdeki Devlet yetkilerimize ulasamadik sanirim.
Çalisanlarin hepsi bu konuda bir seyler yapmaya gayret etti. Ilk HARDALIYE projesi yüzde yüz Il özel Idare kaynakli hazirlatildi. Ama sanirim bütçe el vermedi. Bu arada saraplik üzüm çubuklari köylüye tesvik diye devlet tarafindan dagitildi. Hatta bir yilda 26000 devlet destekli, toplamda 70000 den fazla köylüye çubuk satildi.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol