13.12.2006 günü Kiaklareli Halk Egitim Merkezinde HARDALIYE ETKINLIKLERI yapildi.Bu etkinligi Kirklareli Valiligi, Belediye Baskanligi, Ziraat Odasi Baskanligi ve Üzüm Üreticileri Birligi gerçeklestirdi.
ÜZÜM ÜRETICILERI BIRLIÄzI BASKANI ALI KORUR
"Bag kasabasi Kirklareliyi yeniden canlandiracagiz. Hardaliye imalatini gerçeklestirecegiz. Bizi bu etkinlikle yalniz birakmadiginiz için tesekkür ederim.." dedi.
ZIRAAT ODASI BASKANI NECMI KORUR "Uzun yillardan beri bagciliga ilgimiz var. Bizi bu konuda tesvik eden eski belediye reisi Ali Nazmi Üstündag'dir. Kirklarelinin eski adi Lozengrad olan Kirklareliyi yeniden canlandiracagiz." dedi. Lozengrad Bag kasabasi.
TARIM IL MÜDÜRÜ SÜLEYMAN DIRIL "Bagcilik vazgeçilmezdir. Yerli üzüm çesitleri yok olmaktadir. Bölgeye uygun yeni bag çubuklari ekilmektedir. Il Özel Idaresi tarafindan bag çubuklari dagitilmisti. Bagcilik özel ilgi ve beceri ister. Modern bagcilik istenilen seviyede degildir.." dedi.
BELEDIYE BASKANI CAVIT ÇAÄzLAYAN "Belediyenin simgesi üzümdür. Bagcilik ve hardaliye çok önemli bir konudur. Ticari yatirimlar gereklidir. Fabrikalarin ve üretim atelyelerinin kurulmasi önemlidir. Bakkallarda, lokantalarda hardaliye satilmalidir.." dedi.
KIRKLARELI VALISI HÜSEYIN AVNI COs
"Benim söylemek istedigim herseyi söylediler. Onlara tesekkür ederim. Gida üreten ülkeler stratejik ülkelerdir. Bunun için ekilebilir topraklarimizi korumaliyiz. Üretilen üzümü çok iyi degerlendirmeliyiz. Hardaliye üretimi gibi sorunlari asmaliyiz. Kizilcikdere Organize Bölgesinde bir içki fabrikasi kurulacak. Hardaliye üretimide yapacaktir.
Kirklareli huzurlu bir kent. Bölücü faaliyetlere karsiyiz. Halkimiz Yurtseverdir. Biz bir hukuk devletiyiz. Huzurumuza sahip çikalim. Hardaliyenin üretilmesi ve pazarlanmasi önemlidir.." dedi.
TEK LÜLEBURGAZ GÜZELSANATLAR LISESI BIR MÜZIK ETKINLIÄzINDE BULUNDU. SALONDA RESIM SERGISINIDE ONLAR AÇTI.
KIRKLARELI GENÇLIK MERKEZI DANS VE BALE GÖSTERISINDE BULUNDU..
Hardaliyenin Tarihçesi ve Bilimsel Olusumunu Yrd. Doç. Dr. FATMA COsKUN anlatti. Kendisi Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi ögretim görevlisidir.. "Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi ikinci cildinde hardaliyenin Amasya'da üretildigi yazmaktadir. Üretim bag bozumuyla baslar. Benzolik Asit siranin alkol hale gelmesini engellemektedir.
Hardaliye üretiminde hardal tohumu kullanilmaktadir. Hardal ögütülüp siraya dökülür.. Hardaliye kolestrolü düsüren çok yararli bir içecektir.." dedi.
ARASTIRMACI YAZAR NAZIF KARAÇAM "Atatürk'ün Kirklareline gelisi ile ilgili arastirma yaparken Atatürk'ün hardaliye içtigini tespit ettim. Kirklareli'nin tarihinde bagcilik ve sarap kültürü önemli bir yer tutar. Hardaliyenin ulusal bir içecek hale getirilmesini tavsiye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürktür. Kirklareli'nin 19 adi vardir.
ikisi bagcilikla ilgilidir. Rumlar sarap sehri Merkezi demis... Bulgarlar ise bag kasabasi Lozengrad diyorlar. sarap kültürünü en iyi gelistiren Fransa'dir. Kirklareli Hardaliyesini korumak için önlemler alinmalidir. Bu konuda ciddi çalismalar yapilmalidir.." dedi.
HARDALIYE YARISMASINDA BIRINCI OLAN NECMETTIN ASLIN. IKINCI KIZILCIKDERELI MUSTAFA KANAL. ÜÇÜNCÜ MEHMET AKTAS'DIR..
Yarismaya katilanlara ödüller verildi. Hikaye öykü yarismasina katilanlara plaketler verildi. (Bende katilmistim)
Üzüm üreticileri Birlik Baskani Ali Korur ödülleri, plaketleri verirken özel ödüller de verdi. Çok güzel bir gündü.. Bu toplantida Sanayi ve Ticaret Odasi Baskani Hasan Buzol, Cumhuriyet Bassavcisi Esat Semerci, Tarim il Müdürü Süleyman Diril, Milli Egitim Müdürü Abdulgafur Büyükfirat, Pinarhisar Belediye Baskani Mehmet Kapili, Bülent Kunt, Hatice Kunt ve pek çok üzüm üreticisi oradaydi. Uysal Cengiz, Nurettin Nisikli, Mustafa Ermis, Münür Saygin, Alaattin ikican, Taner Ersen, Özdemir Admes, Ali Nazmi Üstündag, Sevil Esiyok, Hasan Çalikusu... Halktan pek çok kisi de vardi. Tarim Il Müdürlügünden pek çok arkadasi gördüm..
Yazar ve bagci Hatice Kunt'un ayni zamanda dogum günüydü.. Önadim ve Kirklar gazetesinden pek çok arkadas onu kutladi. Sinevizyonda Kunt'larin baginda hardaliye üretimini izledik. Ben bes alti bardak hardaliye içtim.. Canima can katti hardaliye..
Rumeli tv 14.12.2006 günü Koyunbaba Köyünü tanitiyordu. Koyunbaba Türbesi 116 yillikmis..
selahattindemiraco@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırkpınar'a davul zurnalı renkli davet
30 Haz 2025 -
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde mezuniyet töreni düzenlendi
30 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Muhtarlar Akademisi" başladı
23 Haz 2025 -
Kırklareli İl Genel Meclisi Temmuz Ayı İlk Toplantısı Gerçekleştirildi
01 Tem 2025 -
Başkan Bulut: "30 Milyon TL'lik Faiz Yükünü Hep Birlikte Yönetmeliyiz"
05 Tem 2025 -
Yol-İş Sendikası'ndan Toplu Sözleşme Sürecine Tepki
02 Tem 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli Üniversitesi’nde Program Akreditasyonu Çalışmaları Deneyim Paylaşımı ve Gelecek Planlaması Toplantısı
21 Tem 2025 -
Trakya'da sıcak hava etkili oluyor
23 Haz 2025 -
Kırklareli Valisi Turan nikah şahitliği yaptı
23 Haz 2025 -
Edirne'de ikinci ürün ayçiçeği ekimini artırmak amacıyla üreticilere tohum dağıtıldı
23 Haz 2025 -
Batı Trakyalı öğrenciler Edirne'nin tarihi ve kültürel noktalarını gezdi
23 Haz 2025 -
Tekirdağ'da poyraz sahile kırmızı yosun taşıdı
23 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol