HALK OYUNLARI BÜYÜK USTASI TUZLU MEHMET

Mehmet Tuzlu, 1926 Kırklareli doğumludur. Babası İlyas Tuzlu Selanik'in Drama kazası lise köyünden gelme, mübadele muhacirlerinden.
"Halk oyunlarının Kırklareli'ndeki doğuşunu anlatır mısınız?"
Rumeli'den gelen ihtiyarlar, babam İlyas Tuzlu ve arkadaşları Kırklareli'nde halk oyunlarını başlattılar. Biz oyunları seyrederek öğrendik. Babam İlyas Tuzlu, Hasan Akça, Rıza Mümin, Aziz Kalender, Mümin Kalınoğlu, gündüz tarlaya giderler, akşam olduğu zaman toplanıp kendi aralarında çalıp oynarlardı. Sabah erkenden dönerdik.
Eski zurnacılar: Ömer Usta, İsmail Pirlom, Kara Hüseyin (Hüseyin Ünal), Hasan Çalgıcıoğlu, Ramadan Usta.
Eski davulcular: Davulcu Şükrü, Adil İtik, Muzaffer İtik.
Bunlar sayesinde Kırklareli Halk Oyunları doğdu. Biz gençler erkek Halk Oyunları grubunu     kurduk…
Arkadaşlarım: Sabri Savaş, Fırıncı Sinan (Hüseyin Sinanoğlularından), Zigoş Süleyman Ergül, Abdullah, Mustafa Köknar, Kır Ali, Akça Ali, Bilal Işıksal, Küçük Ali, Orhan Kalender, Balcı Orhan.
Çalgıcılar hangi köye, düğüne çağrılsa biz de genç olarak onlara katılırdık. Halk oyunları köylere kadar girdi. Köylerde çok iyi karşılandık.
Resim Öğretmeni Şerif Baykurt bir düğünde bizi seyretti. "Çocuklar sizin bu oyunlara bir çeki düzen verelim. Benimle beraber çalışır mısınız?" dedi.
1950'den önce İstanbul radyosunda araştırmacı olarak çalışan Muzaffer Sarı Sözen'e "Trakya'da Milli Oyunlar Var" diyen Şerif Baykurt olmuştur.
İstanbul Tokatlıyan Oteli'ndeki toplantıda güzel bir gösteri yaptık. Şerif Baykurt alıp götürmüştü bizleri.
Halk Evi'nin bir eğlence gecesinde Şerif Baykurt bir konuşma yaptı. "Ben Milli Oyunların kıyafetinin çizimlerini yapacağım. Bunları Kız Sanat Okulu dikecek" dedi. Bağış kampanyası açıldı. O zamanki Kırklareli Valisi de bize sahip çıktı.
1955 yılındaki İstanbul Açık Hava Tiyatrosu'ndaki festivale katıldık. Büyük alkış aldık. Gümüş Madalyalar dağıtıldı. Gösteriyi tertip eden Yapı Kredi Bankası'ydı.
1956 yılında aynı festival tekrar yapıldı. 30 kişilik kızlı erkekli bir grubumuz vardı. Çok beğenildik. Yapı Kredi Bankası kızlara altın bilezik, erkeklere Cumhuriyet Altını dağıttı.
Kırklareli Oyunları Şerif Baykurt sayesinde Türkiye'ye tanıtılmış oldu.
Folklor Uzmanı Halil Oğultürk, Şerif Baykurt'la tanışmış. Bir ay Kırklareli'nde kaldı. Kırklareli oyunlarını ona öğrettik.
1965 yılında Avrupa seçmelerinde beğenildik. Halil Oğultürk nezaretinde grup başkanımız öğretmen Ahmet Bulur'la beraber Avrupa seyahatine çıktık.
11 erkek, 4 kız Avrupa'ya hareket ettik. Sofya'dan Yugoslavya'ya, oradan Avusturya'ya ve Almanya'ya gittik. Buralarda gösteriler yaptık. Televizyon çekimlerine katıldık. Gazeteler bizleri yazdı. Yugoslavya Başkanı Tito bizlere takdirname belgesi verdi. Yugoslavya hudutlarında bedava gezi kağıdı verildi.
1965 yılında Halk Oyunlarını Yayma ve Yaşatma Derneği'ni Ahmet Bulur Başkanlığında kurduk.
"Halk Oyunlarının isimlerini söyler misiniz?"
"Zigoş: Selanik'te Drama kazasına bağlı bir köyün adıdır. Hanım Ayşe, Drama Karşılaması, Kabadayı, Telgrafın Telleri, Eski Kasap, Gayda, Oyun Havası, Tulum (Sirto), Sülmanaka, Domuzu bataklıktan çıkarma, Kırk Haydut, Oyun Havası, İzzet Hoca Oyunu, Kara Yusuf Oyun Havası, Ali Yazıcı"
"Şimdiki Halk Oyunları hakkında düşünceleriniz nelerdir?"
"Kırklareli Oyunları zaman içinde yozlaşıyor. Aslından sapma yapıyor. Bu işin öncesini araştırmak gereklidir.
Ben davul ve zurnanın sesini duydum mu uyuyamam. Hangi havayı çaldığını anlamak isterim. 1986 yılında Kırkşehitler İkokulu'ndan emekli oldum. Atatürk'ün 'Nutuk' eserini okudum.
Tuzlu Mehmet'in (Mehmet Tuzlu'nun) bir kızı öğrencim olmuştu. Gönlünü halk oyunlarına vermekle ona büyük hizmet etmiştir. Tuzlu Mehmet Ağabey'in evinin bahçesinde kayısı, nar, armut, ayva, badem, erik ağaçları var. Sonbaharı çok severim, şiirseldir. Bahçede şimşir ve arı kovanları da var. Eski evler yazın serin, kışın sıcak olur. Çevremiz sonbahar yaprakları…
ESKİ HALK OYUNCULARINDAN EKREM BERKE
"Şerif Baykurt halk oyunlarını düzenleyen, toparlayan bir öğretmenimizdir. Ekip çalışmalarında bizlere Ahmet Bulur, Nazif Karaçam, Hüzeyin Özübir ağabeyler yardımcısı olmuşlardır.
1958 - 1963 arasında Şerif Baykurt'la beraberdik. Sonra Nazif Karaçam'la çalıştık.
1958 yılında Türkiye birinciliğini Kırklareli Halk Oyunları ekibi kazanmıştı. Askerliğim gelmişti. Ben Brüksel'e gidemedim.
Tuzlu Mehmet ve bazı arkadaşlarım gittiler. Oynadığımız oyunlar Yunanistan'dan Türkiye'ye, Kırklareli'ne gelen Türklerin oynadığı oyunlardır.
Aşık Ali tanburacı ağabey Kırklareli'nin Aşık Veysel'idir. Festivallerde Vedat Nedim Tör yanımıza gelirdi. Yapı Kredi Bankası'nı temsil ediyordu. Kara Hüseyin'in (Hüseyin Ünal) zurna çalışını çok severdi. Muhakkak gelirdi…
Bizler mahallenin, köyün oynadığı oyunları oynardık. Şimdiki ekipler bizden farklı oynuyorlar. Biz halk oyunları oynadık, üniversitedeki çocuklar halk dansları oyunlarını oynuyorlar. Ben Ahmetçe Köyü'ndenim" dedi.
Ekrem Ağabeyler Gazhane Sokağı'ndaki bir düğüne gelmişlerdi. Çok mükemmel oynamışlardı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol