Tüketici Hakları ve Hak Arama Yolları'na Devam…
3 TÜKETİCİ MAHKEMELERİ NEZDİNDE HAK ARAMA:
a)Başvuru
Tüketici sorunları hakem heyetlerinin temel görevi, tüketiciler ile satıcılar arasındaki uyuşmazlığı çözümlemektir. Hakem heyetinin almış olduğu karara rağmen, satıcı tüketicinin istemini kabul etmeyebilir veya tüketici satıcının önerisini benimsemeyebilir. Bu durumda, tüketici sorunları hakem heyeti bir karar almış olsa dahi, uygulanma olanağı bulunmayabilir. Çünkü; alınan karar tarafların her ikisini veya birini tatmin etmiş olmayabilir.
Sorunu çözümlenmeyen tüketici, 4077 sayılı 'Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 23. maddesinde işleyişi ve yetkileri düzenlenen tüketici mahkemelerinde hakkını arayabilecektir. Tüketici mahkemelerine başvuru hakkı tüketiciye aittir. Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve bakanlıkça açılacak davalar, her türlü resim ve harçtan muaftır.
b)Görevleri
Tüketici mahkemelerinin görevi, 4077 sayılı yasanın uygulanması ile ilgili olarak çıkan her türlü anlaşmazlıklara bakmaktır. Tüketici sorunları hakem heyetleri yalnızca uyuşmazlığı çözmeye yetkili iken, tüketici mahkemeleri uyuşmazlığı çözümlemenin yanında, uyuşmazlık konusu mal ya da hizmetten doğan maddi ve manevi zararların tazminine yönelik karar almaya da yetkilidir.
Mahkemeler, bakanlık ve tüketici örgütleri tarafından satışa sunulan bir seri malın ayıplı olduğunu ileri sürerek, söz konusu malların üretimlerinin veya satışlarının durdurulması ve toplatılması için açtıkları davaları da görürler.
Dava sonucunda, mahkeme tarafından ayıplı malların toplatılması kararı verildiği takdirde, ayıplı malın ve ayıbın niteliğine göre bu malların satıcıya geri verilip verilmeyeceğine de karar verir. Ancak, malların toplatılması için yapılacak her türlü masraf, aleyhine karar verilen tarafça ödenmediği sürece mallar sahibine iade edilemez.
Malı tüketiciye sunmak üzere elinde bulunduranların hakkı korunmuş olup, bu kişilerin açacakları rücu davaları da asıl davaya bakan mahkemelerde görülür.
c)Dava yöntemi
Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar, basit mahkeme usulüne tabidir. Basit mahkeme usulü, hukuk usulü mahkemeleri yasasının yedinci babı, dördüncü faslında düzenlenmiş olup, davacı ve davalıya ait belgeler sunulduktan sonra, mahkeme belgeler üzerinde tarafların yokluğunda karar verebilmektedir.
d)Tüketici mahkemelerinde, dava açabilmenin yıllara göre değişen parasal sınırları vardır. Ayrıca, belli bir miktarın altındaki ayıplı (kusurlu, özürlü) mal veya hizmetlerden dolayı dava açabilmek için, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin kararı gerekmektedir. Bu miktarın üzerindeki uyuşmazlıklarda, hakem heyeti kararı olmaksızın tüketici dava açabilir.
4 TÜKETİCİNİN ŞİKAYET YOLUYLA HAK ARAMASI:
Tüketicilerin şikayet hakları, yukarıda yapılan açıklamaların kapsamı dışında ve uyuşmazlık konusu olmadığı durumlarda da mümkündür.
Tüketici, yasaya aykırı bir durumun farkına vardığında, kendisini doğrudan ilgilendirmese bile şikayet hakkını kullanabilir, hatta kesinlikle kullanmalıdır. Örneğin;
" Garanti belgesi ile satılması gereken bir malın bu belge düzenlenmeden satışı yapıldığında,
" Tanıtma ve kullanım kılavuzu ile satılması gereken bir malın bu belge olmadan satışı yapıldığında,
" 'Özürlüdür' etiketi olmadan ayıplı malın satışı yapıldığında,
" 'Satılık Değildir' veya 'Numunedir' ibaresi bulunmadığı halde bir malın satışından kaçınıldığında,
" Sözleşme yapılmadan taksitli satış yapıldığında,
" Sözleşmede; malın peşin ve toplam satış fiyatı, yıllık faiz oranı, faizin miktarı, gecikme ve vadeye göre oranı, ön ödeme tutarı ve ödeme planının bulunmadığı durumlarda,
" Kampanyalı satışlarda ayrıca kampanyanın bitiş tarihi, malın yeya hizmetin teslim veya yerine getirilme tarihi bulunmadığında,
" Taksitli ve kampanyalı satışlarda tüketicinin 'CAYMA BİLDİRİMİ' bulunmadığı durumlarda,
" Kapıdan satışlarda, cayma hakkını kullanan tüketicinin verdiği para ve belgelerin on gün içinde geri alınmadığı durumlarda,
" Bankalardan alınan kredi kartları ve tüketici kredilerine ait sözleşmelerin tüketiciye verilmemesi durumunda,
" Sanayi ürünleri için bakım, onarım ve servis hizmeti verecek istasyonları kurulmamasında,
" Garanti süresi içinde işçilik, malzeme ve montaj hatalarından kaynaklanan arızanın ücret karşılığı onarılmasında,
Ve, benzeri konulardaki olumsuzluklar için tüketiciler valiliklere/kaymakamlıklara, belediyelere, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'ne, reklam kurullarına ve diğer ilgili kuruluşlarla kamu yararına hizmet veren TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ'ne başvuru yapabilirler.
Saygılarımla… İyi haftalar…
araumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182 Fax: 0288 2147006
GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol