H.Ö Suratinda antipatik sakal. Basinda kenarlari yesil, tepesi beyaz, kavugumsu fes. Sirtinda omzundan ayak topuguna kadar uzanan krem rengi cüppe. Bacaginda yine krem rengi potur.
Ardinda bir yigin insanla yürüyen "Hayli önemli kisi" havasi yayarak yürüyen su adami Atatürk görseydi, ne yapardi?
O.B Bir kere kilik kiyafetinden baslardi. Yanina çagirir, önce sakalindan girerdi söze."Ben cumhuriyeti ve ilkelerimi sizlere bu biçim mi emanet ettim?" diye çikisir, çok kizar ve "Derhal kaybol. Yarim saat sonra yanima uygar, çagdas bir vatandas olarak gel! Yoksa seni derhal imha ederim!" derdi.
H.Ö Ama, o kisi bir Alevi dedesi.
O.B Birak canim sen de. Yani, bu adamin seriat yasalariyla yönetilen her hangi bir Arap ülkesinin din adamlarindan ne farki var? Haci Bektas felsefesi öncelikle Türk gelenek göreneklerini, Türk dilini, Türkiye Cumhuriyetine ve Atatürk ilke ve devrimlerine yakisir, beyin anlaminda batili, yürek anlaminda çagdas bir Türk olgusunda yasamayi gerektirir. Hiç kusku yok ki, Haci Bektas Veli günümüzde yasasaydi bizimle ayni yüzyili, ayni zamani ve ortami paylassaydi, kilik kiyafeti, görünümü, yüzü gözü, saçi, biyigi Atatürk'ü andirirdi. Arap seyhi Abdullah'i degil.
H.Ö Haci Bektas Veli'yin türbesine çok büyük ilgi var. insanlar kizgin günes altinda saatlerce sira bekleyerek, bu istirapli bekleyise katlanarak, onu ziyaret etmek, onun kabrine elini, yüzünü sürebilmek arzusundalar. Bir de bunu yorumlasak.
O.B Gerçekten insanlar Haci Bektas Veli'yin türbesini ziyaret etmeyi çok önemsiyorlar. Bu, çok olumlu, umutvar bir görünüm. Güzel yürekli, iyi niyetli insanlar, Haci Bektas felsefesinden ödün vermemekte kararli ve israrlilar. Türbeye girebilmek için kizgin günese ve saatlerce kuyruk beklemeye tahammül etmek ancak onu çok sevmeyi, onun anlayisini, felsefesini içsellestirmis olmayi gerektirir.
Bu kitle, bu kesim, bu insanlar, bu ilgilerini, bu sevgilerini olumsuz duygu sahiplerine, hinzir niyetlilere feda etmemelidirler. Kendilerini, kitlelerini, toplumsal ve kültürel varliklarini, kötü niyetli, siyasal rant zihniyetine, halki yalnizca siyasal malzeme, siyasal çikar amaçli olarak görenlere kullandirmamalidirlar.
H.Ö Son sözlerinizi alalim.
O.B bugün buradaki görüntü genel olarak "Hacibektas Panayiri" görüntüsü veriyor. Sanki, Hacibektas ilçe merkezinde isyeri açmis insanlar, her yil 16 agustosu, yalnizca kasalarina para yagmasi için iple çekiyorlar. Siyasiler de her yil 16 agustosu, siyasal gösteri mekâni ve toplanan kalabaligi da minitgçi olarak algiliyorlar. Oysa bugün buraya gelen insanlar ne müsteridirler, ne de seçmen. Bu insanlar ülkeyin dört bir yanindan buraya kosuyorlarsa, Haci Bektas Veli adina, Bektasi-Alevi kültürü ve bilinci adina geliyorlar.
Bin yil önce yasamis, Türk insanina bir bilinç, bir biçim asilamis Hünkâr Haci Bektas Veli askina kosuyorlar.
Bu insanlari sasirtmamali, saskina çevirmemeli.
Ülkemizin gidisinden, gidisatindan, günümüz Sünni anlayisindan, günümüzdeki Arap kültürüne dayali din anlayisindan ne kadar endiseli ve sikâyetçiysek. Alevi-Bektasilerin hizla yozlasmasina, gerçek anlamda yikima ugramasina, darmadagin olmasina firsat verilmemelidir.
su unutulmamali Bu ülke sonsuza kadar yasayacaksa, öncelikle, "eline, beline, diline" ilkesini terk etmeyen, "incinse de incitmeyen", "ilmin yolundan ayrilmayan" bilinçli, iyi niyetli, dayanikli, akilli, çaliskan, dürüst kalabilen Alevi-Bektasi kitlesi sayesinde yasayacaktir.
Bunun disinda benim baska umudum kalmadi.
Bugün buradaki yanlisliklari sinsi sinsi siritarak, biyik altindan gülerek, bir yerlerden seyreden birileri var. Onlari sevindirmemek, onlarin menfur niyetlerini bosa çikarmak gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek saglikli biçimde yasatmak gerekir.
Gücümüze, yüregimize kuvvet.
Haci Bektas Veli'yi gerçekten seven ve anlayan insanlar! isiniz kolay degil.
isimiz zor.
Kosullar yoruyor.
Aman diyelim.
Haine meydan vermeyelim.
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
“Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak düzenlemeleri yakın zamanda devreye almayı hedefliyoruz”
23 May 2026 -
Demirköy Şampiyonluk Yolunda Taraftarını Bekliyor
31 May 2026 -
Uzunköprü’de Dallık Coşkusu Yarın Başlıyor
30 May 2026 -
Kurban Bayramı’nda Kesim Yerlerine Sıkı Denetim
29 May 2026 -
CHP Lüleburgaz’da SMS Krizi
31 May 2026 -
Uzunköprü’de Üreticiler Dikkat! Tüm Köylerde İlaçlama Yapılacak
30 May 2026
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Akalın’dan Yoğun Mesai: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2 Önemli Dosya Sundu TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na OSB Brifingi Verdi!
15 Haz 2026 -
“Türkiye ekonomisini şoklara karşı dirençli hale getirdik”
19 May 2026 -
500 Enstrümanlık Koleksiyonuyla Müzik Müzesi Kapılarını Açtı
19 May 2026 -
Kırklareli Valisi Turan'dan Gençlere Anlamlı 19 Mayıs Mesajı
19 May 2026 -
Belediyedeki Görev Değişikliklerinin Altında Hangi Sebep Yatıyor?
20 May 2026 -
Brüksel- Ankara- Uzunköprü Hattında Sıcak Temas!
20 May 2026
Son Yorumlar
- \"KIRMIZI BUĞDAY AYRILMIYOR\": Teşekkürler Uşaktan selamlar doğrusunu öğrendim nihayet...
- Babaeski Kartalları’nda yeni yönetim belli oldu: Bu adamlar ne işe yapar yönetim de mütahit mi fabrika çalışanı mı...
- Yesilyurt Gazetesi sahibi Elmas Cankurt, oglunu evlendirdi: Heyy gidi rahmetli kadir gökçe belediye başkanıyken belediye salonundaki mütavazi düğünümüze davet e...

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol