"Güzel günler göreceğiz çocuklar"

Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz hem söyledikleri, hem de festival ve şenlikleri iptal etmeleri ile, Kırklareli halkının karakterini yansıttılar. Kırklareli Üniversitesinin 7'nci 'Bahar Şenliği', '24'ncü Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali'  ve Ülke genelinde Eğitimde devrim olarak hazırlanılan 'Öğrenme Şenlikleri' ulusal matem dolayısı ile jet hızı ile iptal edilmesi ile başlayan yas günlerimiz;  AK Parti'nin dün TBMM Başkanlığı'na sunması beklenen torba teklif yeraltında çalışan işçiler ile kamudaki taşeron çalışanlara yönelik iyileştirmelerle aydınlığa kavuşuyor

Soma Kömür İşletmeleri'ne ait kömür Ocağında 13 Mayıs Salı günü,  trafo patlaması sebebiyle yangın çıkmış,  Yangın nedeniyle ocakta elektrikler kesildiğinden,  galeride asansörler çalışmayınca işçiler zehirli karbonmonoksit gazının doldurduğu ocakta mahsur kalmış ve  yangın, 787 işçinin madende bulunduğu vardiya değişimi sırasında yaşanmıştı.
İşçilerin büyük kısmının karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybettiği SOMA için ulusal yas ilan edilmiş, arama kurtarma çalışmalarında 301, aile ferdimizin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.
Daha sonra yaşanılan ve ülke olarak metame büründüğümüz günlerde, bahar kutlamaları ve şenliklerin iptal edilmesi ulusal saygıyı işaret ederken, gerekli hamleleri yapmakla zorumlu olan AK Parti iktidarı 16 gün sonra yüreklere bir nebzede olsa su serperek, ülke olarak canımızın yandığı süreçte,  301 şehit, 301 ev, 301 eş, en az 400 yetim, gözü yaşlı binlerce akraba, ciğeri yanan 77 Milyon için elini taşın altına koydu ve düzenlediği torba yasa ile birlikte bir çok iyileştirmeyi kapsayan torba yasada birçok gerekli olan düzenlemeler var.
Emeklilik yaşı 55'ten 50'ye, çalışma süresi de 8 saatten 6 saate düşecek
Soma'da yaşanan kömür ocağı faciasından sonra  madenlerdeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini gündeme getiren hükümet bu konuda yapacağı düzenlemeleri netleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat katıldığı toplantılarda netleşen yeni pakette maden ocakları ve maden işçilerine yönelik reform niteliğinde düzenlemeler yer alıyor.AK Parti'nin bugün TBMM Başkanlığı'na sunması beklenen torba teklif yeraltında çalışan işçiler ile kamudaki taşeron çalışanlara yönelik iyileştirmeler içeriyor. Teklifle getirilecek yeni düzenlemeler şöyle:
6 Maaş İkramiye,
Erken Emeklilik Hakkı,
Bir Gün Çalışana Bile Ölüm Aylığı…
Yer altı maden ocaklarında çalışanlara ikramiye ödenmesi zorunlu olacak. Bunun için yasanın yayınlanmasından itibaren yapılacak toplu sözleşmelerde yılda 6 maaş ikramiye hükmü yer alacak.
Yer altı madenlerinde 48 saat olan haftalık çalışma saati 30 saate düşürülecek. Madencilerin ücretli izin süreleri artırılacak. Bu süreler madencilerin kıdem sürelerine göre belirlenecek. Madencilerin yıpranma hakkının kapsamı genişletilecek. Yıllık izin, resmi tatil izinleri ve haftalık izinleri de yıpranma hakkına eklenecek. 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek.
Maden ocaklarında yer altında çalışan işçilerin ölümü durumunda bir gün dahi çalışmış olsa ölüm aylığını hak edecek.
SOMA için kesin hükümler var
Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerinden birer kişi devlette istihdam edilecek. Soma'da iş güvenliği riski nedeniyle kapatılan madenlerdeki işçilerin ücretleri işletme sahipleri tarafından kesintisiz olarak ödenecek. Kaza yaşanan madende çalışanlara madenin kapalı kaldığı süre boyunca devlet ilave maaş ödeyecek.
Taşeron Çalıştırılmayacak, Teknoloji Teşvik Edilecek, Taşeronlara Yeni Haklar ile tanışacak
Maden ocaklarında kesinlikle taşeron çalıştırılmayacak. Bu yasak, madenlerdeki yan hizmetler için dahi geçerli olacak. Maden ocaklarında, özellikle Almanya'daki sistem örnek alınarak, yeni teknolojinin teşvik edilmesi ve hayata geçirilmesi için program başlatılacak. Maden ocaklarının güvenliği için robot kullanımı, yaşam odası ve gaz maskeleri konusunda en son teknolojinin kullanılmasını sağlamak için düzenlemeler yapılacak. Pakette, on binlerce taşeron çalışanın beklediği düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, kamuda taşeron işçilerin çalıştırılacağı alanlar yeniden tarif edilecek. Devletin asli ve esas fonksiyonlarını yerine getiren işlerde taşeron işçi çalıştırılmayacak. Taşeronluk hizmeti sadece yan hizmetler ve hizmet alımı gerektiren işler için geçerli olacak.
100 Bin Taşeron Kadroya Alınabilir
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, devlette 100 bine yakın taşeron işçinin yan hizmetlerde değil asıl hizmetlerde çalıştığı tespiti de yapıldı. Asli görevlerde çalışan bu kişilerin kadroya geçirilmesi gündeme gelecek. Hizmet alımı kapsamında devlete iş yapan işverenler çalıştıracakları taşeron işçilerle en az 3 yıllık sözleşme yapacak. Bu kişilere kıdem tazminatı güvencesi getirilecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol