Hava sıcaklıkların düşmesi ve Kış aylarının kendini hissettirmesiyle birlikte 1 Aralık 2014 itibariyle yürürlüğe giren Kış Lastiği Uygulaması'nın detaylarını gazetemiz haber muhabirlerine anlatan Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, uygulamayı yavaş yavaş sürücülerin de kabullendiğini ifade etti.
"Artık daha az sıkıntı çekiyorlar"
Konuşmasına devam eden Şeker, şu ifadelere yer verdi; "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmemesi kararlaştırılmıştı. İlk yıl sürücülerimizin maddi açıdan bu konuda sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz fakat bu yıl onlar da kış lastiğinin büyük fayda sağladığını benimsemiş durumdalar. Çünkü hem maddi açıdan hem de can güvenliği açısından kış lastikleri, yaz lastiklerine oranla büyük fayda sağlıyor. Yasaya göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık - 1 Nisan'da zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek. Uygulamanın yürürlüğe girdiği ilk yıl kış lastiklerini alan sürücülerimiz, ikinci yıl böyle bir sıkıntı yaşamadılar."
"Cezalar sıkıntı yaşatabilir"
Sözlerinin devamında kış lastiği uygulamasına uymayan sürücülerin alacağı cezaların da ağır olduğuna vurgu yapan Şeker; "Kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanacak. Bu da sürücüler için sıkıntı yaratabilir."
Daha güvenli şartlar altında araç kullanmak için uygulamaya uyulması gerektiğinin altını çizen Şeker; "Kış lastiklerinin -40 dereceye varan soğukta işe yaramasını sağlayan sertleşmesini önleyen özel bileşimleridir. Yaz lastikleri sıcak hava şartlarına göre daha sert hamurlu bir yapıdayken, kış lastikleri hem daha yumuşak bir hamura, hem de karlı ve buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altında kullanılmalıdır. Bu durumda Kırklareli'de Aralık ayında ancak kış lastikleri takılacak gibi havalar soğudu. Geçen yıl Nisan ayına kadar ise kış lastikleri çıkarılacak kadar havalar ısınmamıştı."
"Masraf olarak düşünmeyin"
Sözlerine son vermeden önce kış lastiklerinin masraf olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yapan Şeker; "Birçok insan 4 tane yeni kış lastiği almak istemiyor. İdare edebileceğini zannediyor. Ekstra masraf olarak görüyor. 'Zaten benim dişleri iyi durumda 4 yaz lastiğim var. Gerekirse zincir takarım' diyor. Senede 3 - 4 kez kar yağacak diye almıyor ve riske giriyor. Oysa yaptığı kilometreyle bağlantılı olarak 2 yılda yaz lastikleri aşınan bir sürücü, 2 yılın sonunda 4 yeni yaz lastiği daha almak zorunda. Yani 4 yıl içinde 2 takım lastik harcıyor. Oysa 4 senelik periyotta bir takım yaz lastiği, bir takım kış lastiği olsa ve olması gereken zamanda, olması gereken lastiği kullansa belki de birçok yaşayacağı ciddi kazayı önleyecek. Aslında kış lastiği için ekstra bir harcama değil bu. Unutulmaması gereken en önemli şey ise lastiklerin değişimini diş derinliği yaz lastiğinde 2 mm, kış lastiğinde ise 3 mm'ye indiğinde mutlaka değiştirmelisiniz. Lastiğin ömrü azaldıkça, yani diş derinliği kısaldıkça tutunma ve suyu tahliye etme limitleri de aşağı iner" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"Güvenli bir sürüş için kış lastiği şart"
Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, kış lastiği uygulamasının detaylarını ve faydalarını haber muhabirlerimiz aracılığı ile Kırklareli sürücülerinin bilgilenmesi açısında kamuoyuna sundu
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol