Göçmen Kampı’nın kanalizasyonu aylarca temiz gölete akmış

Pehlivanköy Göçmen kampının pis su ve benzeri atıkların temiz su göletine yapılan kanalla boşaltıldığı iddia edildi. Hayvanların zarar gördüğü ve sağlıksız bir ortamın oluştuğu İl Genel Meclisi’nin Çevre ve Sağlık Komisyonu raporuna yansıdı. Göçmen kampının arıtma tesisinin bozulduğu ve kışın 2 ay boyunca bu şekilde kaldığı anlaşıldı.

Kırklareli İl Genel Meclisi Mayıs ayının 5’nci ve son toplantısını 8 Mayıs 2017 Pazartesi günü yaptı. Safet Üresin Başkanlığında toplanan Meclis oturumu saat 10.30’da başladı. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Gündemin 5’nci maddesinde Pehlivanköy Göçmen Kampı’nda pis su ve benzeri atıkların temiz su göletine yapılan kanalla akıtılması sonucu hayvanlara zarar vermesi ve sağlıksız bir durum oluşturması hakkında Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporu Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sibel Çinar okudu.
Çinar 2 ay boyunca kirli suların temiz su göletine aktığının tespit edildiğini ancak bunun Göçmen kampının arıtma tesislerinde yaşanan arıza nedeniyle 2 ay boyunca çalışmaması nedeniyle taşma sonucu olduğunu ifade etti.
Çinar konuşmasında raporda yer alan şu ifadelere yer verdi;
“Komisyonumuzun Pehlivanköy Göçmen toplama ve geriye iade merkezinde yapmış olduğu incelemede atık sularla kirletildiği iddia edilen His Göleti görülmüş olup her ne kadar şu anda kirli akıntılar kesilmiş olmasına rağmen, göle en yakında bulunan, arıtılmış temiz suların gölete aktarılması maksadıyla yapılmış olan hatta ait son logardan sızmış ve kurumuş durumdaki yağlı, kirli sızıntıların varlığı tarafımızdan gözlenmiştir. Gölet suyu üzerinde gözle fark edilebilecek kirli birikinti izlenememiştir.
İlçe Kaymakamı ve Göçmen Kampı yetkilileriyle görüşmeler yapılmış olup; teknik sorumlu Ozan Binli'nin bilgilendirmeleri doğrultusunda arıtma tesisi ve foseptik hattı komisyonca gezilmiş, kirlenmenin nereden ve hangi sebeplerde kaynaklandığı bununla birlikte çözüm yolları üzerinde istişarede bulunulmuştur.
Teknik Servis sorumlusundan alman bilgiler ve yaptığımız incelemelerde Arıtma tesisinin AB projesiyle yapıldığı, biyolojik arıtma olduğu; mutfak ve tuvalet atıklarının önce arıtmaya gittiğini, arıtıldıkta sonra kaba atıkların foseptiğe gittiğini, temizlenmiş kullanılabilir suların bahçe sulamada kullanıldığını, arıtılmış temiz suların depolanması için 5(beş) tane biriktirme depoları olduğunu, kış ayında arıtma tesisinin 2 (iki) ay kadar arızadan dolayı çalıştırılamadığını, bu zaman zarfında söz konusu kirli atıkların taşkın yaparak gölet suyunu kirlettiğini ancak arızanın giderilmesinin ardından gölete herhangi bir kirli akıntının gitmediğini beyan ettiler. Gölet ve logar çıkışında yapılan incelemede bu beyanatı doğrular nitelikteydi.
Ayrıca; foseptik hattını takiben yaklaşık 900 (dokuz yüz) metrelik kanalizasyon hattının önümüzdeki günlerde tamamlanarak Pehlivanköy kanalizasyon hattına bağlanacağını ifade ettiler. Bu konuda Göç İdaresi İl Müdürlüğüne vekalet eden Afad İl Müdürü; Muhsin Özer'le yapılan görüşmede söz konusu kanalizasyon hattının yaklaşık maliyet hesabının çıkarılması için Özel İdare ilgili birimlerinden yazılı talepleri olduğunu yaklaşık maliyetin kendilerine sunulmasını müteakip ihale sürecinin başlayacağını, tahmini olarak 2 (iki) ay gibi bir zaman zarfında bu işlemin bitirileceğini, iş için gerekli paranın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacağını ifade etmişlerdir.
İl Özel İdaresi Proje Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmede talebin doğruluğu tespit edilmiş olup, 2016 yılında yapmış oldukları maliyet hesabının güncellenerek en kısa zamanda Göç İdaresi İl Müdürlüğüne sunulacağı ifade edilmiştir.”
Söz konusu gündem maddesi hakkında grup başkanları yaptıkları açıklamaların ardından oylamaya geçildi. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.
Ocaklar daha sık
denetlenmeli
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin görüştüğü konulardan biri de Babaeski’deki Sinanlı Köyü Yeni Bağlık ve Eski Bağlık mevkiinde ve Katranca Köyü, Katranca Yolu mevkiinde faaliyet gösteren kum ocakları hakkında hazırlanan rapor oldu. 1. Sınıf tarım topraklarında düzensiz kazı yapıldığı, tarım topraklarının yok edildiği, yol yaklaşma mesafelerinin aşıldığı ve heyelandan dolayı yolun her an kayabileceği şeklindeki konuların araştırılması hakkında verilen teklif üzerine hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporunun Gürcan Kırım okudu. Ocakların işletme izinlerinin bulunduğu ve diğer gerekli belgelere sahip olduklarının tespit edildiğini ifade eden Kırım, gerçekleştirdikleri maddeler halinde okuyarak;
“1- Grup işletme ruhsatlı 2 ocakta kuvars kumu madeni işletilebilmesi için , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden 05.02.2033 tarihine kadar işletme izni alınmıştır
2-Mevcut işletmeler ile ilgili, Kırklareli Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından , "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmiştir.
3-Babeski ilçesi Sinanlı Koyu yeni bağlık ve eski bağlık mevkiinde ki ocaklarda yol yaklaşma mesafesi aşıldığı,kara yolları tarafından cezai işlem uygulandığı ,gerekli tedbirlerin alındığı görülmüştür.
4-Yine Babeski ilçesi Sinanlı köyü yeni bağlık mevkiinde ki ocakta rehabilitasyon işlemine başlanmış ve devam etmektedir.
5-Ocaklardan bitkisel ve dekapaj malzemenin alınmasıyla tüvenan malzemenin sökülmesi, yıkama-eleme tesisinde yıkanması ve sınıflandırılması, sınıflandırılan malzemenin bir kısmının hidrolik sınıflandırıcı tesisine verilerek daha küçük boyutlarda sınıflandırılması ve sınıflandırılan bu malzemenin döner kurutma fırınında kurutulması gibi basamaklar yer almaktadır.
İşletme yöntemi olarak açık ocak işletme yöntemi kullanılmaktadır. Planlanan ocak alanlarında malzeme üretimi sırasında herhangi bir delme patlatma işlemi yapılmadan, malzeme alımı ekskavatörler ile basamak oluşturulmadan düşük şev açısıyla yaklaşık 5 m kalınlığındaki tüvenan cevher kazı yapılarak alınmaktadır.
6-Tesisler, hâlihazırda üretimini yaptığı kum- çakıl ve sanayi kumu ile hem inşaat hem de sanayi sektöründeki taleplerin karşılanmasında önemli bir yer işgal etmektedir.
7-Proje alanları, 1/100000 Ölçekli "Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planında, "Tarım Alanı, Yeraltı Suları Besleme alanı (YAS) ve Kentsel Yerleşim Alanı (Kentsel Yerleşik + Gelişme Alanı" içerisinde kalmaktadır
8-Gerçekleştirilecek faaliyetlerden kaynaklanacak çevresel etkiler, ilgili yönetmelik sınır değerlerin sağladığı mesafeler göz önüne alınarak projenin etki alanı belirlenmiştir. Bu etki alanının belirlenmesinde, işletmeden kaynaklı gürültü, toz ve gaz emisyonu gibi çevresel etkiler göz önünde bulundurulmuştur.
9-Tüvenan cevherin işlenmesi aşamasında su önemli bir yer tutmaktadır. Ocaktan çıkarılan tüvenan kuvars kumu cevherinin yıkama-eleme tesisi ve hidrolik sınıflandırma tesisinde işlemden geçirilirken bu ünitelerde önemli miktarda su kullanımı söz konusudur. Yeraltı su kullanımı belgesi alınmış, kuyudan su kullanımı devam etmektedir.
10-Proseste kullanılan su, kapalı sistemde fiziksel çöktürme işleminden geçirildikten sonra devir daim yapılarak sürekli kullanılmaktadır. Tesiste devir daim olarak suyun kullanılması sırasında %5 kayıp olacağı öngörülmektedir. Devir daim sırasında su kaybı; yıkanan ve sınıflandırılan malzemenin bünyesinde suyun kalması, lagünlerdeki sızma ve buharlaşmadan kaynaklanmaktadır.
11- Proje alanı ve yakın çevresindeki yeraltı suyu seviyeleri göz önünde bulundurularak yeraltı suyu seviyesinin üzerinde 20 m'lik koruma zonu bırakılmak suretiyle, 40 m kotuna kadar malzeme alımı gerçekleştirilecektir.
12- Üretimi yapılan kuvars kumunun yıkama eleme sırasında pasa oluşumu söz konusudur. Oluşacak pasa, ocak üretimi tamamlanan alanlarda dolgu amaçlı kullanılmaktadır.
13-Ocak alanlarının tamamı tarım alanı olup arazi kullanım kabiliyeti bakımından 1. sınıf (kurum tarım) arazi niteliğindedir. Kapasite artışı kapsamında planlama aşamasında işe başlamadan önce 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince, ilgili firma tarafından plan yapma yetkisine sahip kuruluş aracılığıyla müracaat edilerek konu hakkında Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün alınacak ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri kapsamında hareket edilecektir.
14-Sahada 0-20 cm civarında bitkisel toprak ve 0,20-5 m aralığında değişken olmakla beraber mineral toprak mevcudiyeti söz konusudur. Kuvars cevheri sahada bu tabakaların altında 4-5 m kalınlıktaki tabaka halinde yayılım göstermektedir. Planlanan alandan cevherin alınacağı alanda bitkisel toprak sıyrılarak geçici olarak bitkisel toprak stok alanında stoklanacaktır. Bitkisel toprak sıyırma işlemi tamamlandıktan sonra cevherin üzerindeki dekapaj malzeme tabakası alınacaktır.
Alınan dekapaj malzeme, bitkisel toprak stok alanı içerisinde bitkisel toprakla karıştırılmadan farklı lokasyonlarda geçici olarak depolanacaktır, dekapaj malzemesi alınması ile cevherin istihracı ekskavatörler ile sökülerek yapılacaktır. Cevherin alım işlemi tamamlandıktan sonra geçici stok alanında stoklanan dekapaj malzeme ile bitkisel toprak alanın toprak koruma projesi kapsamında alanların rehabilitasyonunda kullanılmaktadır.
Yapmış olduğumuz genel değerlendirme sonucunda işletmelerin kapanan ocakları revize ettiği, ancak toprağın potoğrafyasında farklılıklar oluştuğu görülmüştür.
Revizyon çalışması yapılmış ocaklarda buğday ekimi yapılmış ancak son revizyonu yapılmış, etraftaki arazilere göre daha cılız buğday ekimi olduğu gözlenmiştir.
Söz konusu ocakların ilgili kanun hükümlerini yerine getirdiği görülmüştür.
Bölgemiz de gelişmekte olan markalaşma yönünde adım atan, Babaeski Mandıra kasabasının yol güzergahın da ki ocakların daha sık denetlenmesi ve görselliği bozmayacak alanlarda çalışmalarını sürdürmesi önem arz etmektedir” dedi.
Kırım’ın okuduğu raporu Meclis kabul ederken Meclis tatil ayı olarak bu yıl Temmuz ayında Meclisin tatil edilmesine karar verildi.
Dupnisa’yı komisyon inceleyecek
Bu arada Dupnisa Mağarası’nda yaşanan tahribatın ve oluşan yosunlar hakkında Meclis, Kültür ve Turizm Komisyonu’nun bir inceleme yapmasına karar verdi. Meclis 1 Haziran 2017 tarihinde toplanacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol