Trakya Kalkınma Ajansı önderliğinde bölgedeki paydaşlar ve Türk Ekonomi Bankası işbirliğinde düzenlenen ‘’Yeni İşim Girişim’’ programının final sunumları DEMO DAY 18’de yapıldı. Kırklareli Üniversitesi Eski Rektörlük Binası Ana Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte 8 finalist girişimciden ilk üçe girenler Amerika’ya Silikon Vadisi’ne gönderilme hakkı kazandı.
Trakya Kalkınma Ajansı liderliğinde Türk Ekonomi Bankası, Kırklareli Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi bu üniversitelerin teknoparkları, Ticaret ve Sanayi Odalarının destekleriyle gençlerin parlak iş fikirlerinin Trakya ekonomisine kazandırılmak üzere; bu sene üçüncüsü düzenlenen Yeni İşim Girişim Programının büyük finali, DEMO DAY 2018 dün Kırklareli Üniversitesi Eski Rektörülük Binası Ana Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Finale gelen birbirinden iddialı 8 yarışmacı final sunumunu salondakilere yaptı. Etkinliğe katılanlar arasında; Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Vali Yardımcısı Tahir Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Kırklareli Defterdarı Mehmet Durusoy, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, protokol mensupları, akademisyenler, öğrenciler yer aldı.
‘’Bu etkinlik gençlerin kariyer
yolculuğunda önemli bir yere sahip’’
Etkinlik Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu; ‘’Üçüncüsünü Kırklareli Üniversitesi’nde düzenlediğimiz bu etkinlik aslında gençlerimize kariyer yolculuklarında önemli bir yere sahip. Proje döngüsünün tamamlandığı bir süreç söz konusudur. Proje yapanlar gayet iyi bilirler; parlak bir fikre sahip olmak her zaman yeterli değildir. Bu salonda bulunan herkesin bir fikri vardır. Onları hayata geçirmek ve sonlandırmak için parlak bir fikre sahip olmak yeterli değildir. Finansal bir kaynağa ihtiyaç vardır. Somut sonuçlar alabilmemiz için; hem inovasyon taşıyor olsunlar, hem de gerek üniversitemizin gerek bölgemizin kalkınmasında önemli bir role sahip olsunlar. Bireysel düzeyde girişimciliği destekleme olarak bakmak istiyorum. Üniversitem adına; kariyer merkezini, araştırma merkezini biz Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği ile üç bölge üniversitesinde gerçekleştirmiştik. Öğrencilerimizin kariyer yolculuğunun devamı olarak tamamlanan ve sürdürülebilirliğini ortaya koyduğunuz bir sonsuz çalışmanın yeni bir halkası olarak görmek istiyorum’’ dedi.
İlk üçe giren
girişimciler Amerika’ya
Silikon Vadisi’ne gidecek
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; ‘’Bundan dört sene önce çıktığımız bir yolculukta Allah’ın izni ve inayetiyle bu dopdolu salonda üçüncüsünü düzenlemek nasip oldu. Çıktığımız bu yolda üniversiteleri, meslek yüksekokulları, kısmen liseleri tek tek gezerek yeni bir iş kurmak isteyenler, yeni fikirler, yeni düşünceler, bizimle beraber olmak isteyenler Yeni Dünya’nın yeni geleceğinde yeni ufuklar açmak isteyenleri çağırdık.
Tekirdağ’ın, Edirne’nin, Kırklareli’nin, Trakya’nın, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmek isteyenler varsa; gelin bir olalım beraberce fikirler üretelim maddi ve manevi olarak elimizden ne geliyorsa; Valilik, Belediye Başkanlığımız, odalarımız, TEB ve TİM gibi paydaşlarımız, diğer kuruluşlarla beraber sizlerin yanınızda olalım destekleyelim dedik. Zorla 30 genç bulabilmiştik. İlk toplantımızda gençlerimize; sizler Trakya’dan yaklaşık 110 bin öğrencinin arasından otuz tane bu işi anlayabilmiş, gönül vermiş insanlarsınız. Ne olur 4-5 süreci iyi tamamlayın, siz başarılı olun ki; sizden sonra gelen arkadaşlarınıza örnek olun. Numune olun, başarılı olun.
Fikrim olursa bunlar hayat dönebilirmiş desinler. Onlar da bu işe gelsinler, emek versinler. Siz bu anlamda gece gündüz çalışın projelerinizi, fikirlerinizi hayata dönüştürün. Demek ki Trakya Bölgesi’nde de, Kırklareli Üniversitesi’nde de, Edirne ve Tekirdağ’daki üniversitelerde de gençler desinler ki; biz de bu işe girelim. Biz de Dijital Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi, Elektronik Mühendisi veya diğer bölümlerdeki gençler, bizim de böyle projelerimiz var desinler ve girişimci olsunlar. Doktor, hakim veya ne olacaksanız olun. Aynı zamanda hangi mesleği seçerseniz seçin hangi branşta olursanız olun ama yine girişimci olun. Hayatın her yerinde her alanında işinizle ilgili kolaylık sağlayan fikirler üretin, projeler üretin dedik. O günden bugüne Allah’ın izni ve inayetiyle başarılı gençler oldu. Bu gençler Amerika’ya gitti. Silikon Vadisi’ne gitti. Başka yerlere gittiler. Orada kendilerine imkan sağlayan ölçüde fuarlarda kendilerini anlatma imkanı buldular. Staj yapma imkanı buldular. İnşallah bu sene de otuz girişimciden 12, 12 girişimciden de 8’i finale kaldı. Finalde arkadaşlarımız kendilerini anlatacaklar. Dertlerini anlatacaklar, projelerini anlatacaklar. En başarılı üç gencimizi her sene olduğu gibi bu sene de Amerika’ya Silikon Vadisi’ne göndermeyi düşünüyoruz. Diğer arkadaşlarımızı da farklı ödüllerle ödüllendirmiş olacağız.
Trakya Kalkınma Ajansı olarak, TEB olarak, TİM olarak, odalar olarak, borsalar olarak, iş dünyası olarak, gençlerimiz üniversitelerde okurken, lisede okurken aynı zamanda fikirlerini geliştirsinler.
Farklı alan ve branşlarda projelendirsinler. Bunları uygulayabilecekleri yer olan Trakya Kalkınma Ajansı’nın ‘’Yeni İşim Girişim’’ programına dahil olsunlar. Biz her türlü desteği vermeye hazırız’’ şeklinde konuştu.
8 finalist salona sunumlarını yaptı. Sunumları bittikten sonra ortaya çıkan tabloyu Mahmut Şahin(Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri), Soner Ilık(Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı), Fatih Canan (TEB Girişim Bankacılığı Müdürü),Gökhan Çelebi (Girişimci- Delphisonic), Taner Baltacı (Girişim Merkezi Ortağı) üyelerinden oluşan jüri değerlendirdi. Jüri kararını vererek sıralamayı şu şekilde yaptı; 1.TR Cari- Erdem Hilmi Küçükköse, 2.Akıllı Tarım-Tarımkolik Bahri Kırbıyık, 3.Diabi Mücahit Dalyan(İlk üç sıra Silikon Vadisi’ne gitme ödülü kazandı), 4.Panhol Ayşenur Süngü(7 bin TL Ticarileşme Desteği), 5.Net Esnaf Mehmet Ali Çetin (5 bin TL Ticarileşme Desteği), 6.Hesapp Tugay Özay Asan, 7.Locatiaway Kaan Köse, 8. Discy Mehmet Can Aşar (6-7-8 sırada yer alan finalistler Trakya Kalkınma Ajansından ücretsiz mentorluk kazandılar. Yarışmacılara ödülleri protokol mensupları tarafından takdim edildi.
Amerikan silikon vadisine gitmeyi çok büyük bir ödül gibi göstermek halen "küçük amerika olmak" aşağılık ve de uşaklık kompleksinin devam ettiğinin belirtisidir. Türkiye silikon vadilerini kuracak zeki türk gençleri son onbeş yıldır önleri bütün gerici gayretlerle kesilmeye çalışılmasına rağmen yine de üstün zekalarıyla "Ey Türk Gençliği"nin yenilmez fertleri olarak türk milletinin aydınlık enerji kaynağı olduklarını kanıtlamışlar ve yakındır ülkemiz üzerinden dağıtılacak kara bulutlar sonrasında yarınların bilim ve aydınlanmasını bugünlere getirip toplumu yine güneşli yarınlara doğru Atatürk'ün gösterdiği yüksek uygarlık düzeyine hızla ilerleteceklerdir.